Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM -GK Set-1

http://sscportal.in/community/sites/default/files/SSC-JE-LOGO.jpeg

Model Questions for SSC Junior Engineer EXAM -GK Set-1

1. RTI Act 2005 came into force on

(a) 12 October 2007
(b) 12 October 2009
(c) 12 October 2003
(d) 12 October 2005

2. Consider the following form of taxes:

1. Income tax
2. Wealth tax
3. Fringe benefit tax

which of the following are part of direct tax?

A. 1 only
B. 1,2
C. 2,3
D. All

3. Who heads the Defence Acquisition Council ?

A. Director General (Acquisition)
B. Defence Minister
C. Defence Secretary
D. Chief of the Integrated Defence Staff

4. Who among the following has been appointed as the nodal agency for the purpose of registration and accreditation of VOs/NGOs seeking funding from the Government of India?

A. PMO
B. Home Ministry
C. NITI Aayog
D. Finance Ministry

5. Which of the following state does not share boundary with Myanmar?

A. Nagaland
B. Arunachal Pradesh
C. Meghalaya
D. Manipur

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

6. Myitsone dam is source of which of the following rivers?

A. Chao Phraya
B. Irrawaddy
C. Mekong
D. None of the above

7. Which of the following is correct regarding National commission for Backward classes?

1. Commission came as a result of Indra Sawhney & Ors. Vs. Union of India case
2. Commission consists of five members and Chairman must necessarily be retired judge of the supreme court

A. 1 only
B. 2 only
C. Both
D. None

8. Which of the below statements correct regarding BS Norms?

A) Bharat stage emission standards are emission standards instituted by the Government of India to regulate the output of air pollutants from internal combustion engine equipment, including motor vehicles.
B) The standards and the timeline for implementation are set by the Central Pollution Control Board under the Ministry of Environment & Forests and climate change

A) A only
B) Both A and B
C) Neither A nor B
D) B only

9. Consider the following statement about VVPAT is/are incorrect?

1. All elections except local bodies election uses VVPAT
2. VVPAT machine specially designed by the BHEL

A. 2 only
B. Both
C. 1 only
D. None

10. Which of the following are findings of National family health survey-4?

1. Infant mortality rate has been steady since National family health survey-3
2. Tamil Nadu, Karnataka and Uttarakhand has sex ratio of more than 1000

A. 1 only
B. 2 only
C. Both
D. None

Study Kit for SSC Junior Engineer EXAM (Paper-1) 2017-2018

Answer

1. (d) 2. (d) 3. (b) 4. (c) 5. (c) 6. (b) 7. (a) 8. (b) 9. (b) 10. (d)


IMP! GET SSC EXAM ALERTS on EMAIL