SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 06-March-2020 Shift-2 (General Awareness)

SSC CGL LOGO



SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 06-March-2020 Shift-2

(General Awareness)



Q1. Ozone at the higher level of the atmosphere is a product of ______ acting on oxygen molecules.

a. IR radiation
b. UV radiation
c. gamma rays
d. x-rays

Correct Answer: UV radiation

Q2. Which ISO certification pertains to Environmental Management Systems?

a. 27001
b. 22000
c. 9001
d. 14001

Correct Answer: 14001

Q3. Which country hosted the 13th South Asian Games?

a. Bhutan
b. India
c. Maldives
d. Nepal

Correct Answer:  Nepal

Q4. In January 2020, with which country did India sign a MoU for content exchange programme between All India Radio and Betar?

a. Sri Lanka
b. Nepal
c. Bhutan
d. Bangladesh

Correct Answer: Bangladesh

Q5. Who is the author of the book 'Hazaar Chaurasi Ki Maa'?

a. Rita Kothari
b. Krishna Sobti
c. Sugathakumari
d. Mahasweta Devi

Correct Answer: Mahasweta Devi

Q6. Which of the following states does NOT share its boundary with Bhutan?

a. Sikkim
b. Arunachal Pradesh
c. Meghalaya
d. West Bengal

Correct Answer: Meghalaya

Q7. Which female Indian cricketer won the BCCI C.K. Nayudu Lifetime Achievement Award for 2019?

a. Shantha Rangaswamy
b. Jhulan Goswami
c. Anjum Chopra
d. Diana Edulji

Correct Answer: Anjum Chopra

Q8. Which among the following is the food tube?

a. Aorta
b. Larynx
c. Thymus
d. Oesophagus

Correct Answer: Oesophagus

Q9. The Battle of Chausa was fought between Humayun and ______.

a. Nadir Shah
b. Sher Shah Suri
c. Hemu
d. Krishnadeva Raya

Correct Answer: Sher Shah Suri

Q10. In July 2019, which among the following operations was launched by the BSF to fortify the Pakistan border in Punjab and Jammu?

a. Sudarshan
b. Garuda
c. Vayuputra
d. Chakravyuh

Correct Answer: Sudarshan

Q11. The SASTRA - Ramanujan Prize is awarded in the field of:

a. Dance
b. Mathematics
c. Literature
d. Chemistry

Correct Answer: Mathematics

Q12. Which of the following is an east flowing river?

a. Sharavati
b. Brahmani
c. Mahi
d. Sabarmati

Correct Answer:  Brahmani

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q13. The Act that transferred the power from the British East India Company to the British Crown in India was:

a. Government of India Act, 1833
b. Government of India Act, 1947
c. Government of India Act, 1858
d. Government of India Act, 1835

Correct Answer: Government of India Act, 1858

Q14. In the context of rivers and their tributaries, which of the following pairs is correct?

a. Godavari – Kabini
b. Krishna – Manjra
c. Indus – Subansiri
d. Alaknanda – Pindar

Correct Answer: Alaknanda – Pindar

Q15. Which of the following monuments is NOT a part of the Qutub Complex?

a. Quwwat-ul-Islam Mosque
b. Buland Darwaza
c. Qutub Minar
d. Alai Darwaza

Correct Answer: Buland Darwaza

Q16. Which of the following statements is correct with reference to the Karachi Session of the Congress (1931)?

a. Mahatma Gandhi presided over the session
b. The Khilafat movement was launched at this event
c. The Gandhi-Irwin Pact was ratified
d. The Quit-India Resolution was passed

Correct Answer: The Gandhi-Irwin Pact was ratified

Q17. With which sport is Archana Kamath associated?

a. Squash
b. Table Tennis
c. Badminton
d. Lawn Tennis

Correct Answer: Table Tennis

Q18. How many degrees does the Earth rotate about its own axis in one hour?

a. 15
b. 10
c. 20
d. 24

Correct Answer: 15

Q19. The first electron shell which is the nearest to the nucleus never holds more than 'n' electrons, where 'n' is equal to:

a. 8
b. 6
c. 4
d. 2

Correct Answer: 2

Q20. Under which Article can the Parliament amend the Constitution?

a. Article 74
b. Article 374
c. Article 269
d. Article 368

Correct Answer: Article 368

Q21. Which of the following pairs is associated with the taxation system of the Marathas?

a. Iqta and Jagir
b. Chauth and Sardeshmukhi
c. Zat and Sawar
d. Polaj and Parauti

Correct Answer: Chauth and Sardeshmukhi

Q22. Under which of the following Amendments to the Constitution of India is defection to another party after election made illegal?

a. 86th
b. 52nd
c. 92nd
d. 61st

Correct Answer:  52nd

Q23. In which year was NABARD established?

a. 1981
b. 1982
c. 1978
d. 1979

Correct Answer: 1982

Q24. Which of the following is a heritage site of Madhya Pradesh?

a. Sasaram
b. Bhimbetka
c. Hampi
d. Lepakshi

Correct Answer: Bhimbetka

Q25. The Arid Forest Research Institute is located in ______.

a. Ahmedabad
b. Dehradun
c. Jaipur
d. Jodhpur

Correct Answer: Jodhpur

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) 2020 SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) (2012-2016) SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CGL Exam Current Affairs PDF

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Courtesy: SSC


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL