Model Questions for SSC CGL TIER-1 (General Knowledge) Set - 18

SSC CGL LOGO


Model Questions for SSC CGL TIER-1 (General Knowledge) Set - 18


1. Average Revenue means

(a) the revenue per unit of commodity sold
(b) the revenue from all commodities sold
(c) the profit realised from the marginal unit sold
(d) the profit realised by sale of all commodities

2. The Saka era commencing from A.D. 78, was founded by

(a) Kanishka
(b) Asoka
(c) Chandragupta
(d) Vikramaditya

3. Ganhadra school of art came into existence in

(a) Hinayana sect
(b) Mahayana sect
(c) Vaishnava sect
(d) Shaiva sect

4. Which Sufi’s dargah is at Ajmer ?

(a) Baba Farid
(b) Qutb-din Bakhtiyar Kaki
(c) Moinuddin Chisti
(d) Khwaja Bahuddin

5. Who was the architect who designed Taj Mahal’

(a) Mohammad Hussain
(b) Ustad-Isa
(c) Shah Abbas
(d) Ismail

Click Here for Study Material for SSC CGL Exam

Click Here to Join Online Course for SSC CGL Exam

6. Out of the following remains excavated in Indus Valley, which one indicates the commercial and economic development ?

(a) The Pottery
(b) Seals
(c) The Boats
(d) The Houses

7. To achieve high rates of growth of national output, the economy has to

(a) reduce the rate of growth of population
(b) borrow foreign capital
(c) step up the rate of savings
(d) increase the rate of investment and reduce the capital output ratio

8. The proceeds of income tax go to

(a) Central Government
(b) State Government
(c) Centre and States
(d) Corporation authorities

9. Where are the Eucalyptus trees found in abundance ?

(a) Mizo Hills
(b) Naga Hills
(c) Manipur Hills
(d) Nilgiri Hills

10. The first solar city of India, is:

(a) Anandpur Sahib
(b) Mumbai
(c) Bangalore
(d) Delhi

Click Here for Study Material for SSC CGL Exam

Click Here to Join Online Course for SSC CGL Exam

Answer:

1. (c) 2. (a) 3. (b) 4. (c) 5. (b) 6. (b) 7. (c) 8. (a) 9. (a) 10. (a)


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL