SSC CGL (Tier-1) Exam , Model Question Paper Set-23 (English)

cgl logo

SSC CGL (Tier-1) Exam , Model Question Paper Set-23

(English)

Directions (Q. 91–100) : In the following questions, a sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested below. select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.

91.You surprise me.

(a) I am to be surprised
(b) You are surprised
(c) I am surprised
(d) Me is surprised

92.The boys killed the snake with a stick.

(a) The snake was killed by the boys with a stick.
(b) A stick was killed by the boys with a snake.
(c) A snake with a stick was killed by the boys
(d) A snake is killed by the boys with a stick.

93.Let me do this.

(a) Let us do this.
(b) This be done by me.
(c) Let this be done by me.
(d) Let do this.

94.The tiger caught a fox.

(a) A fox has been caught by the tiger .
(b) A fox was caught by the tiger.
(c) A fox is caught by the tiger.
(d) A fox had been caught by the tiger.

95.Someone has lit the fire.

(a) The fire was lit by someone.
(b) You are requested to light the fire by someone.
(c) The fire has been lit by someone
(d) The fire had been lit by someone

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Directions (Q. 96–100) : In the following questions, the first and the last parts of the passage/sentence are numbered 1 and 6. The rest of the passage/sentence is split into four parts and named,  and . These four parts are not given in their proper order. Read the parts and find out which of the four combinations is correct.

96.1.Once a week Deesa led Moti Guj, the elephant down to the river.

P.  After inspection the two would stand up.
Q. Then Deesa looked at his feet and examined his whole body for sores.
R. The animal knew it was time to return.
S. The elephant lay down on his side, while Deesa rubbed him with a coir scrubber.

6. Both the elephant and the trainer would return home.

(a)SQPR (b)QSRP
(c)QPRS (d)RQSP

97.1.  Anna had longed to see her son.

P. “He will arrive at the station at 10 O’clock,” she said to herself.
Q. She prepared herself for it.
R. She looked at the clock.
S. There were only five minutes left.

6.She rushed out of her house and hailed a taxi to reach the station in time.

(a)QPRS (b)SPRQ
(c)PRQS (d)QSRP

98.1.  Mr. Ramaswamy is a very strict man.

P.  He earns nearly ten thousand rupees a month.
Q. He also believes that it is foolish to waste one’s  time or money.
R. He is not a poor man.
S. He believes that life means work only.
6.But he wants his children to lead a simple life.
(a)PSQR (b)SQRP
(c)RQPS (d)SRQP

99.1.  It will be better

P.to a few than enrol
Q.to provide quality education
R.them out as graduates
S.en masse and churn
6.after perfunctory teaching
(a)QRSP
(b)RSPQ
(c)QPSR
(d)SRQP

100.1.  “I was born here in the old city” the girl told us.

P.her answer suggested that her family has roots.
Q.when we enquired
R.as opposed to the modern towns that consist mostly of hotels.
S.and belongs to the traditional part where the temples are
6.Some say people here are more ethnically pure.
(a)QPSR (b)SRPQ
(c)PSRQ (d)SRQR
 

Answer Keys :

91. (c)  92. (a)  93. (c)  94. (b)  95. (c)  96. (a)  97. (a)  98. (b)  99. (c) 100. (a)

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL