SC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 06-March-2020 Shift-2 (English Comprehension)

SSC CGL LOGO



SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 06-March-2020 Shift-2

(English Comprehension)



Q1. Select the correct passive form of the given sentence.
A child could understand his theory.

a. His theory can be understood by a child.
b. His theory could be understood by a child.
c. His theory was understood by a child.
d. His theory is being understood by a child.

Correct Answer: His theory could be understood by a child.

Q2. Select the most appropriate option to fill in the blank.
The poor man was ______ entry to the restaurant.

a. denied
b. derived
c. deluded
d. devoid

Correct Answer: deluded

Q3. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
We had a long discussion at a cup of coffee.

a. We had
b. of coffee
c. a long discussion
d. at a cup

Correct Answer: at a cup

Q4. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. These lotteries organised by State Governments sell dreams.
B. Lured by this, millions of poor people waste their hard-earned money.
C. Crores of rupees and gold are offered as prizes.
D. People buy lotteries hoping to become rich overnight.

a. DACB
b. CABD
c. CBAD
d. DBCA

Correct Answer: DACB

Q5. Select the most appropriate antonym of the given word.
FICKLE

a. Subtle
b. Crafty
c. Stable
d. Flighty

Correct Answer: Stable

Q6. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
Pull a fast one

a. Trick someone
b. Believe someone easily
c. Progress fast
d. Take quick action

Correct Answer: Trick someone

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Agra's marble-marvel has such an overwhelming presence (1)______ other monuments in the town have been relegated (2) ______ oblivion. Amongst such 60 odd monuments in (3) ______ town, the Red Taj is the most (4) ______ and relatively well-preserved. The tomb in red sandstone was (5) ______ by Ann Hessing, widow of a Dutch officer, after his death in 1803.

Q7. Select the correct option to fill in blank 1.

a. If
b. but
c. that
d. than

Correct Answer: than

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Agra's marble-marvel has such an overwhelming presence (1)______ other monuments in the town have been relegated (2) ______ oblivion. Amongst such 60 odd monuments in (3) ______ town, the Red Taj is the most (4) ______ and relatively well-preserved. The tomb in red sandstone was (5) ______ by Ann Hessing, widow of a Dutch officer, after his death in 1803.

Q8. Select the correct option to fill in blank 2.

a. to
b. on
c. with
d. by

Correct Answer: to

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Agra's marble-marvel has such an overwhelming presence (1)______ other monuments in the town have been relegated (2) ______ oblivion. Amongst such 60 odd monuments in (3) ______ town, the Red Taj is the most (4) ______ and relatively well-preserved. The tomb in red sandstone was (5) ______ by Ann Hessing, widow of a Dutch officer, after his death in 1803.

Q9. Select the correct option to fill in blank 3.

a. an
b. a
c. their
d. the

Correct Answer: the

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Agra's marble-marvel has such an overwhelming presence (1)______ other monuments in the town have been relegated (2) ______ oblivion. Amongst such 60 odd monuments in (3) ______ town, the Red Taj is the most (4) ______ and relatively well-preserved. The tomb in red sandstone was (5) ______ by Ann Hessing, widow of a Dutch officer, after his death in 1803.

Q10. Select the correct option to fill in blank 4.

a. elegant
b. active
c. efficient
d. adequate

Correct Answer: elegant

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Agra's marble-marvel has such an overwhelming presence (1)______ other monuments in the town have been relegated (2) ______ oblivion. Amongst such 60 odd monuments in (3) ______ town, the Red Taj is the most (4) ______ and relatively well-preserved. The tomb in red sandstone was (5) ______ by Ann Hessing, widow of a Dutch officer, after his death in 1803.

Q11. Select the correct option to fill in blank 5.

a. built
b. building
c. build
d. to build

Correct Answer: built

Q12. Select the INCORRECTLY spelt word.

a. Obsolete
b. Omision
c. Opportunity
d. Obscure

Correct Answer: Omision

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q13. Select the most appropriate one word substitution for the given group of words.
Pertaining to an individual from birth

a. Congenital
b. Anomaly
c. Habitual
d. Chronic

Correct Answer: Congenital

Q14. Select the most appropriate synonym of the given word.
DISHEARTENED

a. disgusted
b. disliked
c. depressed
d. disgraced

Correct Answer: depressed

Q15. Select the correct indirect form of the given sentence.
Mahesh said to Rita, "Don't play in the sun."

a. Mahesh told to Rita to not play in the sun.
b. Mahesh ordered Rita that not play in the sun.
c. Mahesh requested Rita that don't play in the sun.
d. Mahesh advised Rita not to play in the sun.

Correct Answer: Mahesh advised Rita not to play in the sun.

Q16. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
See eye to eye

a. See clearly
b. Stare at someone
c. Agree with someone
d. Be suspicious

Correct Answer:  Agree with someone

Q17. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
They stopped to laugh as soon as the teacher entered the classroom.

a. No improvement
b. stop laughing
c. stopped laugh
d. stopped laughing

Correct Answer: stopped laughing

Q18. Select the INCORRECTLY spelt word.

a. Rebel
b. Edible
c. Delegait
d. Monarch

Correct Answer:  Delegait

Q19. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
The both children go to the same school.

a. The both
b. same school
c. children go
d. to the

Correct Answer: The both

Q20. Select the most appropriate one word substitution for the given group of words.
To increase the speed

a. Accelerate
b. Exhilarate
c. Activate
d. Assimilate

Correct Answer: Accelerate

Q21. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. These are generated by a violent undersea disturbance or ocean activity.
B. Once generated, they travel outward on the ocean surface in all directions.
C. A tsunami is made up of a series of very long waves.
D. Spreading thus, they look like ripples caused by throwing a rock in a pond.

a. BDCA
b. CBDA
c. BADC
d. CABD

Correct Answer: CABD

Q22. Select the most appropriate synonym of the given word.
CORDIAL

a. warm
b. rude
c. hard
d. cold

Correct Answer: warm

Q23. Select the most appropriate option to fill in the blank.
Have you ______ for a job in this company?

a. approved
b. appointed
c. applied
d. supplied

Correct Answer: applied

Q24. Select the most appropriate antonym of the given word.
HASTE

a. Dash
b. Rush
c. Lose
d. Delay

Correct Answer: Delay

Q25. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
If they will get married , they will probably settle in Mumbai.

a. If they will be getting married
b. If they get married
c. No improvement
d. If they had got married

Correct Answer: If they get married

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) 2020 SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) (2012-2016) SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CGL Exam Current Affairs PDF

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Courtesy: SSC


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL