SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 06-March-2020 Shift-1 (Mathematics)

SSC CGL LOGO



SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 06-March-2020 Shift-1 (Mathematics)



Q1. If [2sinA + cosec A] = 2√2, 0° < A < 90°, then the value of 2[sin4A + cos4A] is:

a. 4
b. 0
c. 1
d. 2

Correct Answer: 1

Q2. A metallic sphere of diameter 40 cm is melted into smaller spheres of radius 0.5 cm. How many such small balls can be made?

a. 32,000
b. 64,000
c. 3200
d. 6400

Correct Answer: 64,000

Q3. If '+' means '-', '-' means '+', 'x' means '÷' and '÷' means 'x', then the value of [(30 x 5) + (84 x 6)] ÷ 5/[2/3 ÷ 18] - [4 ÷ 2] is:

a. 2
b. -2
c. -1
d. 1

Correct Answer: -2

Q4. If a + b + c = 9 and ab + bc + ca = -22, then the value of a3 + b3 + c3 - 3abc is:

a. 487
b. 1571
c. 1323
d. 783

Correct Answer: 1323

Q5. If the number 678x29 is divisible by 9, then the value of 2x is:

a. 4
b. 3
c. 8
d. 2

Correct Answer: 8

Q6. Solve the following: Sin40°/Cos50° + Cosec50°/Sec40° - 4Cos50°Cosec40°

a. -1
b. -2
c. 1
d. 2

Correct Answer: -2

Q7. ABC is an equilateral triangle. P, Q and R are the midpoints of sides AB, BC and CA, respectively. If the length of the side of the triangle ABC is 8 cm, then the area of ▲PQR is:

a. 8√3 cm2
b. 4√3 cm2
c. √3/3 cm2
d. √3/4 cm2

Correct Answer: 4√3 cm2 

Q8. Two tangents PA and PB are drawn to a circle with centre O from an external point P. If ∠OAB = 30°, then ∠APB is:

a. 120°
b. 15°
c. 30°
d. 60°

Correct Answer: 60°

Q9. If the value of (a + b -2)2 + (b + c -5)2 + (c + a - 5)2 = 0, then the value of √(b + c)a + (c + a)b - 1 is:

a. 0
b. 1
c. 2
d. 3

Correct Answer: 3

Q10. A, B and C can individually complete a task in 24 days, 20 days and 18 days, respectively. B and C start the task, and they work for 6 days and leave. The number of days required by A alone to finish the remaining task, is:

a. 47/3 days
b. 10 days 
c. 44/5 days 
d. 25/2 days

Correct Answer: 44/5

Q11. The population of a city increased by 30% in the first year and decreased by 15% in the next year. If the present population is 11050 then the population 2 years ago was:

a. 10000
b. 99000
c. 10500
d. 99500

Correct Answer: 10000

Q12. A student takes 1.25 hours to travel from home to school at a speed of 4km/hr. By what percentage should he increase his speed to reduce the time by 25% to cover the same distance from school to home?

a. 100/3 %
b. 25 %
c. 50 % 
d. 45 % 

Correct Answer: 100/3 %

Q13. If 3a = 27b = 81c and and abc = 144, then the value of 12[1/a + 1/2b + 1/5c] is:

a. 18/120
b. 33/10
c. 17/120
d. 18/10

Correct Answer: 33/10

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q14. If the following table, the production of various crops is given from 2015 to 2019. Study the table and answer the questions that follow.

The average production of wheat in the period given in the table is:

a. 3600
b. 3482
c. 3300
d. 4218

Correct Answer: 3600

Q15. What will be the difference in compound interest on a sum of 7800 at 8% for 1 year, when the interest is paid yearly and half yearly?

a. 29.18
b. 12.48
c. 24.72
d. 19.46

Correct Answer: 12.48

Q16. If a sum of Rs. 1180 is to be divided among A, B and C, such that 2 times A's share, 5 times B's share and 7 times C's share, are equal, then A's share is:

a. 700
b. 500
c. 750
d. 650 

Correct Answer: 700

Q17. If xcosA - ysinA = 1 and xsinA + ycosA = 4, then the value of 17x2 + 17y2 is:

a. 7
b. 289
c. 60
d. 90

Correct Answer:  289

Q18. If the following table, the production of various crops is given from 2015 to 2019. Study the table and answer the questions that follow.

The difference between the average production of barley and average production of rice is:

a. 231
b. 780
c. 471
d. 549

Correct Answer: 231

Q19. If the following table, the production of various crops is given from 2015 to 2019. Study the table and answer the questions that follow.

The highest growth of sugarcane production over its previous year is recorded in the year:

a. 2017
b. 2019
c. 2016
d. 2018

Correct Answer: 2016

Q20. If the area of an equilateral triangle is 36√3 cm2 ,then the perimeter of the triangle is:

a. 36 cm
b. 36√3 cm
c. 18√3 cm
d. 12 cm

Correct Answer: 36 cm

Q21. If the following table, the production of various crops is given from 2015 to 2019. Study the table and answer the questions that follow.

The percentage growth of maize in the year 2019 over the year 2015 is:

a. 71.43%
b. 60.28%
c. 77.77%
d. 65.12%

Correct Answer: 71.43%

Q22. A circular disc of area 0.64π m2 rolls down a length of 1.408 km. The number of revolutions it makes is:

a. 140
b. 360
c. 280
d. 180

Correct Answer: 280

Q23. The average of the marks of 30 boys is 88, and when the top two scores were excluded, the average marks reduced to 87.5. If the top two scores differ by 2, then the highest mark is:

a. 90
b. 96
c. 94
d. 92

Correct Answer: 96

Q24. A shopkeeper marks the price of an article in such a way that after allowing a discount of 22%, he get a gain of 11%. If the marked price is Rs. 888, then the cost price of the article is:

a. 600
b. 630
c. 550
d. 624

Correct Answer: 624

Q25. An article was sold at a gain of 18%. If it had been sold for Rs. 49 more, then the gain would have been 25%. The cost price of the article is:

a. 650
b. 570
c. 700
d. 890

Correct Answer: 700

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) 2020 SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) (2012-2016) SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CGL Exam Current Affairs PDF

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Courtesy: SSC


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL