SSC CHSL (10+2) Exam Mock Test -2 "Reasoning"

http://sscportal.in/community/sites/default/files/SSC-CHSL-LOGO.gif

SSC CHSL (10+2) Exam Mock Test -2 "Reasoning"

Directions: From the alternatives, select the set which ismost like the given set.

1. Given set

(23, 29, 37)

(a) (17, 21, 29)
(b) (31, 37, 49)
(c) (13, 15, 23)
(d) (41, 47, 53)

2. Given set

(8, 48, 64)

(a) (8, 26, 30)
(b) (16, 34, 31)
(c) (12, 24, 36)
(d) (11, 21, 13)

3. A series of figures are given which can be grouped into classes. From the responses, select the group into which the figures can be classified.

(a) 2, 5, 9                 (b) 1, 6, 7
     3, 6, 8                       3, 5, 8
     1, 4, 7                       2, 4, 9

(c) 2, 5, 9                 (d) 1, 3, 8
     3, 4, 8                       2, 4, 6
     1, 6, 7                       5, 7, 9

Directions: Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words?

4. (a) Honey
(b) Flower
(c) Bee
(d) Wax

(a) b, a, d, c
(b) b, c, a, d
(c) d, c, b, a
(d) a, c, d, b

5. (a) Plant
(b) Food
(c) Seed
(d) Leaf
(e) Flower

(a) a,c,d,e,b
(b) c, b, d, e, a
(c) c, a, d, e, b
(d) e, d, c, b, a

6. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

Z X _ T R _ N L J _ F D

(a) V P H B
(b) V R H B
(c) U P J B
(d) U P J D

Directions: From the given responses, find the missing number/date in the series.

7. 10, 100, 200, 310 ?

(a) 400
(b) 410
(c) 420
(d) 430

8. 4/12/95,1/1/96,29/l/96, 26/2/96,?

(a) 24/3/96
(b) 25/3/96
(c) 26/3/96
(d) 27/3/96

Online Coaching for SSC CHSL (10+2) Examination

Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

9. 2, 3, 10, 29, 66, ?

(a) 89
(b) 99
(c) 127
(d) 130

Directions: Complete the series of figures, by selecting correct answer figure from the given responses.

10.

 

11.

12. A man starts from a point and walks 2 km towards north.. He turns right and walks 3 km. Then he turns left and travels 2 km. What is the direction he is now facing?

(a) East
(b) West
(c) South
(d) North

13. Five men A, B, C, D and E read a newspaper. The one who reads first gives it to C, the one who reads last had taken it from A. E was not the first or last to read. There were two readers between B and A. Find the person who read the newspaper last.

(a) E
(b) B
(c) D
(d) A

14. A is B’s daughter. B is C’s mother. D is C’s brother. How is D related to A ?

(a) Father
(b) Grandfather
(c) Brother
(d) Son

15. 50 men can dig 40 holes in 30 days. How long will 25 men take to dig 20 holes?

(a) 15 days
(b) 22½ days
(c) 30 days
(d) 45 days

16. If GOLD is written as IQNF, how WIND can be written in the code?

(a) YKPF
(b) VHMC
(c) XJOE
(d) DNIW

17. If A = 1, PAT = 37, then TAP = ?

(a) 73
(b) 37
(c) 36
(d) 38

18. If D = 4, BAD = 7, then what is the value of ANT = ?

(a) 8
(b) 17
(c) 35
(d) 37

19. If HKUJ means FISH, what does UVCD mean ?

(a) STAR
(b) STAB
(c) STAL
(d) STAK

Directions: In which answer figures is the given figure embedded?

20.

 

21.

22. Following’ a statement, conclusions I, II and III are given. Which one of the four alternatives is correct? Statement : Ministers arrived at the public function in their cars.

Conclusions

I. All ministers are rich
II. Ministers have cars.
III. Ministers came to the public function.

(a) Only II and III are implicit in the statement.
(b) Only I is implicit in the statement
(c) Only I and II are implicit in the statement
(d) Only III.and I are implicit in the statement.

23. Following a statement, conclusions I and II are given. Which one of the four alternatives is correct?

Statement: Philanthropes with their human compassion and zeal to help the needy have contributed to human welfare in every society.

Conclusions:

I. Rich persons are philanthropes
II. Poor people cannot act as philanthropes.

(a) Only I is implicit in the statement.
(b) Both I and II are implicit
(c) Neither I nor II is implicit.
(d) Only II is implicit.

24. Following a question, statements I and II are given. Which one of the four alternatives is correct?

Question:

In which direction is statue of Vivekananda facing?

Statements:

I. The shadow of the statue falls towards east at 6 o’clock in the evening.
II. The statue is towards the western end of the city.

(a) Only I is sufficient to answer the question.
(b) Only II is sufficient to answer the question.
(c) Both I and II are needed to answer the question
(d) Both I and II are not sufficient to answer the question.

25. Which one of the following figures represents the statement:
All the persons know English. Few of them know Hindi also. Those who know Hindi know Bengali.

26. Which number is present only in one figure?



(a) 1
(b) 3
(c) 5
(d) 7

27. Among the four answer figures, which can be formed from the cut-pieces given below?




28. Choose the correct water image of the figure from responses given below ?



29. Which colour is opposite to yellow?



(a) Violet
(b) Red
(c) Purple
(d) Blue

30. A piece of circular paper is folded and cut as shown below. How will it appear when opened?




31. A triangular piece of paper is folded and punched as shown in the question figure. How will it appear when opened? Select your response from answer figures.



Directions: Which answer figure will complete the question figure ?

32.

33.


34.

(a) 40
(b) 38
(c) 39
(d) 44

35.

(a) 47
(b) 49
(c) 50
(d) 57

36.    3       ?       5
         5       4       7
         4       4       4
        60     96    140

(a) 4
(b) 6
(c) 8
(d) 9

37. Find the word that cannot be formed from the letters in the word PHOTOSYNTHETIC.

(a) THOSE
(b) SCENT
(c) PRONE
(d) COTTON

Directions: Select the related word/number from the given alternatives.

38. Touch : Feel :: Greet : ?

(a) Smile
(b) Acknowledge
(c) Success
(d) Manners

39. TALE : LATE:: ? : CAFE

(a) FACE
(b) CAEF
(c) CEFA
(d) FEAC

40. 3 : 243 :: 5 : ?

(a) 405
(b) 465
(c) 3125
(d) 546

41. 6 : 18 :: 4 : ?

(a) 2
(b) 6
(c) 9
(d) 16

Directions: Select the related figure from the answer figures.

42.

43.

44.

45. Which words of the following do not have the same relationship as between the words CHARITABLE and SELFISH?

(a) ILLUMINATE and DARKEN
(b) ADHERE and STICK TO
(c) CHASTE and IMMORAL
(d) SADISTIC and KINDHEARTED

Directions: Find the odd word/letters/ number pair from the given responses.

46. (a) Withdrawal
(b) Deduction
(c) Deposit
(d) Debit

47. (a) 62-37
(b) 74-40
(c) 85-60
(d) 103-78

48. (a) ABZY
(b) BCYX
(c) CDVW
(d) DEVU

Directions: From the given responses, find the odd figure out.

49.

50.

 

 

ANSWERS

1. (d) 2. (c) 3. (c) 4. (b) 5. (c) 6. (a) 7. (d) 8. (b) 9. (c) 10. (c) 11. (d) 12. (d) 13. (c) 14. (c)  15. (c) 16. (a) 17. (b) 18. (c) 19. (b) 20. (c) 21. (c) 22. (a) 23. (c) 24. (d) 25. (a)  26. (c) 27. (b) 28. (b) 29. (a) 30. (c) 31. (c) 32. (b) 33. (b) 34. (b) 35. (b) 36. (b) 37. (c) 38. (b) 39. (a) 40. (c) 41. (d) 42. (a) 43. (a)  44. (d) 45. (b) 46. (c) 47. (b) 48. (c) 49. (a) 50. (c)

Online Coaching for SSC Combined Higher Secondary Level (CHSL) 10+2 Examination

Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

<< Go Back to Main Page


Get Daily Study Material via Email.