SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 28 August 2016" Evening Shift (Reasoning)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 28 August 2016" Evening Shift (Reasoning)

Question 1.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

Head : Human Body :: ?

Options:
1) Arc : Circle
2) Cube : Circle
3) Square : Circle
4) Triangle : Circle
Correct Answer: Arc : Circle

Question 2.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

PZQW : NXOU :: FISK : ?

Options:
1) EFPJ
2) FERI
3) DGQI
4) HKVM

Correct Answer: DGQI

Question 3.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

7 : 19 :: 10 : ?

Options:
1) 25
2) 30
3) 21
4) 23

Correct Answer: 25

Question 4. For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

Options:
1) Bigger
2) Faster
3) Greater
4) Taller

Correct Answer: Faster

Question 5. For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

Options:
1) AEIM
2) BFJN
3) CGKO
4) FDKN

Correct Answer: FDKN

Question 6. For the following questions

Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

Options:
1) 140 → 45
2) 110 → 35
3) 100 → 30
4) 80 → 25

Correct Answer: 100 → 30

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary

1. Forest 2. Fascinating 3. Fantastic 4. Fabulous

Options:
1) 2, 4, 3, 1
2) 4, 2, 3, 1
3) 4, 3, 2, 1
4) 2, 3, 4, 1

Correct Answer: 4, 3, 2, 1

Question 8.Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ?

a_ ca_c_dc_d_ad_

Options:
1) ddacdc
2) daadca
3) dadaac
4) ddaacc

Correct Answer: ddaacc

Question 9.Which number comes next in the series?

1, 5, 2, 6, 3, 7, ?

Options:
1) 6
2) 5
3) 4
4) 3

Correct Answer: 4

Question 10.P and Q are sisters. R and S are brothers. P's daughter is R's sister. What is Q's relation to S?

Options:
1) Mother
2) Grandmother
3) Sister
4) Aunt
Correct Answer: Aunt

Question 11.A man was 32 years of age when he had his first son. His wife was 35 years of age when his son attained the age of 7 years. The difference between the age of the father and the mother is _____ .

Options:
1) 7 years
2) 3 years
3) 5 years
4) 4 years
Correct Answer: 4 years

Question 12.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:

ANNOUNCEMENTS

Options:
1) CEMENT
2) NOUN
3) COUNTER
4) TENSE

Correct Answer: COUNTER

Question 13.If RATION is written as OXQFLK then LUMBER may be written as _____ .

Options:
1) KTLADQ
2) ITJABQ
3) OXPEHU
4) IRJYBO

Correct Answer: IRJYBO

Question 14.A*B means multiply A by B; A@B means divide A by B, A?B means add B to A and A=B means subtract B from A.

Then find the value of 10*10 = 5*10 ? 50@10

Options:
1) 100
2) 45
3) 1000
4) 55

Correct Answer: 55

Question 15.If 37*14 = 17, 69*33 = 34, 91*125 = 72 then what should 28*56 = ?

Options:
1) 26
2) 42
3) 34
4) 28

Correct Answer: 28

Question 16.Select the missing numbers from the given responses

Options:
1) 110
2) 120
3) 130
4) 140

Correct Answer: 130

Question 17. P started walking from North to South. She turned right at right angle and then again right at right angle. In which direction was she ultimately walking?

Options:
1) North
2) East
3) South
4) West

Correct Answer: North

Question 18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.

Statement: All states having dams face no water problem.
One of the states has no dam.

Conclusions: I. It may be facing water problem.
II. Dams solve water problem.

Options:
1) Only conclusion I follows
2) Only conclusion II follows
3) Both conclusion I and conclusion II follow
4) Neither conclusion I nor conclusion II follows

Correct Answer: Both conclusion I and conclusion II follow

Question 19.How many triangles are there in this figure?


Options:
1) 10
2) 12
3) 14
4) 16

Correct Answer: 14

Question 20.Which of the answer figures illustrate the relationship between:

Delhi, Sri Lanka, Asia

Options:

1)

2)

3)

4)

Correct Answer: 4

Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Options:

1)

2)

3)

4)

Correct Answer: 1

Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded

Options:

1)

2)

3)

4)

   

Correct Answer: 4

Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.



Options:

1)

2)

3)

4)

Correct Answer: 3

Question 24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

Options:

1)

2)

3)

4)

Correct Answer: 1

Question 25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., 'A' can be represented by 03, 55, etc., and 'P' can be represented by 10, 99, etc.

Similarly you have to identify the set for the word 'VENU'

Options:
1) 69, 87, 32, 41
2) 85, 02, 20, 57
3) 11, 95, 89, 57
4) 69, 95, 22, 04

Correct Answer: 85, 02, 20, 57

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

<< Go Back to Main Page