SSC CHSL (10+2) Exam Mock Test -1 "General Awareness"

http://sscportal.in/community/sites/default/files/SSC-CHSL-LOGO.gif

SSC CHSL (10+2) Exam Mock Test -1 "General Awareness"

 

1. The source of the Sun’s energy is the process of:

(a) Photoelectric emission
(b) Nuclear fission
(c) Nuclear fusion
(d) Thermionic emission

2. Which of the following is not a stringed instrument ?

(a) Guitar
(b) Sitar
(c) Trumpet
(d) Violin

3. Who created the unforgettable literary character‘Swami’?

(a) Vikram Seth
(b) R.K. Narayan
(c) Mulk Raj Anand
(d) Harivansh Rai Bachchan

4. Which of the following cities lies to the western-most longitude ?

(a) Jaipur
(b) Nagpur
(c) Bhopal
(d) Hyderabad

5. Arrange the following rivers from South to North.

(a) Cauvery
(b) Krishna
(c) Godavari
(d) Mahanadi

6. What is the animal on the insignia of the RBI ?

(a) Lion
(b) Tiger
(c) Panther
(d) Elephant

7. Which part of India is linked to the border by the Hindustan-Tibet road ?

(a) Shimla
(b) Garhwal
(c) North Bengal
(d) Kashmir Valley

8. Which of the following political groupings has won the highest number of Assembly seats at the general elections held in September-October, 2002 in Jammu and Kashmir ?

(a) Peoples Democratic Party
(b) Indian National Congress
(c) National Conference
(d) Peoples Democratic Front

Online Coaching for SSC CHSL (10+2) Examination

Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

9. Which is the hottest planet of the solar system?

(a) Mercury
(b) Mars
(c) Earth
(d) Saturn

10. The element which is the. most abundant in the human body is­

(a) oxygen
(b) carbon
(c) iron
(d) nitrogen

11. ‘Kuchipudi dance originated in

(a) Andhra Pradesh
(b) Karnataka
(c) Punjab
(d) Rajasthan

12. Night blindness results from the deficiency of -

(a) Glucose
(b) Vitamin-E
(c) Vitamin-B2
(d) Vitamin-A

13. The details of statecraft are available in the following treatise -

(a) Dharma Shastra
(b) Nyaya Shastra
(c) Artha Shastra
(d) Niti Shastra

14. The country that has come forward to mediate in Sri Lanka is:

(a) Sweden
(b) Norway
(c) India
(d) Austria

15. The Legislative Council in a State in India may be created or abolished by the

(a) President on the recommendation of the Governor
(b) Parliament
(c) Parliament after the State Legislative Assembly passes a resolution to that effect.
(d) Governor on a recommendation by the State Cabinet

16. The lengthiest Constitution in the world is

(a) Indian
(b) American
(c) British
(d) French

17. No Money bill can be introduced in the Lok Sabha without the prior approval of the

(a) Vice-President
(b) President
(c) Prime Minister
(d) Finance Minister

18. When did the British Govt. starl ruling India directly ?

(a) After the Battle of Plassey
(b) After the Battle of Panipat
(c) After the War of Mysore
(d) After Sepoy Mutiny

19. The term ‘secular’ was added in the Preamble to the Indian Constitution by

(a) 41st Amendment
(b) 42nd Amendment
(c) 43rd Amendment
(d) 44th Amendment

20. Which of the following is not a Fundamental Right ?

(a) Right to Equality
(b) Right to Liberty
(c) Right against Exploitation
(d) Right to Property

21. The major harmful gas emitted by automobile vehicle which causes air pollution is

(a) Carbon Monoxide
(b) Methane
(c) Carbon dioxide
(d) Ozone gas

22. Who finally approves the draft Five Year Plan ?

(a) Planning Commission
(b) President
(c) National Development Council
(d) Parliament and State Legislatures

23. The deciding authority of States share in central taxes is the

(a) Finance Commission
(b) Planning Commission
(c) Election Commission
(d) Finance Minister

24. The meausre of a worker’s real wage is

(a) The change in his productivity over a given time
(b) His earnings after deductionat source
(c) His daily earnings
(d) The purchasing power of his earnings

25. Which country is the latest to join the U.N. as a member ?

(a) Switzerland
(b) Hong Kong
(c) Taiwan
(d) East Timor\

26. How many feet has a crab got?

(a) 12
(b) 10
(c) 8
(d) 6

27. When was the Public Service Commission, the original version of the U.P.S.C. set up?

(a) 1st October, 1926
(b) 1st April, 1937
(c) 15th August, 1947
(d) 26th January, 1950

