Model Questions for Scientific Assistant (IMD) Exam (Paper-1) - Set 31

Model Questions for Scientific Assistant (IMD) Exam (Paper-1) - Set 31

Write and Discuss Your Answer with Q.No in Comment Box at the Bottom of Post

1. Nagar Panchayats include :

(a) Notified Area Committee
(b) Town Area Committee
(c) Both (a) and (b)
(d) Only A

2. The procedure for the amendment of the Indian Constitution is given in:

(a) Article 358
(b) Article 320
(c) Article 368
(d) all of these

3. The proposals for amendment of the Constitution can be initiated by:

(a) the people alone
(b) the State Legislature
(c) State Legislatures as well as the Parliament
(d) Parliament alone

4. Simple majority in voting is enough to amend provisions relating to:

(a) citizenship
(b) creation and abolition of a State
(c) administration of Scheduled Castes and Schedules Tribes
(d) all the above

5. Which one of the following amendments has been described as Mini Constitution?

(a) Forty-third
(b) Forty-second
(c) Fifty-second
(d) Thirty-ninth

Study Kit for SSC Scientific Assistant (IMD) EXAM 2017

6. Which of the following amendments imposed restrictions on the fundamental Rights of the citizens to protect the sovereignty and integrity of the country?

(a) the 14th Amendment
(b) the 16th Amendment
(c) the 24thAmendment
(d) the 39th Amendment

7. The majority of the provisions of the Indian Constitution can be amended:

(a) by the State Legislature alone
(b) the Parliament alone
(c) with the joint approval of the Parliament and State Legislatures
(d) only on ratification of half the States

8. The Constitution (43rd Amendment) Act----

(a) ensured press freedom
(b) restore the Supreme Court and the High Courts the power to consider the constitutional validity of Central or State laws
(c) prescribed serious limitations on the Government’s power to proclaim internal emergency
(d) removed the right to property from the Constitution

9. The 42nd Constitution Amendment Act added a Chapter on----

(a) the Preamble of the Constitution
(b) the Fundamental Rights
(c) the Fundamental Duties
(d) all of the above

10. Sindhi was added to the list of official languages in the Eighth Schedule by----

(a) Thirty-first Amendment
(b) Twenty-fifth Amendment
(c) Twenty-first Amendment
(d) none of the above; it is not included

Answer

1. (c) 2. (c) 3. (d) 4. (d) 5. (b) 6. (b) 7. (b) 8. (b) 9. (c) 10. (c)

Study Kit for SSC Scientific Assistant (IMD) EXAM 2017


Get Daily Study Material via Email.