SSC CGL (Pre.) Previous Year Solved Paper - 2014, 2nd Shift "General Awareness"


SSC CGL LOGO

SSC CGL (2 shift) Previous Year Solved Paper - 2014

Subject: General Awareness

1. The process of improving the quality of rubber by heating it with sulphur is called

(a) vulcanization
(b) acceleration
(c) sulphonation
(d) galvanization

2. Which source has been particularly fruitful in finding novel anti-tumour agents such as bryostatins and dolostatins?

(a) Marine sources
(b) Animals
(c) Venoms and toxins
(d) Combinatorial chemistry

3. The pollutant responsible for ozone holes is

(a) CO2
(b) SO2
(c) CO
(d) CFC

4. One of the best solutions to get rid of non-biodegradable wastes is

(a) burning
(b) dumping
(c) burying
(d) recycling

5. Vermicomposting is done by

(a) fungus
(b) bacteria
(c) worms
(d) animals

6. If waste materials contaminate the source of drinking water, which of the following diseases will spread?

(a) Scurvy
(b) Typhoid
(c) Malaria
(d) Anaemia

7. India exports power to

(a) Bangladesh
(b) Myanmar
(c) Pakistan
(d) Bhutan

8. The alkaloid naturally found in coffee, cocoa and cola nut is

(a) cocaine
(b) morphine
(c) tannin
(d) caffeine

9. The metal used for making aircrafts and rickets is

(a) lead
(b) aluminium
(c) nickel
(d) copper

10. The first woman President of Indian National Congress was

(a) Kamala Devi Chattopadhyaya
(b) Sarojini Naidu
(c) Annie Besant
(d) Rajkumari Amrit Kaur

Click Here to Join SSC CGL (Tier -1) Online Crash Course

Click Here to Buy SSC CGL (Tier -1) Study Kit in Print Copy

 

11. Which state is the largest producer of pulses in India?

(a) Bihar
(b) Rajasthan
(c) Madhya Pradesh
(d) Maharashtra

12. In India, woman had never been a Chief Minister in the State of

(a) Tamil Nadu
(b) Rajasthan
(c) Uttar Pradesh
(d) Maharashtra

13. Which of the following is not a noble gas?

(a) Hydrogen
(b) Helium
(cl) Neon
(d) Argon

14. Sunda Trench is in

(a) Indian Ocean
(b) Pacific Ocean
(c) Atlantic Ocean
(d) Gulf of Mexico

15. Which of the following is an organic rock?

(a) Marble
(b) Coal
(c) Granite
(d) Slate

16. Who among the following has written the famous book ‘Malgudi Days’?

(a) V S Naipaul
(b) Deepak Chopra
(c) Rabindranath Tagore
(d) R K Narayan

17. British Crown assumed sovereignty over India from the East India Company in the year

(a) 1857
(b) 1858
(c) 1859
(d) 1860

18. Which vein brings heart?

(a) Renal Vein
(b) Pulmonary Vein
(c) Vena Cava
(d) Hepatic Vein

19. Over short period, when income rises, average propensity to consume usually

(a) rises
(b) falls
(c) remains constant
(d) fluctuates

20. Average propensity to consume is defined as

(a) Aggregate consumption + Total population
(b) Aggregate income + Aggregate consumption
(c) Change in consumption + Change in income
(d) Aggregate consumption +Aggregate income

21. In short run, if a competitive firm incurs losses, it will

(a) stop production
(b) continue to produce as long as it can cover its variable costs
(c) raise price of its product
(d) go for advertising campaign

22. Which one of the following is the specific feature of the single member constituency system?

(a) The system is economical for representatives
(b) Gerrymandering is not possible in this system
(c) It secures a stable majority in the legislature
(d) The candidate has to spend less on electioneering

23. Which of the following relations always holds true?

(a) Income = Consumption + Investment
(b) Income = Consumption + Saving
(c) Saving = Investment
(d) Income = Consumption + Saving + Investme

24. The Keynesian consumption function shows a relation between

(a) aggregate consumption and total population
(b) aggregate consumption and general price level
(c) aggregate consumption and aggregate income
(d) aggregate consumption and interest rate

25. Who has called the Prime Minister primus inter pares (first among equals)?

(a) Morely
(b) Harcourt
(c) Laski
(d) Lowell

26. ‘There are no politics devoid of religion’ is stated by

(a) Nehru
(b) Gandhi
(c) Vinoba Bhave
(d) Jaya Prakash Narayan

27. In which Rock Edict Ashoka mentions about the casualities of Kalinga war and declares the renunciation of war?

(a) Maski Edict
(b) Rock Edict XIII
(c) Rock Edict XI
(d) Rock Edict X

28. Akbar held his religious discussion in

(a) Jodhabai’s Palace
(b) Panch Mahal
(c) Ibadat Khana
(d) Buland Darwaza

29. Who succeeded Guru Nanak?

(a) Guru Angad
(b) Guru Ramdas
(c) Guru Arjan
(d) Guru Hargobind

30. The earliest settlements of Aryan tribes were at

(a) Uttar Pradesh
(b) Bengal
(c) Sapta Sindhu
(d) Delhi

31. Who said, “Adolf Hitler is Germany and Germany is Adolf Hitler. He, who pledges himself to Hitler pledges himself to Germany?”

(a) R Hess
(b) Mussolini
(c) Hitler
(d) Communist International

32. Who speaks of Cabinet system as “the steering wheel of the ship of State”?

(a) Lowell
(b) Muir
(c) Marriot
(d) Bagehot

33. Spot the odd item in the following.

(a) Basalt
(b) Ruby
(c) Emerald
(d) Sapphire

34. What is farming along with animal husbandry called?

(a) Mixed farming
(b) Mixed agriculture
(c) Dairy farming
(d) Truck farming

35. Hydraulic action is a type of erosion caused by

(a) running water
(b) wind
(c) glacier
(d) None of these

36. Which of the following is the newest geological era?

(a) Permian
(b) Triassic
(c) Cretaceous
(d) Jurassic

37. The plant from which cocoa and chocolate are obtained is a

(a) herb
(b) shrub
(c) small tree
(d) very big tree

38. The biggest single-celled organism is

(a) Yeast
(b) Acetabularia
(c) Acetobacter
(d) Amoeba

39. Crescograph was invented by

(a) S N Bose
(b) PC Roy
(c) J C Bose
(d) PC Mahalanobis

40. Foramen Magnum is an aperture found in the

(a) ear
(b) lung
(c) girdle
(d) skull

41. Who betrayed Siraj-ud-Daula in the Battle of Plassey in 1757?

(a) Hyder Ali
(b) Mir Qasim
(c) Mir Jaffar
(d) Nawab of Awadh

42. Kelp is

(a) sulphide mineral of iron
(b) partially decomposed vegetation
(c) sea weed rich in iodine content
(d) an aluminium silicate mineral

43. The colours of stars depend on their

(a) temperature
(b) distance
(c) radius
(d) atmospheric pressure

44. Light from the Sun reaches us in nearly

(a) 8 min
(b) 2 min
(c) 6 min
(d) 4 min

45. Radar is used to

(a) locate sub-merged sub-marines
(b) receive signal from radio receivers
(c) detect and locate distant objects
(d) locate geostationary satellites

46. Optical fibre works on the principle of

(a) refraction
(b) scattering
(c) interference
(d) total internal reflection

47. Which application in Microsoft Office is feasible for preparing presentations?

(a) Microsoft Excel
(b) Microsoft Word
(c) Microsoft Power Point
(d) Microsoft Publishers

48. The language which was used to build Internet Pages in the beginning of Internet Technology is

(a) XML
(b) HTML
(c) DHTML
(d) ASP

49. Name the branch of Zoology that deals with the scientific study of animal behaviour.

(a) Ecology
(b) Physiology
(c) Ethology
(d) Anatomy

50. ‘Barr body’ is found in

(a) Sperm
(b) Sterol cells
(c) female somatic cells
(d) male somatic cells

Answer Key

1. (a) 2. (a) 3. (d) 4. (d) 5. (c) 6. (b) 7. (a) 8. (d) 9. (b) 0. (c)
11. (c) 12. (d) 13. (a) 14. (a) 15. (b) 16. (d) 17. (b) 18. (b) 19. (a) 20. (d)
21. (a) 22. (d) 23. (d) 24. (c) 25. (a) 26. (b) 27. (b) 28. (c) 29. (a) 30. (c)
31. (c) 32. (b) 33. (a) 34. (a) 35. (a) 36. (c) 37. (c) 38. (b) 39. (c) 40. (a)
41. (c) 42. (c) 43. (a) 44. (a) 45. (c) 46. (d) 47. (c) 48. (b) 49. (c) 50. (c)

Click Here to Join SSC CGL (Tier -1) Online Crash Course

Click Here to Buy SSC CGL (Tier -1) Study Kit in Print Copy

<< Go Back to Main Page


Get Daily Study Material via Email.



comments powered by Disqus