SSC CHSL (10+2) Exam Mock Test -2 "General Awareness"

http://sscportal.in/community/sites/default/files/SSC-CHSL-LOGO.gif

SSC CHSL (10+2) Exam Mock Test -2 "General Awareness"

1. Postal voting is otherwise called

(a) plural voting
(b) proxy voting
(c) weighted voting
(d) secret voting

2. Stability of the Government is assured in

(a) Parliamentary Form of Government.
(b) Presidential Form of Government.
(c) Plural Executive System
(d) Direction Democracy

3. According to the Indian Constitution, the vacancy in the office of the President of India shall be filled within

(a) 1 month
(b) 6 months
(c) 3 months
(d) 1 year

4. Who is the Tennis star to become World No. 1 seed at the youngest age?

(a) Stefii Graf
(b) Monica Seles
(c) Chris Evert
(d) Martina Hingis

5. What is “Vishva Mohini”?

(a) Name for India’s Beauty Queen
(b) The title given to Lata Mangeshkar for her contribution to music
(c) An Indian ship
(d) A famous book on Indian dances

6. The main function of the World Trade Organisation (WTO) is

(a) enforcing of Uruguay Round Agreements
(b) facilitating multilateral trade relations of member countries and reviewing trade policies
(c) administering trade dispute settlement procedures
(d) None of the above

Online Coaching for SSC CHSL (10+2) Examination

Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

7. Name the author of the book A Passage to England

(a) E. M. Forster
(b) Nirad C. Choudhary
(c) Vikram Seth
(d) Eric Segal

8. Which is the long-range missile that was tested by Pakistan in the wake of India testing Agni II ?

(a) Ghauri II
(b) Shaheen I
(c) Hatf I
(d) Half II

9. The Indian Naval Ship being converted into a maritime museum is

(a) Sagar Samrat
(b) Kanishka
(c) Samrat Ashoka
(d) Vikrant

10. Prof. Amartya Sen is these days in the news because :

(a) he is internationally known as a leading social economist
(b) he has been awarded ‘Bharat Ratna’
(c) he is a recipient of Nobel Prize.
(d) All of the above

11. The first country to legalize medically assisted suicide is

(a) Australia
(b) United States
(c) Netherlands
(d) Switzerland

12. The Baisakhi Festival of the year 1999 is of great historical significance to Punjab because

(a) it commemorates the tercentenary of the foundation of Khalsa Panth
(b) it being the last such festival of the twentieth century
(c) of participation by a large number of Punjabis who are non resident Indians
(d) None of the above

13. Exobiology deals with the study of

(a) external characters of living organisms
(b) life on the surface of the earth
(c) life in the outer layers of atmosphere
(d) life in other planets and space

14. The Social System of the Harappans was

(a) Fairly egalitarian
(b) Slave-Labour based
(c) Colour (Varna) based
(d) Caste based

15. Which of the following Vedas provides information about the civilisation of the Early Vedic Age?

(a) Rig-veda
(b) Yajur-veda
(c) Atharva-veda
(d) Sama-veda

16. The university which became famous in the post-Gupta Era was

(a) Kanchi
(b) Taxila
(c) Nalanda
(d) Vallabhi

17. Banabhatta was the court poet of which emperor?

(a) Vikramaditya
(b) Kumaragupta
(c) Harshavardhana
(d) Kanishka

18. The first Indian ruler, who established the supremacy of Indian Navy in the Arabian Sea was

(a) Rajaraja I
(b) Rajendra I
(c) Rajadhiraja I
(d) Kulottunga I

19. The Mughal painting reaches its / zenith during the reign of

(a) Akbar
(b) Jahangir
(c) Shahjahan
(d) Aurangzeb

20. Permanent Revenue settlement of Bengal was introduced by

(a) Clive
(b) Hastings
(c) Wellesley
(d) Cornwallis

21. The father of extremist movement in India is

(a) Motilal Nehru
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Vallabhbhai Patel
(d) Bal Gangadhar Tilak

22. The World Bank normally gives

(a) short-term loans
(b) medium-term loans
(c) long-term loans
(d) medium and long-term loans

23. The International Monetary Fund (IMF) came into existence with

(a) Berlin Conference
(b) London Conference
(c) Brettonwoods Conference
(d) Rome Conference

24. Multiplier process in economic theory is conventionally taken to mean

(a) the manner in which prices increase
(b) the manner in which banks create credit
(c) income of an economy grows on account of an initial investment
(d) the manner in which government expenditure increases

25. Structural adjustment loans given by the World Bank are meant for

(a) increasing employment in agriculture
(b) increasing export-earning capacity of the borrower country
(c) reducing inequalities of income distribution
(d) encouraging capital-intensive industries

26. A financial instrument is called a ‘primary security’ if it represents the liability of

(a) some ultimate borrower
(b) the Government of India
(c) a primary cooperative bank
(d) a commercial bank

27. Service cooperatives are

(a) single purpose societies
(b) credit societies
(c) marketing societies
(d) multi-purpose societies

28. Output at break-even point is that output at which the producer is able to

(a) recover only operating costs
(b) recover total costs
(c) wipe out earlier losses
(d) earn a normal profit

29. India’s share in world trade since 1950.

(a) has been rising
(b) has been constant
(c) has been declining
(d) has shown a mixed trend

30. Animals do not have enzyme systems which enable them to make use of the energy from

(a) fat
(b) water
(c) protein
(d) carbohydrate

31. A clone is a colony of

(a) cells having different shapes
(b) cells having similar shape
(c) cells having similar genetic constitution
(d) cells having different genetic constitutions

32. The pollen grains of flowers pollinated by insects are:

(a) smooth and dry
(b) rough and sticky
(c) rough and dry
(d) large and showy

33. Which one of the following substances is used for preservation of food grains?

(a) Sodium benzoate
(b) Vinegar
(c) Sodium chloride
(d) Potassium permanganate

34. The disease caused by Asbestos is

(a) Emphysema
(b) Paralysis
(c) Diarrhoea
(d) Dysentery

35. In the eye, colour vision is effected by the presence of

(a) Choroid coat
(b) Sclerotic coat
(c) Rods
(d) Cones

36. The famous Lagoon lake of India is

(a) Dal Lake
(b) Chilka Lake
(c) Pulicat Lake
(d) Mansarover

37. The splitting of different colours of light in a prism is

(a) Reflection of light
(b) Disperson of light
(c) Diffraction of light
(d) Refraction of light

38. Where are most of the earth’s active volcanoes concentrated

(a) Europe
(b) Pacific Ocean
(c) Africa
(d) South America

39. The deflection of the winds to the right in the northern hemisphere is caused by

(a) revolution of the earth
(b) rotation of the earth
(c) uneven heating of the earth
(d) All the above

40. Which of the following is NOT one of the important steps in processing tea leaves?

(a) Rolling
(b) Drying
(c) Fermenting
(d) Withering

41. The Grand Canyon is located on the

(a) Colorado River
(b) Rhine River
(c) Tapi River
(d) Niger River

42. The Savannah finds its ideal conditions of growth in

(a) mild and humid climate
(b) dry summer and wet winter climate
(c) hot humid climate with long dry season
(d) hot summer and cool winter climate

43. What should be the proportion of forest cover for India to maintain her ecological balance?

(a) 11.1 percent
(b) 22.2 percent
(c) 33.3 percent
(d) 44.4 percent

44. Match List I with List II and find out the correct answer from the codes given below the Lists

List I (Thermal Power Plants)

(a) Kahalgaon
(b) Farakka
(c) Ramagundam
(d) Gandhar

List II (Locations)

1. West Bengal
2. Bihar
3. Gujarat
4. Andhra Pradesh Codes

          a     b     c     d

(a)     1     2     3     4
(b)     4     3     1     2
(c)     2     1     4     3
(d)     3     2     1     4

45. Which one of the following States/Union Territories of India recorded the lowest den­sity of population in 1991 Census?

(a) Sikkim
(b) Nagaland
(c) Mizoram
(d) Arunachal Pradesh

46. Three of the following pairs are wrong. Find out the correct one

(a) Written Constitution—England
(b) Unitary State—USA
(c) UN General Assmbly—Veto power
(d) SAARC—No bilateral issues

47. In Indian Republic the real executive authority rests with the

(a) Prime Minister
(b) President
(c) Bureaucrats
(d) Council of Ministers

48. The Sccretary - General of the UNO is appointed by the

(a) General Assembly
(b) Security Council
(c) Trusteeship Council
(d) World Bank

49. Through which principle or device did Gandhiji strive to bridge economic inequalities?

(a) Abolition of machinery
(b) Establishment of village industries
(c) Trusteeship theory
(d) None of the above

50. Governance through trade union organisations is known as

(a) Guild Socialism
(b) Fabian Socialism
(c) Syndicalism
(d) Liberalism

ANSWERS

1. (b) 2. (b) 3. (b) 4. (d) 5. (d) 6. (b) 7. (b) 8. (a) 9. (d) 10. (d)11. (c) 12. (a) 13. (d) 14. (a)  15. (a) 16. (c) 17. (c) 18. (a) 19. (b) 20. (d) 21. (d) 22. (d) 23. (c) 24. (c) 25. (d) 26. (b)  27. (c) 28. (b) 29. (d) 30. (b) 31. (c) 32. (b) 33. (a) 34. (a) 35. (d) 36. (b) 37. (b) 38. (b) 39. (b) 40. (c) 41. (a) 42. (c) 43. (c) 44. (c) 45. (d) 46. (d) 47. (d) 48. (a) 49. (c) 50. (c)

Online Coaching for SSC Combined Higher Secondary Level (CHSL) 10+2 Examination

Study Kit for SSC CHSL (10+2) Exam

<< Go Back to Main Page


Get Daily Study Material via Email.