Model Questions for SSC CGL TIER-1 (General Knowledge) Set - 10

SSC CGL LOGO


Model Questions for SSC CGL TIER-1 (General Knowledge) Set - 10


1. The major harmful gas emitted by automobile vehicle which causes air pollution is

(a) Carbon Monoxide
(b) Methane
(c) Carbon dioxide
(d) Ozone gas

2. Who finally approves the draft Five Year Plan ?

(a) Planning Commission
(b) President
(c) National Development Council
(d) Parliament and State Legislatures

3. The deciding authority of States share in central taxes is the

(a) Finance Commission
(b) Planning Commission
(c) Election Commission
(d) Finance Minister

4. The meausre of a worker’s real wage is

(a) The change in his productivity over a given time
(b) His earnings after deductionat source
(c) His daily earnings
(d) The purchasing power of his earnings

5. Which country is the latest to join the U.N. as a member ?

(a) Switzerland
(b) Hong Kong
(c) Taiwan
(d) East Timor

Click Here for Study Material for SSC CGL Exam

Click Here to Join Online Course for SSC CGL Exam

6. How many feet has a crab got?

(a) 12
(b) 10
(c) 8
(d) 6

7. When was the Public Service Commission, the original version of the U.P.S.C. set up?

(a) 1st October, 1926
(b) 1st April, 1937
(c) 15th August, 1947
(d) 26th January, 1950

8. The main source of revenue for a State Government in India is

(a) Sales tax
(b) Excise duty
(c) Income tax
(d) Property tax

9. Where is the Swami Narayan temple, Akshar-dham located ?

(a) Dwaraka, Gujarat
(b) Puri, Orissa
(c) Mathura, Uttar Pradesh
(d) Gandhinagar, Gujarat

10. Which one of the following is found only in women ?

(a) Thyroid
(b) Pituitary
(c) Ovary
(d) Adenoid

Click Here for Study Material for SSC CGL Exam

Click Here to Join Online Course for SSC CGL Exam

Answer:

1. (a) 2. (c) 3. (a) 4. (a) 5. (d) 6. (d) 7. (a) 8. (b) 9. (d) 10. (c)


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL