SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 05-March-2020 Shift-1 (Reasoning)

SSC CGL LOGO



SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 05-March-2020 Shift-1 (Reasoning)



Q1. Shaan has a total of RS.5,500 with him. He busy product 'Z' at RS.5,000 from this sum and then sells it to another person, thus making a profit  of 15% on it. with all the money he has now, he busy product 'X' and then sells it to another person making a profit of 25% on it. What is the total money Shaan has now?

(a) RS.7,812.50
(b) RS.6,325.50
(c) RS.7,187.50
(d) RS.7,815.50

ANSWER : RS.7,812.50

Q2. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words.
Blunder : Error

(a) Euphoria : Happiness
(b) War : Peace
(c) Anger : Rage
(d) Speak : Hear

ANSWER : Euphoria : Happiness

Q3. Select the figure that can replace the question mark (?) in the following series.

Q4. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number and the sixth number is related to the fifth number.
72 : 108 :: 84 : ? :: 102 : 153

(a) 135
(b) 126
(c) 144
(d) 117

Correct Answer : 126

Q5. There is a family of five members: K, L, M, N and O. Among them, there is one married couple. O is unmarried and is the brother of K. N is the sister of O. M is the only married female and the mother of N. L and O are the only males in the group.
Who is the father of K?

(a) O
(b) K
(c) L
(d) M

Correct Answer : L

Q6. Select is a letter-cluster that can replace the question mark (?) in the following series.
aYd, fTi, kOn, pJs, ?

(a) uEw
(b) VeX
(c) uEx
(d) uFw

Correct Answer : uEx

Q7. Four letter-clusters have been given. out of which three are alike in some manner, while one is different, Select the odd letter-cluster.

(a) FHJ
(b) DFH
(c) LNP
(d) TVW

Correct Answer : TVW

Q8. Arrange the following in a logical sequence from small to big.

1. Crocodile
2. Lizard
3. Whale
4. Housefly
5. Monkey

(a) 4, 3, 2, 1, 5
(b) 4, 5, 2, 1, 3
(c) 4, 2, 5, 1, 3
(d) 3, 5, 4, 1, 2

Correct Answer : 4, 2, 5, 1, 3

Q9. Four words have been given, out of which three are alike in some manner, while one is different. Select the odd word.

(a) Penury
(b) Indigence
(c) Plenty
(d) Destitution

Correct Answer :  Plenty

Q10. If each letter of the English alphabet is assigned an odd numerical value in increasing order, such as A = 1, B = 3 and so on, then what will be the code of HONEY?

(a) 132725747
(b) 152927949
(c) 152927947
(d) 132725745

Correct Answer : 152927949

Q11. Read the given statements and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statements is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follow from the statements.

Statements :

1. All parakeets are cuckoos.
2. All cuckoos are rabbits.
3. All rabbits are snakes.

Conclusion :

I. All parakeets are snakes.
II. All snakes are cuckoos.
III. All rabbits are parakeets.
IV. All cuckoos are snakes.

(a) Only conclusions I and IV follow.
(b) Only conclusions I and II follow.
(c) All the conclusions follow.
(d) Only conclusions II and III follow.

Correct Answer :  Only conclusions I and IV follow.

Q12. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series.
40, 37, 43, 34, 46, ?

(a) 41
(b) 51
(c) 61
(d) 31

Correct Answer : 31

Q13. Study the given pattern carefully and select the number that can replace the question mark (?) in it.

10 4 14 35
15 3 5 25
14 7 6 12
18 ? 8 16

(a) 6
(b) 7
(c) 9
(d) 8

Correct Answer : 9

Q14. How many triangles are present in the given figure?

(a) 23
(b) 22
(c) 20
(d) 21

Correct Answer : 23

Q15. Which of the option figures is the exact mirror of the given figure when the mirror is held at the right side?

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q16. Select the set of letters that when sequentially placed in the blanks of the given letter series will complete the series.
f_hg_fh_gf_hg_fh_g

(a) g, f, g, f, h, f
(b) f, g, h, f, g, h
(c) g, h, f, g, h, f
(d) h, f, g, h, f, g

Correct Answer : g, h, f, g, h, f

 Q17. In the given Venn digram, the triangle represents students playing table tennis, the rectangle represents students playing badminton, the circle represents female students, and the pentagon represents students playing football. The numbers given in the diagram represent the number of persons in that particular category.

How many female students play both table tennis and badminton?

(a) 7
(b) 18
(c) 9
(d) 22

Correct Answer : 7

Q18. In a certain code language, U is written as C. K is written as H, L is written as U, N is written as E, S is written as L, E is written as K, and C is written as N, How will 'KNUCKLES' be written as in that language?

(a) KECNKUHL
(b) CHUECKN
(c) HECNHULK
(d) HECNHUKL

Correct Answer : HECNHUKL

Q19. The two given expressions on both the side of the '=' sign will have the same value if two numbers from either side or both side are interchanged. Select the correct numbers to be interchanged from the given option.
3 + 5 x 4 - 24 ÷ 3 = 7 x 4 - 3 + 36 ÷ 6

(a) 4,7
(b) 24, 36
(c) 5, 7
(d) 6, 3

Correct Answer : 5, 7

Q20. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word.
Ministers : Council :: Sailors : ?

(a) Sea
(b) Captain
(c) Crew
(d) Ship

Correct Answer : Crew

Q21. The sequence of folding a piece of paper and the manner in which the foded paper has been cut is shown in the following figures, How would this paper look when unfolded? 

Q22. Four number-pairs have been given, out of which thre are alike in some manner and one is different. Select the number-pair that is different.

(a) 289-325
(b) 169-197
(c) 225-241
(d) 121-145

Correct Answer : 225-241

Q23. Four positions of the same dice are shown. Select the number that will be on the face opposite to the one showing '3'.

(a) 4
(b) 2
(c) 6
(d) 5

Correct Answer : 5

Q24. Select the option figure in which the given figure is embedded (rotation is NOT allowed).

Q25. Select the option in which the numbers are related in the same way as are the numbers in the given set.
(13, 65, 117)

(a) (12, 55, 109)
(b) (14, 70, 127)
(c) (17, 85, 163)
(d) (15, 75, 135)

Correct Answer : (15, 75, 135)

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) 2020 SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) (2012-2016) SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CGL Exam Current Affairs PDF

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Courtesy: SSC


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL