SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 30 August 2016" Afternoon Shift (Reasoning)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 30 August 2016" Afternoon Shift (Reasoning)

EXAM DATE : 30-August-2016
EXAM START TIME : 
13:15:00
EXAM NAME : 
SSC Examination 2016

Question 1.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
EARTH : PLANET :: MOON : ?

Options:

1) SUN
2) UNIVERSE
3) VENUS
4) SATELLITE

Correct Answer: SATELLITE

Question 2.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
EJOT : ________::YDIN : VAFK

Options:

1) LQGB
2) BGLQ
3) QBGL
4) BGQL

Correct Answer: BGLQ

Question 3.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
100 : 102 : : 100000 : ?

Options:

1) 105
2) 104
3) 1003
4) 1004

Correct Answer: 105

Question 4.
For the following questions
Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives

Options:

1) Temple
2) Worship
3) Mosque
4) Church

Correct Answer: Worship

Question 5.
For the following questions
Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives

Options:

1) M N O M
2) B D C B
3) X Z Y X
4) P R Q P

Correct Answer: M N O M

Question 6.
For the following questions
Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives

Options:

1) 70, 80
2) 54, 62
3) 28, 32
4) 21, 24

Correct Answer: 54, 62

Question 7.Arrange the following words as per order in the dicitonary
1) Pearl 2) Peasant 3) Pea 4) Peanut

Options:

1) 3, 1, 4, 2
2
) 3, 4, 1, 2
3) 1, 3, 2, 4
4
) 1, 2, 3, 4

Correct Answer: 3, 4, 1, 2

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

Question 8.Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
g f e _ i g_e i i _f e i_g f _i i

Options:

1) i f g i e
2) f i g i e
3) e i f g i
4) i f i g e

Correct Answer: i f g i e

Question 9.Which one number when placed at the sign of interrogation shall complete the series
3, 6, 18, 72, ...?..., 2160

Options:

1) 144
2) 216
3) 288
4) 360

Correct Answer: 360

Question 10.Introducing a lady, a lady said, "She is the only daughter of Mohan's grandfather who is my husband's father". How does the lady relate herself with the introduced lady? 

Options:

1) Aunt
2) Mother
3) Mother-in-law
4) Sister-in-law

Correct Answer: Sister-in-law

Question 11.Two years ago, Aadhya was three times as old as his son and two years hence, twice her age will be equal to five times that of her son. Find Aadhya's present age.

Options:

1) 38 years
2) 36 years
3) 34 years
4) 42 years

Correct Answer: 38 years

Question 12.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:
ADMINISTRATION

Options:

1) STRAIN
2) TRADITION
3) SITUATION
4) RATION

Correct Answer: SITUATION

Question 13.If MOTHER is coded as KMRFCP, then HOUSE is coded as

Options:

1) FMRPC
2) GNSQD
3) GNRQD
4) FMSQC

Correct Answer: FMSQC

Question 14.If D stands for x, S stands for +, A stands for - and M stands for ÷, what is the value of the given expression

Options:

1) 558
2) 3312
3) 137
4) 31

Correct Answer: 137

Question 15.If 3 * 4 = 10, 5 * 8 = 18, 7 * 7 = ?

Options:

1) 26
2) 21
3) 28
4) 49

Correct Answer: 21

Question 16.In the following question, a series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

Options:

1) 19
2) 16
3) 15
4) 17

Correct Answer: 16

Question 17.Rahul starts and walks towards the south, he then turns to his right and walks 5 kms, then again turns left and walks 3 kms and then again turns left and walks 5 kms. In which direction is he from the starting point?

Options:

1) NORTH
2) SOUTH
3) EAST
4) WEST

Correct Answer: SOUTH

Question 18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.

Statements:
a) Odisha is still an underdeveloped state.
b) Problems like poverty, unemployment and illiteracy have not been solved.

Conclusions:
I) The administration of Orissa is not sensitive enough.II) It is the Will of God.

Options:

1) Only I follows
2) Only II follows
3) Both I and II follow
4) Neither I and II follows

Correct Answer: Neither I and II follows

Question 19.How many triangles are there in the following figure? 

Options:

1) 12
2) 16
3) 10
4) 20

Correct Answer: 20

Question 20.Which illustrates the relationship amongst Judges, thieves and criminals?

 

Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?


Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded?

Question 23.A piece of paper is folded and punched as shown below. From the given responses, indicate how will it appear when open?
 

Question 24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
 

Question 25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., K can be represented by 00, 24, etc. and A can be represented by 55 etc. You have to identify the set for the word 'SHIP'

Options:

1) 31, 56, 43, 10
2) 89, 12, 40, 99
3) 04, 21, 76, 44
4) 89, 56, 34, 11

Correct Answer: 31, 56, 43, 10

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

<< Go Back to Main Page