28. The main source of revenue for a State Government in India is

(a) Sales tax
(b) Excise duty
(c) Income tax
(d) Property tax

29. Where is the Swami Narayan temple, Akshar-dham located ?

(a) Dwaraka, Gujarat
(b) Puri, Orissa
(c) Mathura, Uttar Pradesh
(d) Gandhinagar, Gujarat

30. Which one of the following is found only in women ?

(a) Thyroid
(b) Pituitary
(c) Ovary
(d) Adenoid

31. Gamma rays can cause

(a) gene mutation
(b) sneezing
(c) burning
(d) fever

32. Which one of the following is NOT a function of kidney ?

(a) Regulation of blood pH
(b) Removal of metabolic wastes from the body
(c) Production of antibodies
(d) Regulation of osmotic pressures of the blood

33. Water in plants is transported by

(a) cambium
(b) phloem
(c) epidermis
(d) xylem

34. Which State of India has the largest reserves of monazite, with a high thorium content ?

(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Gujarat
(d) Maharashtra

35. The Indian Wild Ass (GhorKhur) is found in

(a) Sunderbans
(b) Assam forests
(c) The Rann of Kuchh
(d) Kaveri delta

36. Which U.S. President has been awarded the Nobel Peace Prize-2002 ?

(a) John F. Kennedy
(b) William Jefferson Clinton
(c) Jimmy Carter
(d) Franklin D. Rossevelt

37. Who was the Captain of the West Indies team that was defeated by the Indian Cricket team in 1983 to win the Prudential World Cup

(a) Viv Richards
(b) Clive Lloyd
(c) Richie Richardson
(d) Malcolm Marshall

38. Who is the author of the book “Life of Pi” ?

(a) Yann Martel
(b) Rohinton Mistry
(c) Ken Follet
(d) M.J. Akbar

39. How many months of a year, according to the Gregorian calendar, have been named after Roman emperors ?

(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

40. Which State in India, has given the highest number of Deputy Prime Ministers ?

(a) Maharashtra
(b) Uttar Pradesh
(c) Bihar
(d) Gujarat

41. Average Revenue means

(a) the revenue per unit of commodity sold
(b) the revenue from all commodities sold
(c) the profit realised from the marginal unit sold
(d) the profit realised by sale of all commodities

42. The Saka era commencing from A.D. 78, was founded by

(a) Kanishka
(b) Asoka
(c) Chandragupta
(d) Vikramaditya

43. Ganhadra school of art came into existence in

(a) Hinayana sect
(b) Mahayana sect
(c) Vaishnava sect
(d) Shaiva sect

44. Which Sufi’s dargah is at Ajmer ?

(a) Baba Farid
(b) Qutb-din Bakhtiyar Kaki
(c) Moinuddin Chisti
(d) Khwaja Bahuddin

45. Who was the architect who designed Taj Mahal’

(a) Mohammad Hussain
(b) Ustad-Isa
(c) Shah Abbas
(d) Ismail

46. Out of the following remains excavated in Indus Valley, which one indicates the commercial and economic development ?

(a) The Pottery
(b) Seals
(c) The Boats
(d) The Houses

47. To achieve high rates of growth of national output, the economy has to

(a) reduce the rate of growth of population
(b) borrow foreign capital
(c) step up the rate of savings
(d) increase the rate of investment and reduce the capital output ratio

48. The proceeds of income tax go to

(a) Central Government
(b) State Government
(c) Centre and States
(d) Corporation authorities

49. Where are the Eucalyptus trees found in abundance ?

(a) Mizo Hills
(b) Naga Hills
(c) Manipur Hills
(d) Nilgiri Hills

50. The first solar city of India, is:

(a) Anandpur Sahib
(b) Mumbai
(c) Bangalore
(d) Delhi

 

ANSWERS

 1. (c) 2. (c) 3. (b) 4. (b) 5. (d) 6. (a) 7. (d) 8. (d) 9. (b) 10. (b)11. (a) 12. (d) 13. (d) 14. (b)

15. (a) 16. (a) 17. (b) 18. (d) 19. (b) 20. (d) 21. (a) 22. (c) 23. (a) 24. (a) 25. (d)

26. (d) 27. (a) 28. (b) 29. (d) 30. (c) 31. (a) 32. (c) 33. (d) 34. (a) 35. (c)

36. (c) 37. (b) 38. (a) 39. (c) 40. (d) 41. (c) 42. (a) 43. (b) 44. (c)

45. (b) 46. (b) 47. (c) 48. (a) 49. (a) 50. (a)

Online Coaching for SSC Combined Higher Secondary Level (CHSL) 10+2 Examination

Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

<< Go Back to Main Page


Get Daily Study Material via Email.