SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 29 August 2016" Evening Shift (General Awareness)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 29 August 2016" Evening Shift (General Awareness)

26.Among the following States, _________has the lowest birth rate in India.

Options:
1) Kerala
2) Uttar Pradesh
3) Bihar
4) West Bengal

Correct Answer: Kerala

27. The Secretariat of SAARC is set up at ____________

Options:
1) Washington
2) Kathmandu
3) Hague
4) New Delhi

Correct Answer: Kathmandu

28.The outermost range of Himalays is called_________

Options:
1) Kali
2) Shiwaliks
3) Dehradun
4) Kumaon

Correct Answer: Shiwaliks

29.Who is generally considered to be the father of the Indian Renaissance?

Options:
1) Rabindranath Tagore
2) Raja Rammohan Roy
3) Mahatma Phule
4) M.G. Ranade

Correct Answer: Raja Rammohan Roy

30.The longest river of peninsular India is__________

Options:
1) Narmada
2) Godavari
3) Mahanadi
4) Cauvery

Correct Answer: Godavari

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

31.___________gives hardness to stainless steel.

Options:
1) Zinc
2) Lead
3) Carbon
4) Tin

Correct Answer: Carbon

32.Which of the following is responsible for transport of food and other substances in plants?

Options:
1) Xylem
2) Phloem
3) Chloroplast
4) None of these

Correct Answer: Phloem

33.The washing machine works on the principle of ____________

Options:
1) Dialysis
2) Diffusion
3) Reverse osmosis
4) Centrifugation

Correct Answer: Centrifugation

34.Which is not an external storage device?

Options:
1) CD-ROM
2) DVD-ROM
3) Pen Drive
4) RAM

Correct Answer: RAM

35.Which of the following is the correct description of the term sex-ratio as used in the context of the census of population?

Options:
1) Number of males per 1000 females.
2) Number of females per 1000 males.
3) Number of females per 100 males.
4
) Number of females in a sample of 1000 persons.

Correct Answer: Number of females per 1000 males.

36.The atomic power station in Rajasthan is situated at:

Options:
1) Pokhran
2) Suratgarh
3) Rawatbhata
4) Chittorgarh

Correct Answer: Rawatbhata

37.The Sahitya Akademi Awards are given for best writings in how many Indian languages?

Options:
1) 12
2) 15
3) 20
4) 24

Correct Answer: 24

38.Right to Privacy comes under______________

Options:
1) Article 19
2) Article 20
3) Article 21
4) Article 18

Correct Answer: Article 21

39.The foreign traveller who visited India during the reign of Shahjahan was______________

Options:
1) Thomas Roe
2) William Hawkins
3) Ibn Batuta
4) Manucci

Correct Answer: Manucci

40.The GST (Goods and Services Tax), recently passed by Government will be levied on which of the following products?

Options:
1) Petroleum Crude
2) Tobacco
3) Natural Gas
4) Aviation Turbine Fuel

Correct Answer: Tobacco

41.Who was elected the Prime Minister of Nepal recently?

Options:
1) Keshav Kumar Budhathoki
2) Khadga Prasad Sharma Koli
3) Sushil Koirala
4) Pushpakamal Dahal 'Prachanda'

Correct Answer: Pushpakamal Dahal 'Prachanda'

42.Which lobe of human brain is associated with hearing?

Options:
1) Frontal lobe
2) Parietal lobe
3) Temporal lobe
4) Occipital lobe

Correct Answer: Temporal lobe

43. Which of the following is not soluble in water?

Options:
1) Lead sulphate
2) Zinc sulphate
3) Potassium sulphate
4) Sodium sulphate

Correct Answer: Lead sulphate

44.Activated Charcoal is used to remove colouring matter from pure substances by_______

Options:
1) Bleaching
2) Oxidation
3) Adsorption
4) Reduction

Correct Answer: Adsorption

45.Chernobyl disaster is the result of pollution by_____________

Options:
1) Oil spill
2) Acid rain
3) Carbon dioxide
4) Radioactive waste

Correct Answer: Radioactive waste

46.Which of the following caused radioactive pollution along the coast of Kerala?

Options:
1) Plutonium
2) Zinc
3) Thorium
4) Radium

Correct Answer: Thorium

47.In mammals, an important role of excretion is played by________

Options:
1) Large intestine
2) Kidneys
3) Lungs
4) Liver

Correct Answer: Kidneys

48.The second Green Revolution aims at increasing agricultural output to promote

Options:
1) Availability of easy credit to big farmers
2) Co-operative farming
3) Inclusive growth
4) Development of rural sector

Correct Answer: Inclusive growth

49.Which of the following causes rainfall during winters in the north-western part of India?

Options:
1) Western disturbances
2) Cyclonic depression
3) Southwest monsoon
4) Retreating monsoon

Correct Answer: Western disturbances

50.The 'Blue Water Policy' was introduced by the Portugese leader_________

Options:
1) Franscisco-de-Almeida
2) Alfonso de Albuquerque
3) Francis Caron
4) Francis Martin

Correct Answer: Franscisco-de-Almeida

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

<< Go Back to Main Page