SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 06-March-2020 Shift-1 (English Comprehension)

SSC CGL LOGO



SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 06-March-2020 Shift-1

(English Comprehension)



Q1. Select the correct passive form of the given sentence.
The farmer is ploughing the fields.

a. The fields are being ploughed by the farmer.
b. The fields are ploughed by the farmer.
c. The fields have been ploughed by the farmer.
d. The fields were ploughed by the farmer.

Correct Answer: The fields are being ploughed by the farmer.

Q2. Identify the segment in the sentence which contains the grammatical error. If there is no error, select 'No error'
Those who are late they will not be allowed inside the classroom.

a. Those who are late
b. No error
c. inside the classroom
d. they will not be allowed

Correct Answer:  they will not be allowed

Q3. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
We came back because we had ran out of money.

a. we had run
b. No improvement
c. we run
d. we have ran

Correct Answer: we had run

Q4. Select the most appropriate ANTONYM of the given word.
Persist

a. Continue
b. Insist
c. Cease
d. Remain

Correct Answer: Cease

Q5. Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words/phrase.
Having two opposing feelings at the same time

a. Ambivalent
b. Equivalent
c. Coinciding
d. Contemporary

Correct Answer: Ambivalent

Q6. Select the correct indirect form of the given sentence.
"What a rare flower!" she said.

a. She asked if it was a rare flower.
b. She told that what a rare flower it was.
c. She exclaimed what a rare flower it is.
d. She exclaimed that it was a very rare flower.

Correct Answer: She exclaimed that it was a very rare flower.

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Atlas was made to hold the sky up on his shoulders as a punishment. Once, Hercules (1)______ to hold it for Atlas while the latter went looking (2)______ golden apples. When Atlas returned, he saw Hercules (3)______ hard to hold the sky. The weight of the sky (4)______ Hercules sweat and groan. Now Atlas did not want to (5)______ a job as arduous as that!

Q7. Select the most appropriate option to fill in blank 1.

a. extended
b. afforded
c. ordered
d. offered

Correct Answer: offered

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Atlas was made to hold the sky up on his shoulders as a punishment. Once, Hercules (1)______ to hold it for Atlas while the latter went looking (2)______ golden apples. When Atlas returned, he saw Hercules (3)______ hard to hold the sky. The weight of the sky (4)______ Hercules sweat and groan. Now Atlas did not want to (5)______ a job as arduous as that!

Q8. Select the most appropriate option to fill in blank 2.

a. for
b. after
c. at
d. on

Correct Answer: for

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Atlas was made to hold the sky up on his shoulders as a punishment. Once, Hercules (1)______ to hold it for Atlas while the latter went looking (2)______ golden apples. When Atlas returned, he saw Hercules (3)______ hard to hold the sky. The weight of the sky (4)______ Hercules sweat and groan. Now Atlas did not want to (5)______ a job as arduous as that!

Q9. Select the most appropriate option to fill in blank 3.

a. tackling
b. coping
c. struggling
d. seeking

Correct Answer: struggling

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Atlas was made to hold the sky up on his shoulders as a punishment. Once, Hercules (1)______ to hold it for Atlas while the latter went looking (2)______ golden apples. When Atlas returned, he saw Hercules (3)______ hard to hold the sky. The weight of the sky (4)______ Hercules sweat and groan. Now Atlas did not want to (5)______ a job as arduous as that!

Q10. Select the most appropriate option to fill in blank 4.

a. has made
b. were making
c. was making
d. make

Correct Answer: was making

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Atlas was made to hold the sky up on his shoulders as a punishment. Once, Hercules (1)______ to hold it for Atlas while the latter went looking (2)______ golden apples. When Atlas returned, he saw Hercules (3)______ hard to hold the sky. The weight of the sky (4)______ Hercules sweat and groan. Now Atlas did not want to (5)______ a job as arduous as that!

Q11. Select the most appropriate option to fill in blank 5.

a. take in
b. take away
c. take back
d. take out

Correct Answer: take back

Q12. Identify the segment in the sentence which contains the grammatical error. If there is no error, select 'No error'
Everyone except she have travelled by air.

a. Everyone except
b. travelled by air
c. No error
d. she have

Correct Answer: she have

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q13. Select the most appropriate synonym of the given word.
Ovation

a. Censure
b. Applause
c. Preparation
d. Creation

Correct Answer: Applause

Q14. Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words/phrase.
A group of ships

a. squad
b. swarm
c. colony
d. fleet

Correct Answer:  fleet

Q15. Select the most appropriate synonym of the given word.
Preferred

a. Feared
b. Compared
c. Adored
d. Favoured

Correct Answer: Favoured

Q16. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
Chicken-hearted

a. Selfish
b. Cowardly
c. Generous
d. Miserly

Correct Answer: Cowardly

Q17. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
When it started raining, I ran to the nearer house for shelter.

a. a near house
b. No improvement
c. the near house
d. the nearest house

Correct Answer: the nearest house

Q18. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. Much of this war had taken place along the Western Front.
B. Both sides had dug in deep and each lost many men over little ground.
C. This front was a line of trenches across which the two sides faced each other.
D. Andre Maginot had fought a war with the French against the Germans.

a. BCDA
b. ACDB
c. DBCA
d. DACB

Correct Answer: DACB

Q19. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. The mountain range was covered with snow.
B. Napoleon had to cross the Alps in winter.
C. Napoleon replied that the word 'impossible' did not exist for him.
D. So, someone told Napoleon that the task was impossible.

a. DBCA
b. ADBC
c. BADC
d. BDCA

Correct Answer: BADC

Q20. Select the wrongly spelt word.

a. Grief
b. Sieze
c. Fierce
d. Piece

Correct Answer: Sieze

Q21. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
By and by

a. On the whole
b. By any means
c. Suddenly
d. Gradually

Correct Answer: Gradually

Q22. Select the most appropriate ANTONYM of the given word.
Glee

a. Woe
b. Fun
c. Joy
d. Bliss

Correct Answer:  Woe

Q23. Select the INCORRECTLY spelt word.

a. Alliance
b. Acquaintence
c. Acquisition
d. Abandon

Correct Answer:  Acquaintence

Q24. Select the most appropriate option to fill in the blank.
The roof of the old building ______ during the storm.

a. scratched
b. demolished
c. destroyed
d. collapsed

Correct Answer: collapsed

Q25. Select the most appropriate option to fill in the blank.
She ______ how the magician had performed the rope trick.

a. suspected
b. bewildered
c. puzzled
d. wondered

Correct Answer: wondered

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) 2020 SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) (2012-2016) SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CGL Exam Current Affairs PDF

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Courtesy: SSC


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL