SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 06-March-2020 Shift-1 (General Awareness)

SSC CGL LOGO



SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 06-March-2020 Shift-1

(General Awareness)



Q1. Alyssa Healy who created a world record by becoming the highest scorer in women's T20I, belongs to ______.

a. Australia
b. Canada
c. India
d. Japan

Correct Answer: Australia

Q2. The SDG India index is developed by ______.

a. World Bank
b. NITI Aayog
c. Ministry of Home Affairs
d. Ministry of Environmental, Forests and Climate Change

Correct Answer: NITI Aayog

Q3. Which of the following gases is consistently seen to be most abundant in a volcanic eruption?

a. Carbon Dioxide
b. Hydrogen Sulphide
c. Water vapour
d. Sulphur Dioxide

Correct Answer: Water vapour

Q4. The Supreme Court has declared access to the internet a fundamental right under Article ______ of the Indian Constitution.

a. 14
b. 21
c. 19
d. 17

Correct Answer: 19

Q5. Which of the following diseases is NOT transmitted from one person to another?

a. Hepatitis B
b. Syphilis
c. Cirrhosis
d. AIDS

Correct Answer: Cirrhosis

Q6. Who is the first General of the Indian Army, whose retirement day is celebrated as the 'Armed Forces Veterans Day' every year?

a. General K.S. Thimayya
b. General Maharaj Rajendra Sinhji
c. General K. M. Cariappa
d. General S.M. Srinagesh

Correct Answer: General K. M. Cariappa

Q7. Which leader gave us the C R Formula?

a. Mahatma Gandhi
b. C. R. Das
c. Tilak
d. C. Rajagopalachari

Correct Answer: C. Rajagopalachari

Q8. UN Women propose to partner with ______ gender park with an aim to secure gender parity in South Asia.

a. Kerala’s
b. Rajasthan’s
c. Punjab’s
d. Haryana’s

Correct Answer: Kerala’s

Q9. If the inflation in an economy is rising steadily, the Central Bank might ______.

a. increase the repo rate
b. decrease the reverse repo rate
c. decrease the repo rate
d. keep the repo rate unchanged

Correct Answer: increase the repo rate

Q10. Which International organisation released the ‘World Energy Outlook 2019’ Report?

a. World Trade Organisation
b. UNESCO
c. United Nations
d. International Energy Agency

Correct Answer:  International Energy Agency

Q11. Which Indian journalist was honoured with India's Most Powerful Woman in Media Award during the prestigious Confluence Excellence Award ceremony held in the British parliament on 27 September 2019?

a. Kalli Puri
b. Sunetra Chaudhary
c. Sona Choudhary
d. Anubha Bhonsle

Correct Answer: Kalli Puri

Q12. Merchant discount rate refers to ______.

a. the rate charged to a merchant for payment processing services on debit and credit card transactions
b. the total discount a merchant offers on online transactions
c. only taxes that a digital payment entails
d. the total discount a bank offers to the merchant for promoting online transactions

Correct Answer: the rate charged to a merchant for payment processing services on debit and credit card transactions

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q13. When did the Vikrama Era begin?

a. 47 BC
b. 55 BC
c. 50 BC
d. 57 BC

Correct Answer: 57 BC

Q14. Name the only metal that is antibacterial.

a. Iron
b. Sodium
c. Aluminium
d. Copper

Correct Answer: Copper

Q15. Mehrunnisa who was known as Nur Jahan was the wife of ______.

a. Jahangir
b. Shah Jahan
c. Akbar
d. Aurangzeb

Correct Answer: Jahangir

Q16. Which of the following is the primary sex organ in females?

a. Uterus
b. Ovary
c. Vagina
d. Fallopian tube

Correct Answer: Ovary

Q17. Who performs the task of capturing oxygen in the blood?

a. Chlorophyll
b. Haemoglobin
c. Red blood cells
d. White blood cells

Correct Answer: Haemoglobin

Q18. In the sequence of planets in the Solar system, which planet comes in between Mercury and Earth?

a. Mars
b. Uranus
c. Venus
d. Jupiter

Correct Answer: Venus

Q19. Which of the following is a natural flame retardant?

a. DNA
b. Flowers
c. RNA
d. Skin

Correct Answer: DNA

Q20. Which of the following is the first South Asian country to call match-fixing a crime?

a. Sri Lanka
b. India
c. Pakistan
d. Nepal

Correct Answer: Sri Lanka

Q21. In which year did D.C. Sircar publish Indian Epigraphy and Indian Epigraphical Glossary?

a. 1964-65
b. 1966-67
c. 1965-66
d. 1967-68

Correct Answer: 1965-66

Q22. On which river and in which state is the Jayakwadi dam situated?

a. Godavari river - Maharashtra
b. Ravi river - Punjab
c. Periyar river - Kerala
d. Banas river - Rajasthan

Correct Answer: Godavari river - Maharashtra

Q23. Madhavpur Mela takes place in ______.

a. Maharashtra
b. Gujarat
c. Uttar Pradesh
d. Madhya Pradesh

Correct Answer: Gujarat

Q24. Name the Indian wrestler who has been named the Junior Freestyle Wrestler of the year (2019) by United World Wrestling (UWW).

a. Deepak Punia
b. Kamareddy
c. B.P. Raju
d. Amita Bagchi

Correct Answer: Deepak Punia

Q25. To which of the following Indian states does Mardani Khel, one of the famous martial art forms in India belong?

a. Rajasthan
b. Madhya Pradesh
c. Maharashtra
d. Uttar Pradesh

Correct Answer: Maharashtra

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) 2020 SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) (2012-2016) SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CGL Exam Current Affairs PDF

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Courtesy: SSC


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL