Model Questions for SSC CGL TIER-1 (Maths) Set - 19

SSC CGL LOGO


Model Questions for SSC CGL TIER-1 (Maths) Set - 19


1. Which of the following expression is a polynomial in one variable?

(a) 3x2 –2y + 3
(b) 2x2 – 2y–1 = 0
(c) x2 + y2 = –3
(d)  –x2 + 6x – 5 = 0

2. Which of the following expression is a polynomial?

3. The following points A (–1, 0), B (3, 1), C (2, 2) and D (–2, 1) taken in order form a

(a) rectangle
(b) square
(c) parallelogram
(d) None of these

4. The points whose coordinates are (2, 2), (6, 3), (4, 11) forms

(a) a right angle
(b) a isosceles triangle
(c) scalene triangle
(d) an equilateral

5. Find the value of k, if the distance between the points (1, 4), (k, 1) is 5.

(a) 3 or 5
(b) 3 or –5
(c)  –3 or 5
(d) None of these

Click Here for Study Material for SSC CGL Exam

Click Here to Join Online Course for SSC CGL Exam

6. If two supplementary angles are in the ratio 1 : 5. Find the difference of the angles.

(a) 64°
(b) 70°
(c) 36°
(d) 90°

7. Two complementary angles differ by 18°. Find the angles.

(a) 36°, 54°
(b) 42°, 60°
(c) 24°, 66°
(d) 18°, 72°

8. The supplement of an angle is one-fourth of itself. Determine the angle and its supplement.

(a) 132°, 48°
(b) 144°, 36°
(c) 118°, 62°
(d) 156°, 24°

9. An angle is equal to five times its supplement. Find its measure.

(a) 150°
(b) 140°
(c) 110°
(d) 100°

10. Find the measure of an angle which is complement of itself.

(a) 42°
(b) 36°
(c) 45°
(d) 35°

Click Here for Study Material for SSC CGL Exam

Click Here to Join Online Course for SSC CGL Exam

Answer:

1. (d) 2. (b) 3. (c) 4. (a) 5. (c) 6. (d) 7. (a) 8. (b) 9. (a) 10. (c)        


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL