Model Questions for SSC CGL TIER-1 (General Knowledge) Set - 6

SSC CGL LOGO


Model Questions for SSC CGL TIER-1 (General Knowledge) Set - 6


1. ‘Kuchipudi dance originated in

(a) Punjab
(b) Rajasthan
(c) Andhra Pradesh
(d) Karnataka

2. Night blindness results from the deficiency of -

(a) Vitamin-A
(b) Vitamin-E
(c) Vitamin-B2
(d) Glucose

3. The details of statecraft are available in the following treatise -

(a) Dharma Shastra
(b) Niti Shastra
(c) Artha Shastra
(d) Nyaya Shastra

4. The country that has come forward to mediate in Sri Lanka is:

(a) Sweden
(b) Austria
(c) India
(d) Norway

5. The Legislative Council in a State in India may be created or abolished by the

(a) Parliament after the State Legislative Assembly passes a resolution to that effect.
(b) Parliament
(c) President on the recommendation of the Governor
(d) Governor on a recommendation by the State Cabinet

Click Here for Study Material for SSC CGL Exam

Click Here to Join Online Course for SSC CGL Exam

6. The lengthiest Constitution in the world is

(a) British
(b) French
(c) Indian
(d) American

7. No Money bill can be introduced in the Lok Sabha without the prior approval of the

(a) President
(b) Finance Minister
(c) Vice-President
(d) Prime Minister

8. When did the British Govt. starl ruling India directly ?

(a) After the Battle of Panipat 
(b) After the Battle of Plassey
(c) After Sepoy Mutiny
(d) After the War of Mysore

9. The term ‘secular’ was added in the Preamble to the Indian Constitution by

(a) 44th Amendment
(b) 43rd Amendment
(c) 42nd Amendment
(d) 41st Amendment

10. Which of the following is not a Fundamental Right ?

(a) Right to Equality
(b) Right to Property
(c) Right against Exploitation
(d) Right to Liberty

Click Here for Study Material for SSC CGL Exam

Click Here to Join Online Course for SSC CGL Exam

Answer:

1. (c) 2. (a) 3. (b) 4. (d) 5. (c) 6. (c) 7. (a) 8. (c) 9. (c) 10. (b)


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL