SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 05-March-2020 Shift-1 (General Awareness)

SSC CGL LOGO



SSC CGL 2019 EXAM PAPER : Held on 05-March-2020 Shift-1

(General Awareness)



Q1. The police of which state was honoured with the President's Colours award in December 2019?

a. Tamil Nadu
b. Maharashtra
c. Gujarat
d. Kerala

Correct Answer : Gujarat

Q2. VISHWAS, which is a major e-governance initiative launched by the government in January 2020, is the acronym for which of the following?

a. Video Integration and State Wide Advanced System
b. Video Interface and State Wide Advanced Security
c. Video Integration and State Wide Advanced Security
d. Video Integration and System Wide Advanced Security

Correct Answer : Video Integration and State Wide Advanced Security

Q3. In January 2020, B. Sai Deepak set a Guinness World Record for most side lunges in 60 seconds. How many lunges did he do?

a. 50
b. 59
c. 40
d. 30

Correct Answer : 59

Q4. The 23rd National Youth Festival (NYF) 2020 was celebrated in Lucknow to commemorate the birth anniversary of ______.

a. Mahatma Gandhi
b. Sami Vivekananda
c. Jawaharlal Nehru
d. Sardar Vallabhbhai Patel

Correct Answer : Sami Vivekananda

Q5. Which dynasty built the pancha rathas of Mahabalipuram?

a. Chera
b. Chola
c. Pallava
d. Satavahana

Correct Answer : Pallava

Q6. The famous 11-day long ‘Dhanu Jatra’, considered as the largest open-air theatre of the world is celebrated in which state?

a. Manipur
b. Meghalaya
c. Odisha
d. Assam

Correct Answer : Odisha

Q7. What was the theme of the 107th Indian Science Congress held in Bengaluru?

a. Reaching the Unreached through Science and Technology
b. Science and Technology: Rural Development
c. Science and Technology for National Development
d. Future India : Science and Technology

Correct Answer : Science and Technology: Rural Development

Q8. Jasprit Bumrah has been selected to receive which of the following awards for his performance in international cricket in the 2018-19 season?

a. M.A. Chidambaram
b. Polly Umrigar
c. Madhavrao Scindia
d. C.K. Nayudu

Correct Answer : Polly Umrigar

Q9. Chiropody is a branch of science related to which part of the body?

a. Feet
b. Lungs
c. Liver
d. Kidney

Correct Answer : Feet

Q10. Ishwar Sharma has been honoured with the Global Child Prodigy Award 2020. What is this award associated with?

a. Science
b. Yoga
c. Sports
d. Literature

Correct Answer : Yoga

Q11. In which year was the Nahargarh Fort in Jaipur built by Maharaja Sawai Jai Singh II ?

a. 1734
b. 1800
c. 1780
d. 1805

Correct Answer : 1734

Q12. What is the colour of the light emitted by the Sun?

a. Red
b. Yellow
c. White
d. Orange

Correct Answer : White

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Q13. Pongal festival is celebrated for four days in Tamil Nadu. What is the fourth day of Pongal called?

a. Kaanum Pongal
b. Thai Pongal
c. Bhogi Pongal
d. Mattu Pongal

Correct Answer : Kaanum Pongal

Q14. Which National Park among the following is the largest protected area in the Eastern Himalayan sub-region?

a. Jim Corbett National Park
b. Bandipur National Park
c. Keibul Lamjao National Park
d. Namdapha National Park

Correct Answer : Namdapha National Park

Q15. In which year was the Currency Building in the BBD Bagh or Dalhousie area of Kolkata constructed?

a. 1900
b. 1910
c. 1850
d. 1833

Correct Answer : 1833

Q16. Which of the following rivers flows through Tiruttani a famous pilgrimage place of South India?

a. Vaigai
b. Palar
c. Kaveri
d. Nandi

Correct Answer : Nandi

Q17. Which is the first Indian company to hit the ₹10 lakh crore mark in market capitalisation?

a. Tata Consultancy Services
b. HDFC Bank
c. ICICI Bank
d. Reliance Industries

Correct Answer : Reliance Industries

Q18. As per the government rules, how much percentage of advance tax needs to be paid by 15th June by an individual who is liable to pay advance tax?

a. 10%
b. 25%
c. 30%
d. 15%

Correct Answer : 15%

Q19. G. Babita Rayudu took charge as an Executive Director for which of the following organisations in January 2020?

a. The Securities and Exchange Board of India
b. Bombay Stock Exchange
c. Small Industries Development Bank of India
d. Insurance Regulatory and Development Authority of India

Correct Answer : The Securities and Exchange Board of India

Q20. The Indian Railways has integrated its helpline numbers into a single number. What is the number?

a. 160
b. 145
c. 139
d. 150

Correct Answer : 139

Q21. In which of the following locations was the Quit India Movement launched by Mahatma Gandhi in 1942?

a. Pragati Maidan
b. Jallianwala Bagh
c. Shivaji Park
d. August Kranti Maidan

Correct Answer : August Kranti Maidan

Q22. Which district has been awarded the Plastic Waste Management Award -2020 for being the best district of India in the plastic waste management category during Swachhta Hi Seva 2019?

a. Dibrugarh
b. Majuli
c. Jorhat
d. Hojai

Correct Answer : Dibrugarh

Q23. In terms of area, which state has the largest forest cover in India?

a. Madhya Pradesh
b. Odisha
c. Maharashtra
d. Kerala

Correct Answer : Madhya Pradesh

Q24. The researchers of which academic institution employed the nanoscale phenomenon called 'Electrokinetic streaming potential' to harvest energy from flowing water on a small scale like water flowing through household water taps?

a. IIT Guwahati
b. IIT Bombay
c. IIT Delhi
d. IIT Madras

Correct Answer : IIT Guwahati

Q25. Name the law in Physics which states that equal volume of all gases under the same conditions of temperature and pressure contain equal number of molecules.

a. Charles's Law
b. Ohm’s Law
c. Avogadro’s Law
d. Boyles's Law

Correct Answer : Avogadro’s Law

Click Here To Download PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) 2020 SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL (Tier-1) (2012-2016) SOLVED Question Papers PDF

DOWNLOAD SSC CGL GK Notes PDF

DOWNLOAD SSC CGL Exam Current Affairs PDF

Printed Study Notes for SSC Exams

Study Kit for SSC CGL EXAM

Courtesy: SSC


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL