SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 2 September 2016" Evening Shift (General Awareness)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 2 September 2016" Evening Shift (General Awareness)

EXAM DATE : 2-September-2016
EXAM START TIME : 
16:15:00
EXAM NAME : 
SSC Examination 2016

Question 26.Chief Ministers of States are members of __________________

Options:

1) NITI Commission(Aayog)
2) Finance Commission
3) National Development Council
4) Election Commission

Correct Answer:
 National Development Council

Question 27.When the demand for a good increases with an increase in income, such a good is called___________

Options:

1) Superior good
2) Giffin good
3) Inferior good
4) Normal good

Correct Answer:
 Superior good

Question 28.Which of the following is the most important raw material for generation of power in India?

Options:

1) Mineral Oil
2) Natural Gas
3) Uranium 
4) Coal

Correct Answer:
 Coal

Question 29.Which of the following is the treatment of water pollution?

Options:

1) Bag house filter 
2) Windrow composting
3) Venturi scrubber
4) Reverse Osmosis

Correct Answer:
 Reverse Osmosis

Question 30.The Comptroller and Auditor General is closely connected with which of the following Committees of Parliament?

Options:

1) The Estimates Committee
2) The Committee on Public Undertakings
3) The Public Accounts Committee
4) All of these

Correct Answer: The Public Accounts Committee

Question 31.The demand of a commodity is a direct demand but the demand of a factor of production is called a

Options:

1) Crossed demand
2) Joint demand
3) Derived demand
4) Independent demand

Correct Answer:
 Derived demand

Question 32.Depreciation is loss in value of ________

Options:

1) Final goods
2) Machinery
3) Capital stock
4) Stock of inventory

Correct Answer:
 Machinery

Question 33.What is the Mehrauli Pillar in the complex of Qutub Minar primarily famous for?

Options:

1) Proverbial height
2) Skilful stone cutting
3) Excellent quality steel
4) Statue of Buddha on top

Correct Answer: Excellent quality steel

Question 34.Harvesting season of Kharif crop in India is _________

Options:

1) January-March
2) February-April
3) September-October
4) November-January

Correct Answer:
 September-October

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Question 35.Which of the following produces the most solid waste ?

Options:

1) Agriculture
2) Nuclear Power Plants
3) Manufacturing
4) Packaging Industry

Correct Answer:
 Manufacturing

Question 36.Potassium Permanganate is used for purifying drinking water, because_________

Options:

1) It is a reducing agent
2) It is an oxidising agent
3) It is a sterilising agent
4) It dissolves the impurities of water

Correct Answer:
 It is an oxidising agent

Question 37.Spraying of DDT on crops causes pollution of __________

Options:

1) Air & Soil
2) Crops & Air
3) Soil & Water
4) Air & Water

Correct Answer:
 Soil & Water

Question 38.Which cells in pancreas produce Insulin ?

Options:

1) Thymus
2) Estrogen
3) Corpus epididymis
4) Islets of Langerhans

Correct Answer:
 Islets of Langerhans

Question 39.When we see an object, the image formed on the retina is ________

Options:

1) Real and inverted
2) Real and erect
3) Virtual and erect
4) Virtual and inverted

Correct Answer:
 Real and inverted

Question 40.Find the "odd one out".

Options:

1) Linux
2) Windows 98
3) C++
4) Windows 7

Correct Answer:
 C++

Question 41.Kinetic energy depends on

Options:

1) the velocity or speed of the moving body.
2) the mass of the moving body
3) the pressure of the moving body
4) both mass and velocity of the moving body

Correct Answer:
 both mass and velocity of the moving body

Question 42.In which form is the supplied heat energy stored during change in temperature of substance?

Options:

1) Heat energy
2) Kinetic energy
3) Potential energy
4) Both kinetic and potential energy

Correct Answer:
 Kinetic energy

Question 43.Atoms of same element having different mass numbers are called__________

Options:

1) Isobars
2) Isotopes
3) Isotones
4) Isomers

Correct Answer:
 Isotopes

Question 44.Which script was used in Ashoka's inscriptions?

Options:

1) Brahmi
2) Devanagiri
3) Gurmukhi
4) Sanskrit

Correct Answer:
 Brahmi

Question 45.The ideas of Liberty, Equality and Fraternity, which influenced the Indian National Movement, was taken from _________

Options:

1) American Revolution
2) Russian Revolution
3) Chinese revolution
4) French revolution

Correct Answer:
 French revolution

Question 46.The Kaushal Kendra (skilling center) under the Pradhan Mantri Mudra Yojana has been inaugurated in the city of ______________

Options:

1) Noida
2) Kolkata
3) Mumbai
4) Hyderabad

Correct Answer:
 Noida

Question 47.Which one of the following is not the official language of the UNO?

Options:

1) French
2) Arabic
3) Spanish
4) Japanese

Correct Answer:
 Japanese

Question 48.With the participation in the Rio Olympics who has become the first tennis player in the world to have 7 appearances in Olympics?

Options:

1) Martina Navratilova
2) Serena Williams
3) Leander Paes
4) Roger Federer

Correct Answer:
 Leander Paes

Question 49.How many rings are there in the Olympic flag?

Options:

1) 4
2) 5
3) 6
4) 7

Correct Answer:
 5

Question 50.Indian Army's School of Artillery is located at_______________

Options:

1) Khadakvasala
2) Dehradun
3) Deolali
4) Roorkee

Correct Answer:
 Deolali

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page