SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 28 August 2016" Evening Shift (General Awareness)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 28 August 2016" Evening Shift (General Awareness)

Question 26.What is the phenomenon which established the transverse nature of light ?

Options:
1) Reflection
2) Interference
3) Diffraction
4) Polarisation

Correct Answer: Polarisation

Question 27.What is the name of a memory buffer used to accommodate a speed differential ?

Options:
1) Cache
2) Stack Pointer
3) Accumulator
4) DISC

Correct Answer: Cache

Question 28.What is contained in Chlorophyll ?

Options:
1) sodium
2) potassium
3) manganese
4) magnesium

Correct Answer: magnesium

Question 29.Epigraphy is the study of which of the following ?

Options:
1) Coins
2) Inscriptions
3) Temples
4) Birds

Correct Answer: Inscriptions

Question 30.Who won the Women's Singles Wimbledon Championship 2016 ?

Options:
1) Angilique Kuber
2) Serena Williams
3) Venus Williams
4) Steffi Graff

Correct Answer: Serena Williams

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

Question 31.In which field is B.C. Roy Award given ?

Options:
1) Music
2) Journalism
3) Medicine
4) Environment

Correct Answer: Medicine

Question 32.What is Damodar Valley Corporation ?

Options:
1) Statutory body
2) Municipal Corporation looking after Damodar Valley
3) A private enterprise located in Bihar
4) A non government organisation

Correct Answer: Statutory body

Question 33.Which is the highest gallantry Award in India?

Options:
1) Vir Chakra
2) Param Vishist Seva Medal
3) Kirti Chakra
4) Param Vir Chakra

Correct Answer: Param Vir Chakra

Question 34.Who was recently appointed as the first woman president of Nepal?

Options:
1) Sita Subedi
2) Pampha Bhusal
3) Urmila Rana
4) Bidhya Devi Bhandari

Correct Answer: Bidhya Devi Bhandari

Question 35.In which field is Pulitzer Prize awarded for outstanding work ?

Options:
1) Environment study
2) Science and Technology
3) Literature and Journalism
4) International Understanding

Correct Answer: Literature and Journalism

Question 36.Why is Carbon Monoxide a pollutant ?

Options:
1) Reacts with haemoglobin
2) Makes nervous system inactive
3) It reacts with Oxygen
4) It inhibits glycolysis

Correct Answer: Reacts with haemoglobin

Question 37.Why is Rann Of Kutch of India famous for ?

Options:
1) Tidal and flats
2) Fertile soil
3) Dense Vegetation
4) All are correct

Correct Answer: Tidal and flats

Question 38.Commercial banks lend to which of the following Priority sectors?

Options:
1) Heavy Industries
2) Agriculture, Small scale industries
3) Foreign Companies
4) State government in emergency situation

Correct Answer: Agriculture, Small scale industries

Question 39.What is the accounting year of the Reserve Bank of India ?

Options:
1) April-March
2) July-June
3) October-September
4) January-December

Correct Answer: July-June

Question 40.What is the position of the Earth when it is at the greatest distance from the sun ?

Options:
1) Aphelion
2) Antipode
3) Perihelion
4) Aldiatc

Correct Answer: Aphelion

Question 41.The biogas used for cooking is a mixture of which of the following ?

Options:
1) Carbon dioxide & oxygen
2) Isobutane & propane
3) Methane & carbon monoxide
4) Methane & carbon dioxide

Correct Answer: Methane & carbon dioxide

Question 42.From the following, who was the first women speaker of Lok Sabha?

Options:
1) Sushma Swaraj
2) Margret Alva
3) Meera Kumar
4) Sarojini Naidu

Correct Answer: Meera Kumar

Question 43.Which of the following wind is blowing from the Mediterranean sea to the North Western parts of India?

Options:
1) Western disturbances
2) Norwesters
3) Loo
4) Mango showers

Correct Answer: Western disturbances

Question 44.Azolla increases soil fertility for ….

Options:
1) maize cultivation
2) wheat cultivation
3) barley cultivation
4) rice cultivation

Correct Answer: rice cultivation

Question 45.Which of the following is not provided in the constitution ?

Options:
1) Election Commission
2) Finance Commission
3) Public Service Commission
4) Planning Commission

Correct Answer: Planning Commission

Question 46.What is the popular name of Monolithic rock shrines at Mahabalipuram ?

Options:
1) Rathas
2) Prasadas
3) Mathika
4) Gandhakuti

Correct Answer: Rathas

Question 47.What is the name of the device used to convert alternating current into direct current?

Options:
1) Ammeter
2) Galvanometer
3) Rectifier
4) Transformer

Correct Answer: Rectifier

Question 48.Why does ice covered in sawdust not melt quickly?

Options:
1) Sawdust does not allow the air to touch the ice
2) The water is absorbed by sawdust
3) Sawdust is a bad conductor of heat
4) Sawdust is good conductor of heat

Correct Answer: Sawdust is a bad conductor of heat

Question 49.Which layer of the earth's atmosphere contains the ozone layer?

Options:
1) Troposphere
2) Mesosphere
3) Ionosphere
4) Stratosphere
Correct Answer: Stratosphere

Question 50.Where is the Great Barrier Reef located ?

Options:
1) Pacific Ocean
2) Indian Ocean
3) Atlantic Ocean
4) Arctic Ocean

Correct Answer: Pacific Ocean

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

<< Go Back to Main Page