SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 2 September 2016" Morning Shift (General Awareness)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 2 September 2016" Morning Shift (General Awareness)

EXAM DATE : 2-September-2016
EXAM START TIME : 
10:00:00
EXAM NAME : 
SSC Examination 2016

Question 26.Who among the following Sikh Gurus had laid the foundation of Amritsar?

Options:

1) Guru Amar Das
2) Guru Ram Das
3) Guru Arjan Dev
4) Guru Har Govind

Correct Answer:
 Guru Ram Das

Question 27.In the 42nd Constitutional Amendment 1976, which word was added to the Preamble?

Options:

1) Democratic
2) Equality
3) Secular
4) Socialist

Correct Answer:
 Secular

Question 28.Which monument is known as "The National Monument of India"?

Options:

1) India Gate
2) Gateway of India
3) Raj Ghat
4) Red fort

Correct Answer:
 India Gate

Question 29.Which of the following country has recently declared 3 month emergency following a failed military coup?

Options:

1) Sudan
2) Turkey
3) Maldives
4) Syria

Correct Answer: Turkey

Question 30.The award which, the famous writer and social activist Mahasweta Devi, who passed away recently, did not win

Options:|

1) Sahity Akademi Award
2) Jnanpith Award
3) Magsaysay Award
4) Padam Vibhushan

Correct Answer: Padam Vibhushan

Question 31.Which place is said to be the Manchester of South India?

Options:

1) Coimbatore
2) Salem
3) Thanjavur
4) Madurai

Correct Answer:
 Coimbatore

Question 32.A galvanometer can be converted into a voltmeter by connecting with it a 

Options:

1) high resistance in parallel
2) low resistance on parallel
3) high resistance on series
4) low resistance in series

Correct Answer: high resistance on series

Question 33.In computer processing, __________ selects processes from the pool and loads them into memory for execution.

Options:

1) Job Scheduler
2) Resource Scheduler
3) CPU Scheduler
4) Process Scheduler

Correct Answer:
 Job Scheduler

Question 34.Name the first cricketer to score 1000 runs in an innings in any competitive match

Options:

1) Prithvi Shaw
2) Pranav Dhanawade
3) Virat Kohli
4) Shikhar Dhawan

Correct Answer:
 Pranav Dhanawade

Question 35.The beach sands of Kerala are rich in 


Options:

1) Calcium
2) Radium
3) Thorium
4) Manganese

Correct Answer:
 Thorium

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Question 36.During which of the following operating conditions of an automobile, carbon monoxide content in exhaust gas is maximum?

Options:

1) Acceleration
2) Cruising
3) Idle running
4) Deacceleration

Correct Answer:
 Idle running

Question 37.India's first Railway University will come up at

Options:

1) Vadodara, Gujarat
2) Bengaluru, Karnataka
3) Hyderabad, Andra Pradesh
4) Lucknow, Uttar Pradesh

Correct Answer:
 Vadodara, Gujarat

Question 38.The Himalayas is the example of ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌____

Options:

1) Fold mountains
2) Block mountains
3) Ancient mountains
4) Residual mountains

Correct Answer:
 Fold mountains

Question 39.The largest irrigation canal in India is _____________

Options:

1) Yamuna canal
2) Indira Gandhi canal
3) Sirhand canal
4) Upper Bari Doab canal

Correct Answer: Indira Gandhi canal

Question 40.Even after sunset, the air near the Earth's surface continue to receive heat due to 

Options:

1) Insolation
2) Terrestrial Radiation
3) Conduction
4) Convection

Correct Answer:
 Terrestrial Radiation

Question 41.At the Rio Olympics, who was the flagbearer of the Indian contingent?

Options:

1) Narsingh Yadav
2) Abhinav Bindra
3) Dipa Karmakar
4) Sania Mirza

Correct Answer:
 Abhinav Bindra

Question 42.A landscape which is caused due to the fissure in the earth along which one side has moved down with reference to the other is known as

Options:

1) Rift Valley
2) U Shaped Valley
3) V Shaped Valley
4) Hanging Valley

Correct Answer:
 Rift Valley

Question 43.The largest artery in human body is 


Options:

1) Aorta
2) Capillary
3) Vena cava
4) Pulmonary vein

Correct Answer:
 Aorta

Question 44.An eudiometer measures

Options:

1) Atmospheric pressure
2) Time
3) Volume of gases
4) Vapour pressure

Correct Answer:
 Volume of gases

Question 45.Trinitrotoluene is

Options:

1) used to melt metals
2) used to fuse two metals
3) used as an abrasive
4) used as an explosive

Correct Answer:
 used as an explosive

Question 46.In a cut motion, when the amount of demand is reduced by Rs 100/- , it is known as


Options:

1) Disapproval of policy cut
2) Economy cut
3) Vote on Account
4) Token cut

Correct Answer:
 Token cut

Question 47.One of the leading producers of asbestos in the world is

Options:

1) Australia
2) Russia
3) Canada
4) Armenia

Correct Answer:
 Canada

Question 48.Beighton Cup is associated with which of the following?

Options:

1) Cricket
2) Hockey
3) Football
4) Volleyball

Correct Answer:
 Hockey

Question 49.If Reserve Bank of India reduces the cash reserve ratio, it will :

Options:

1) increase credit creation
2) decrease credit creation
3) have no impact on credit creation
4) have no definite impact on credit creation

Correct Answer:
 increase credit creation

Question 50.Nitrification is the biological process of converting

Options:

1) N2 into nitrate
2) N2 into nitrite
3) Ammonia into nitrite
4) Ammonia into N2

Correct Answer:
 Ammonia into nitrite

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page