SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 27 August 2016" Evening Shift (General Awareness)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 27 August 2016" Evening Shift (General Awareness)

Question 26.Which one of the following is not a scheme/project of the present Government?

1) AMRUT

2) Swachh Bharat

3) AYUSH

4) Jan Dhan Yojana

Correct Answer: AYUSH

Question 27.Which of the following was India's first interplanetary mission?

1) Chandrayaan Mission

2) Mangalyaan Mission

3) Aryabhatta Mission

4) Philae Mission

Correct Answer: Mangalyaan Mission

Question 28.Why the Earth is having its own atmosphere ?

1) Winds

2) Clouds

3) Gravity

4) Rotation of the Earth

Correct Answer: Gravity

Question 29.Motor skills are associated with which part of the brain?

1) Frontal lobe

2) Parietal Lobe

3) Temporal lobe

4) Occipital Lobe

Correct Answer: Frontal lobe

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Question 30.Which enzyme is present in all members of the animal kingdom except Protozoa?

1) Insulin

2) Pepsin

3) Renin

4) Amylase

Correct Answer: Amylase

Question 31.At boiling point of liquids , its

1) Temperature increases

2) Atmospheric pressure increases

3) Temperature remains constant

4) Vapour pressure decreases

Correct Answer: Temperature remains constant

Question 32.A level of atmosphere which is composed partly of electrons and positive ions is called

1) Troposphere

2) Ionosphere

3) Stratosphere

4) Mesosphere

Correct Answer: Ionosphere

Question 33.In India which of the following taxes is levied by the State governments?

1) Excise duty on liquor

2) Capital gains tax

3) Customs tax

4) Corporation tax

Correct Answer: Excise duty on liquor

Question 34.After question hour, a motion moved by a Member of Parliament to draw the attention of Executive for discussing a definite matter of public importance is

1) Privilege motion

2) Calling attention Motion

3) Adjournment motion

4) No- confidence motion

Correct Answer: Adjournment motion

Question 35.The major objective of monetary policy is to

1) increase government's tax revenue

2) revamp the Public Distribution System

3) Promote economic growth with price stability

4) weed out corruption in the economy

Correct Answer: Promote economic growth with price stability

Question 36.The only Viceroy to be assassinated in India was

1) Lord Harding

2) Lord Northbrook

3) Lord Ellenborough

4) Lord Mayo

Correct Answer: Lord Mayo

Question 37.Which one is not the main objective of fiscal policy in India?

1) To increase liquidity in the economy

2) To promote price stability

3) To minimize the inequalities of income & wealth

4) To promote employment opportunity

Correct Answer: To increase liquidity in the economy

Question 38.Who was the founder of the Theosophical Society?

1) Justice Ranade

2) Madam Blavatsky

3) Annie Besant

4) Bal Gangadhar Tilak

Correct Answer: Madam Blavatsky

Question 39.India recently signed land boundary agreement with which country?

1) China

2) Nepal

3) Bhutan

4) Bangladesh

Correct Answer: Bangladesh

Question 40.Who among the following Indians is one who has been selected on July 27,for the Ramon Magsaysay Award, 2016?

1) Bezwada Wilson

2) Kailash Satyarthi

3) Kiran Bedi

4) Mahasweta Devi

Correct Answer: Bezwada Wilson

Question 41.The first Field Marshall of India was

1) A. S. Vaidya

2) K.M. Cariappa

3) Sunderji

4) S.H.F.J. Manekshaw

Correct Answer: S.H.F.J. Manekshaw

Question 42."Earth provides enough to satisfy everyman's need but not everyman's greed". Who said this?

1) Guru Nanak Dev

2) Mahatma Gandhi

3) Pope Paul VI

4) Smt. Indira Gandhi

Correct Answer: Mahatma Gandhi

Question 43.Who won the first medal for India at the Rio Olympics?

1) Babita Kumari

2) Narsingh Yadav

3) P. V. Sindhu

4) Sakshi Malik

Correct Answer: Sakshi Malik

Question 44.The most serious air pollutant causing health hazard is

1) Sulphur dioxide

2) Carbon monoxide

3) Ozone

4) Nitrogen oxide

Correct Answer: Sulphur dioxide

Question 45.Helium is added to the oxygen supply of deep sea divers because it is _________

1) less poisonous than nitrogen

2) Lighter than nitrogen

3) Readily miscible with oxygen

4) less soluble in blood than nitrogen at high pressure

Correct Answer: less soluble in blood than nitrogen at high pressure

Question 46.Terylene is a condensation polymer of ethylene glycol and which acid?

1) Benzoic Acid

2) Salicylic acid

3) Phthalic acid

4) Terephthalic acid

Correct Answer: Terephthalic acid

Question 47.In IT, means that the data available in the database is both accurate and consistent.

1) Data Security

2) Data Availability

3) Data Binding

4) Data Integrity

Correct Answer: Data Integrity

Question 48.On a clean glass plate a drop of water spreads to form a thin layer whereas a drop of mercury remains almost spherical because ________

1) Mercury is a metal

2) Density of mercury is greater than that of water

3) Cohesion of mercury is greater than its adhesion with glass

4) Cohesion of water is greater than its adhesion with glass

Correct Answer: Cohesion of mercury is greater than its adhesion with glass

Question 49.The smallest island country in the Indian Ocean is

1) Maldives

2) Sri Lanka

3) Mauritius

4) Madagascar

Correct Answer: Maldives

Question 50.The Chairman of the Public Accounts Committee of the Parliament is appointed by the

1) President of India

2) Prime Minister of India

3) Speaker of Lok Sabha

4) Chairman of Rajya Sabha

Correct Answer: Speaker of Lok Sabha

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page