SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 4 September 2016" Morning Shift (Reasoning)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 4 September 2016" Morning Shift (Reasoning)

EXAM DATE : - 4 September-2016
EXAM START TIME : 10:00:00
EXAM NAME : SSC Examination 2016

Question 1.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

Play : Actor :: Concert:? 

Options:

1) Symphony
2) Musician
3) Piano
4) Percussion

Correct Answer: Musician

Question 2.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

EGIK : FILO :: FHJL : ?

Options:

1) JGMP
2) JGPM
3) GJMP
4) GMJP

Correct Answer: GJMP

Question 3.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

583 : 295 :: 486 : ?

Options:

1) 291
2) 378
3) 487
4) 581

Candidate Answer: 378

Question 4.Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

(A) Fire
(B) Light
(C) Gas
(D) Water

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: D

Question 5.Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

(A) ECBY
(B) RTUX
(C ) GEDA
(D) WUTQ

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: B

Question 6.Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

(A) 52-61
(B) 43-54
(C ) 72-83
(D) 18-29

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: A

Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary.

1. Fraudulent
2. Fraught
3. Fraternity
4. Franchise
5. Frantic

Options:

1) 5,4,1,2,3
2) 4,5,3,1,2
3) 4,3,5,1,2
4) 3,4,5,2,1

Correct Answer: 4,5,3,1,2

Question 8.Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

H__JH__IJHHI__HH__JH

Options:

1) I H J I
2) H I H I
3) I H I J
4) H J H J

Correct Answer: I H J I

Question 9.Which number will complete the series?

63, 72, 81, 90, ____, 108

Options:

1) 80
2) 99
3) 100
4) 117

Correct Answer: 99

Question 10.Rajiv is the brother of Arun. Sonia is the sister of Sunil. Arun is the son of Sonia. How is Rajiv related to Sunil?

Options:

1) nephew
2) son
3) brother
4) father

Correct Answer: nephew

Question 11.A mother is five times older than her daughter. After 5 years, she would be 3 times older than her daughter. Find the mother's present age.

Options:

1) 20 years
2) 22 years
3) 25 years
4) 29 years

Correct Answer: 25 years

Question 12.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:

PRONOUNCEMENT

Options:
1) MOUNT
2) CEMENT
3) PAVEMENT
4) NOUN

Correct Answer: PAVEMENT

Question 13.If SYSTEM is written as RXRSDL. How can CORRECT be written in that code?

Options:
1) BNQQDBS
2) BQQNDBS
3) BNQQBDS
4) BNQDQBS

Correct Answer: BNQQDBS

Question 14.If A means +, B means ×, C means ÷, D means −, then the value of given equation will be?

9A2B6D4C2

Options:
1) 16
2) 19
3) 27
4) 30

Correct Answer: 19

Question 15.If, 4x3=14; 5x4=18; 6x5=22; Then find the value of 7x6=?

Options:
1) 20
2) 26
3) 30
4) 42

Correct Answer: 26

Question 16.Select the missing number from the given responses:


Options:
1) 6
2) 9
3) 5
4) 4

Correct Answer: 5

Question 17.Rita travelled 35 Km from a point towards South and then turned left and travelled 20 Km and finally turned left again and travelled 35 Km. In which direction is she from the starting point?

Options:
1) East
2) West
3) North
4) South

Correct Answer: East

Question 18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.

Statement: To achieve economic development, people should work hard.
Conclusions: I: Economic development is directly related to people's hardwork.
II: Working hard by all the people is impossible

Options:
1) Only I follows
2) Only II follows
3) Both I and II follow
4) Neither I nor II follows

Correct Answer: Only I follows

Question 19.Find the number of triangles in the figure.

Options:
1) 12
2) 18
3) 22
4) 26

Correct Answer: 18

Question 20.Which of the answer figures best represents the relation between:

Shirt, Garments, Clothes

Options:

Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

 

Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Question 23.A piece of paper is folded and punched as shown below in question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

 

Question 24.The mirror image of a word is seen as given below. What is the actual word?

Question 25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its coloumn,e.g., B can be represented by 00,13, etc, and A can be represented by 55,69, etc. You have to identify the set for the word 'LION'.

Options:
1) 03, 55, 76, 33
2) 11, 65, 77, 22
3) 23, 79, 85, 43
4) 11, 88, 99, 22

Correct Answer: 11, 88, 99, 22

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page