SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 06-March-2020 Shift-2 (Reasoning)

SSC CGL LOGO



SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 06-March-2020 Shift-2 (Reasoning)



Q1. Select the option in which the number are related in the same way are as the the number in the given set.
[343, 98, 21]

a. [1728, 288, 24]
b. [512, 126, 27]
c. [217, 72, 18]
d. [1331, 242, 33]

Correct Answer: [1331, 242, 33]

Q2. Which of the option figures is the exact mirror image of the given figure when the mirror is held at the right side?

Q3. Select the set of letters that when sequentially placed in the blanks of the given letter series will complete the series _m_ln_mlmnk_k_nl

a. k, l, k, l, m
b. l, n, k, l, n
c. m, n, k, l, m
d. k, n, k, l, m

Correct Answer: k, n, k, l, m

Q4. Select the letter-cluster that can replace the question mark in the following series.
qDx, nHs, kLn, hPi, ?

a. EtD
b. eSd
c. fTe
d. eTd

Correct Answer: eTd

Q5. The sequence of folding a piece of paper and the manner in which the folded paper has been cutis shown in the following figures. How would this paper look when unfolded?

Q6. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word.
Crop : Farmer :: Food : ?

a. Chef
b. Utensil
c. Kitchen
d. Vegetable

Correct Answer: Chef

Q7. In a certain code language, 'VERBAL' is written as 'QNMYXK' and 'REACH' is written as 'MNXZF'. How will 'BRAVE' be written as in that language?

a. KMQXN
b. KQNMX
c. YMXQN
d. YNXQM

Correct Answer: YMXQN

Q8. Select the option figure in which the given figure is embedded [rotation is NOT allowed].

Q9. Read the given statements and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follow from the statements.

Statements:

1. All books are magazines.
2. Some books are novels.

Conclusion:

I. Some magazine are books.
II. No magazine is a book.
III. No novel is a magazines.
IV. Some novels are books.

a. Some Conclusion II and III follow.
b. Only Conclusion I, II and IV follow.
c. Only conclusion I and II follow.
d. Only conclusion I and IV follow.

Correct Answer: Only conclusion I and IV follow.

Q10. Four number - pairs have been given, out of which three are alike in some manner and one is different. Select the number  - pairs that is different.

a. 16, 7
b. 14, 8
c. 28, 5
d. 56, 2

Correct Answer: 28, 5

Q11. A + B means 'A is the father of B';
A - B means 'A is the sister of B';
A x B means 'A is the brother of B';
A ÷ B means 'A is the daughter of B'.
If, R + S x T - V ÷ U, then how is S related to U?

a. Husband
b. Daughter
c. Son
d. Brother

Correct Answer:  Son

Q12. Select the combination of letters that when sequentially placed in the blanks of the given series will complete the series.
_uvwuv_wvtuw_uvwuv_wv_uw

a. t v w t t
b. t t u t v
c. t u t u t
d. t t t t t

Correct Answer:  t t t t t

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q13. Select the number that can replace the question make in the following series.
11, 12, 36, 41, ?, 296

a. 286
b. 248
c. 250
d. 287

Correct Answer: 287

Q14. In a certain code language, BREATHER is coded as 29512859. How will AVIATION be coded as in that language?

a. 14912956
b. 14912965
c. 12910965
d. 12912954

Correct Answer: 14912965

Q15. Four words have been given, out of which three are alike in some manner, while one is different. Select the odd word.

a. Iron
b. Copper
c. Silver
d. Brass

Correct Answer: Brass

Q16. Study the given pattern carefully and select the number that can replace the question marks in it.

10 4 7 5
15 7 8 25
14 3 6 12
10 ? 14 65

a. 16
b. 14
c. 10
d. 18

Correct Answer: 16

Q17. Select the cube that can be formed by folding the given sheet along the lines.

Q18. In the following words are arranged as per their order in the English dictionary, which word will come fifth in the sequence?

  1. Weekly
  2. Weather
  3. Weird
  4. Weaver
  5. Weight
  6. Wielded

a. Weekly
b. Weird
c. Weight
d. Wielded

Correct Answer: Weird

Q19. How many triangles are present in the given figure?

a. 22
b. 23
c. 20
d. 18

Correct Answer: 22

Q20. Four letters clusters have been given, out of which three are alike in some manner, while one is different. Select the odd letter clusters

a. LAIM
b. NOHA
c. SWJK
d. VINE

Correct Answer: SWJK

Q21. A group of three friends, K, L and M, are sitting in a cafe. Their average age is 24 years. Another friend 'N' joins the group and the new average age of the group becomes 23 years. If another friend 'R', whose age is 2 years more than that of 'N', replaces 'K', then the average age of L, M, N and R becomes 22.5 years. What is the age of K?

a. 20 years
b. 24 years
c. 25 years
d. 22 years

Correct Answer: 24 years

Q22. The two given expressions on both the side of the '=' sign will have the same value if two numbers from either side or both side are interchanged. select the correct numbers to be interchanged from the given options.
4 + 6 x 7 - 27 ÷ 3 = 7 x 8 - 4 + 39 ÷ 3

a. 8, 7
b. 6, 4
c. 3, 4
d. 6, 8

Correct Answer: 6, 8

Q23. Which of the following sets is best represented by the given Venn diagram.

a. Weeks, Years, Months
b. House, Window, Tenant
c. Paragraph, Sentence, Pen
d. Truck, Ships, Transport

Correct Answer: Weeks, Years, Months

Q24. Select the figure that can replace the question mark in the following series.

Q25. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number and the sixth number is related to the fifth number.
78 : 117 :: ? :: 108 : 162

a. 114
b. 135
c. 117
d. 126

Correct Answer: 135

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) 2020 SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) (2012-2016) SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CGL Exam Current Affairs PDF

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Courtesy: SSC


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL