Model Questions for Scientific Assistant (IMD) Exam (Paper-1) General Science - Set 47

Model Questions for Scientific Assistant (IMD) Exam (Paper-1) General Science - Set 47

Write and Discuss Your Answer with Q.No in Comment Box at the Bottom of Post.

1. A car and a lorry both are moving with equal kinetic energies. If equal breaking force is applied on both, then before coming to rest :

(a) both will cover the same distance
(b) the distance covered by them will depend only on their respective velocities.
(c) a car will cover a greater distance
(d) lorry will cover a greater distance

2. Choose the most appropriate statement for a particle body :

(a) particle is a point size body.
(b) in translatory\ motion, any body of finite size may be considered as particle.
(c) particle body has no dimensions.
(d) two bodies are considered as particles it the distance between them is very large compared with their dimensions.

3. Identify the correct definition of acceleration due to gravity :

(a) It is defined as the force experienced by a unit mass
(b) It is defined as the acceleration of a free falling body.
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

4. When a man cycles round the earth in a satellite, than his

(a) mass becomes zero but weight remains constant
(b) both mass and weight remain constant.
(c) both mass and weight become zero.
(d) mass remains constant but weight becomes zero.

5. An artificial earth satellite is said to be in a geo-stationary orbit when :

(a) its course is governed by terrestrial gravity.
(b) it is made to stay in one place in obedience to commands from a space centre on the earth.
(c) it is so placed that it does not move.
(d) it remains stationary in relation to some point on the earth.

Study Kit for SSC Scientific Assistant (IMD) EXAM 2017

6. An artificial satellite stays in the orbit around the earth because

(a) the earth’s attraction is balanced by the attraction of other planets.
(b) there is an engine in the satellite which constantly applies an upward force to balance its weight.
(c) the earth’s gravity does not act on the satellite due to great distance between them.
(d) the earth’s attraction produces the necessary centripetal acceleration.

7. Identify the correct statement about the definition of work :

(a) A force does work only when the body moves under the action of force.
(b) A force always does work on the body on which it is acting.
(c) A force does work only when the body is moving.
(d) none of these.

8. Choose the correct statement related to the mechanical energy (E).

(a) It is the total energy of a system including all forms of energy.
(b) It is that part of total energy which always remain conserved.
(c) It is the sum of microscopic kinetic and potential energies.
(d) It is the total sum of all the kinetic and potential energies.

9. Which of the following statement is true ?

(a) Kinetic energy and momentum both are conserved in all types of motion.
(b) Total kinetic energy is not conserved but momentum is conserved in inelastic collision.
(c) Kinetic energy is conserved in elastic collision but not in inelastic collision.
(d) Momentum is conserved in elastic collision but not in inelastic collision.

10. What is heat ?

(a) Heat is a motion that passes from a moving body to a stationary body.
(b) Heat is a field passing from high potential body to a low potential body.
(c) Heat is a substance called caloric which flows from heavy body to a light body.
(d) Heat is a energy that flows from a high temperature body to a low temperature body.

Study Kit for SSC Scientific Assistant (IMD) EXAM 2017

Answer

1. (a) 2. (b) 3. (b) 4. (b) 5. (d) 6. (d) 7. (a) 8. (c) 9. (c) 10. (d)


Get Daily Study Material via Email.