SSC CGL (Pre.) Previous Year Solved Paper - 2014, "General Awareness"


SSC CGL LOGO

SSC CGL (Pre.) Previous Year Solved Paper - 2014

Subject: General Awareness

1. he famous economist Thomas Robert Malthus, in his views regarding population, is

(a) optimistic
(b) partly optimistic and partly pessimistic
(c) pessimistic
(d) None of the above

2. Non-insurable or uncertainty risk is

(a) change in fashion
(b) fire
(c) flood
(d) change in the price of that commodity

3. ‘Gold Bullion Standard’ refers to

(a) gold coin as an unlimited legal tender
(b) gold as the measure of value
(c) free coinage of gold
(d) no restriction on import and export of gold

4. Laws made by the executive are called

(a) Delegated Legislation
(b) Preferred Legislation
(c) Rule of Law
(d) Administrative Law

5. The word ‘Oikonomia’ means

(a) Household Management
(b) Individual Management
(c) Political Management
(d) Fiscal Management

6. The word ‘Economics’ is taken from which language?

(a) French
(b) Greek
(c) German
(d) English

7. Which of the following is a merit of the presidential form of government?

(a) The fixed tenure of the executive gives it a great sense of stability
(b) It ensures speedy execution of policies
(c) It safeguards the liberty of the people
(d) All of the above

8. The two chambers of the Swiss Federal Assembly are called

(a) National Council and Council of States
(b) House of Lords and House of Commons
(c) Senate and House of Representatives
(d) None of the above

9. Name the Italian traveller who visited the Vijayanagar empire in 1420 AD

(a) Domingos Paes
(b) Edoardo Barbosa
(c) Nicolo de Conti
(d) Abdur Razzag

10. Which one of the following dynasties established an independent rule in Bijapur?

(a) Imad Shahi
(b) Nizam Shahi
(c) Qutb Shahi
(d) Adil Shahi

11. Who regarded the second chamber as needless, useless and worse?

(a) Laski
(b) Maclver
(c) Bentham
(d) Seeley

12. The tenure of the Swiss President is

(a) 3 yr
(b) 2 yr
(c) 4 yr
(d) 1 yr

13. Haemolymph is observed in

(a) Arthropods
(b) Echinoderms
(c) Ascaris
(d) Annelids

14. The virus without capsid but only with nucleic acids is called

(a) Capsomere
(b) Nucleoid
(c) Prion
(d) Virion

15. The immunity caused by the B-lymphocytes is called

(a) Sterile immunity
(b) Acquired Immunity
(c) Cellular Immunity
(d) Humoral Immunity

16. Who among the following enjoyed the patronage of Sultans from Balban to Ghiyas-ud-din Tughlaq?
(a) Ibn Batutah
(b) Badauni
(c) Zia-ud-din Barani
(d) Amir Khusrow

17. The Sufi movement originally started from

(a) Persia
(b) Delhi
(c) Lahore
(d) Kabul

18. Humayun was driven out of Hindustan in 1540 AD after the battle of

(a) Chausa
(b) Dourah
(c) Surajgarh
(d) Kannauj

19. Poly metallic nodules (also called manganese nodules) are found in concentrations

(a) on continental shelves
(b) in deep ocean beds
(c) on lake beds
(d) in beach sands

20. Spot the odd item in the following

(a) Meander
(b) Delta
(c) Bolson
(d) Ox-bow lake

21. Kandla port is located at

(a) Gulf of Khambat
(b) Kori Creek
(c) Gulf of Kutch
(d) None of these

22. Which of the following forests grows in waterlogged areas?

(a) Mangrove
(b) Evergreen
(c) Deciduous
(d) Coniferous

23. Nag Tiba and Mahabharat ranges are included in

(a) Sub-Himalayas
(b) Trans-Himalayas
(c) Greater Himalayas
(d) Lesser Himalayas

24. Pink mould is the common name for

(a) Aspergillus
(b) Rhizopus
(c) Neurospora
(d) Mucor

25. The sleeping sickness is caused by

(a) Escherichia
(b) Neisseria
(c) Entamoeba
(d) Trypanosoma

26. Combustion is a

(a) physicai and chemical process
(b) biological process
(c) physical process
(d) chemical process

27. Which of the following is not a form of carbon?

(a) Soot
(b) Hematite
(c) Graphite
(d) Charcoal

28. What is Dry Ice?

(a) Solid carbon dioxide
(b) Liquid nitrogen
(c) ice cubes and saw dust
(d) Ice cubes and salt

29. The gas commonly used in advertisement sign-boards and decorative lights is

(a) nitrogen
(b) chlorine
(c) hydrogen
(d) neon

30. Flow of blood in dorsal blood vessel of earthworm is

(a) sideward
(b) downward
(c) backward
(d) forward

31. Which of the following is biodegradable?

(a) Leather belts
(b) Silver foil
(c) Iron nails
(d) Plastic mugs

32. Fungi that grow on bark are said to be

(a) Xyiophilous
(b) Saxicolous
(c) Coprophilous
(d) Corticolous

33. To an astronaut in space the sky will appear to be

(a) violet
(b) red
(c) blue
(d) black

34. On a rainy day, small oily films on water show brilliant colours. This is due to

(a) scattering
(b) dispersion
(c) refraction
(d) polarisation

35. Natural radioactivity was discovered by

(a) Rutherford
(b) Marie Curie
(c) Henri Becquerel
(d) Enrico Fermi

36. Rainbow formation is due to

(a) absorption of sunlight by water droplets
(b) diffusion of sunlight through water droplets
(c) ionisation of water droplets
(d) refraction and reflection of sunlight by water droplets

37. CAD stands for

(a) Computer Automatic Design
(b) Computer Aided Decode
(c) Computer Automatic Decode
(d) Computer Aided Design

38. Unix operating system is generally known as

(a) Multi User Operating System
(b) General Application
(c) Single User Operating System
(d) Single User Application Program

39. Who holds the world record as the youngest person to climb Mount Everest?

(a) Santosh Yadav
(b) Phu Dorjee
(c) Bachendri Pal
(d) Dicky Dolma

40. Hyperplasia means

(a) abnormal increase in number of cells
(b) an increase in size of a cell
(c) excessive motility of muscle
(d) voracious eating

41. The part of root involved in water absorption is

(a) zone of elongation
(b) zone of root cap
(c) zone of cell division
(d) zone of root hairs

42. Who is the Prime Minister of Australia?

(a) Tony Abbott
(b) Kevin Rudd
(c) Julia Gillard
(d) None of these

43. Which of the parent country of mobile giant ‘Nokia’?

(a) Finland
(b) Sweden
(c) Spain
(d) Germany

44. Where was the Joint G-20 Finance and Labour Ministers Meeting held on July 19, 2013?

(a) New York
(b) Paris
(c) Moscow
(d) London

45. Which is the largest man-made lake?

(a) Baikal
(b) Wullar
(c) Govind Sagar
(d) Rana Pratap Sagar

46. Who took oath as the President of Iran on August 4, 2013?

(a) Hassan Rouhani
(b) Mohammad Bashir Ahmad
(c) Mohammad Bagher Ghalibaf
(d) Mahmoud Ahmadinejad

47. Who was sworn-in as the United States Ambassador to the United Nations by Joe Biden on August 1, 2013?

(a) Rosemary DiCarlo
(b) Samantha Power
(c) Zalmay Khalizad
(d) Susan Rice

48. Who won the Rogers Cup women’s singles in lawn tennis in 2013?

(a) Victoria Azarenka
(b) Agnieszka Radwanska
(c) Maria Sharapova
(d) Serena Williams

49. Who was appointed as the Chairperson of the National School of Drama on August 19, 2013?

(a) Adly Mansour
(b) Sasikumar Venkat
(c) Amal Allana
(d) Ratan Thiyam

50. To which channel did the International Olympic Committee sell the broadcasting rights for 2014 and 2016 Olympics?

(a) Set Max
(b) Zee sports
(c) STAR India
(d) Doordarshanz

Answer Key

1.c 6.b 11.c 16.c 21.c 26.d 31.a 36.d 41.d 46.a
2.c 7.a 12.d 17.a 22.a 27.b 32.d 37.d 42.a 47.b
3.b 8.a 13.a 18.d 23.d 28.a 33.d 38.a 43.a 48.d
4.a 9.c 14.b 19.b 24.b 29.d 34.b 39.d 44.c 49.d
5.a 10.d 15.d 20.c 25.d 30.d 35.c 40.a 45.c 50.c

Click Here to Join SSC CGL (Tier -1) Online Crash Course

Click Here to Buy SSC CGL (Tier -1) Study Kit in Print Copy

<< Go Back to Main Page


Get Daily Study Material via Email.



comments powered by Disqus