Model Questions for Scientific Assistant (IMD) Exam (Paper-1) - Set 32

New! SSC Stenographers Grade C&D Answer Keys Released

Model Questions for Scientific Assistant (IMD) Exam (Paper-1) - Set 32

Write and Discuss Your Answer with Q.No in Comment Box at the Bottom of Post

1. One of the following amendments imposed restrictions on the fundamental rights of the citizens with a view to protect the sovereignty and integrity of India. It was the----

(a) Sixteenth Amendment
(b) Twentieth Amendment
(c) Fifteenth Amendment
(d) Forty-second Amendment

2. The theory of basic structure of Constitution was propounded by the Supreme Court in----

(a) Golak Nath case
(b) Keshavananda Bharati Case
(c) Gopalan vs. State of Madras
(d) None of these

3. Which one of the following may be said to constitute the basic structure of the Constitution?

(a) Federal character of Constitution
(b) Secular nature of polity
(c) Mandate to build a welfare state
(d) all of them

4. Thirty-first Amendment Act, 1973 raised the total strength of Lok Sabha to:

(a) 525
(b) 550
(c) 514
(d) 545

5. Which among the following constitutional amendments provided for state reorganisation on linguistic basis?

(a) Third Amendment
(b) Fourth Amendment
(c) Sixth Amendment
(d) Seventh Amendment

Study Kit for SSC Scientific Assistant (IMD) EXAM 2017

6. Who of the following does not constitution exception of the provision of Article 14 (equality before the law)----

(a) The president
(b) The Governor
(c) The Prime Minister
(d) The Foreign deplomate

7. Which of the following was described by Granville Austin as the Conscience of our Constitution’?

(a) Directive Principles
(b) Fundamental Rights
(c) Preamble
(d) Both Directive Principles and Fundamental Rights

8. The authority to issue writs for the enforcement off Fundamental Rights rests with whom----

(a) All the courts in India
(b) The Parliament
(c) The Supreme Court
(d) The President of India

9. Which of the following Fundamental Rights have been deleted from our Constitution through a constitutional amendment?

(a) Right against exploitation
(b) Right to freedom of religion
(c) Right to property
(d) Freedom of speech and expression

10. The Fundamental Rights can be suspended by the----

(a) Parliament
(b) President
(c) Supreme Court
(d) President in consultation with the Supreme Court of India

Answer

1. (a) 2. (b) 3. (d) 4. (d) 5. (c) 6. (c) 7. (d) 8. (c) 9. (c) 10. (b)

Study Kit for SSC Scientific Assistant (IMD) EXAM 2017


Get Daily Study Material via Email.