SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 1 September 2016" Morning Shift (General Awareness)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 1 September 2016" Morning Shift (General Awareness)

EXAM DATE : 1-September-2016

EXAM START TIME : 10:00:00

EXAM NAME : SSC Examination 2016

Question 26.The minimum short-term natural hazard is __________ .

Options

1) blizzard
2) earthquake
3) volcanic eruption
4) bolt of lightning

Correct Answer: bolt of lightning

Question 27.DOTS is a treatment given to patients suffering from _________ .

Options:

1) Polio
2) AIDS
3) Hepatitis
4) Tuberculosis

Correct Answer: Tuberculosis

Question 28.Which dynasty was ruling in Vijaynagar empire at the time of the Battle of Talikota?

Options:

1) Sangam
2) Aniridu
3) Tuluva
4) Saluva

Correct Answer: Tuluva

Question 29.Which of the following Sultans died while playing Polo or Chaugan?

Options:

1) Qutb-ud-din Aibak
2) Balban
3) Iltutmish
4) Nasiruddin Muhammad

Correct Answer: Qutb-ud-din Aibak

Question 30.Molten rock below the surface of the earth is called __________ .

Options:

1) Basalt
2) Laccolith
3) Lava
4) Magma

Correct Answer: Magma

Question 31.Magnesium is a constituent metal of __________ .

Options:

1) Chlorophyll molecule
2) DNA
3) Mitochondria
4) Ribosomes

Correct Answer: Chlorophyll molecule

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

Question 32.Which one among the following components is used as an amplifying device?

Options:

1) Transformer
2) Diode
3) Capacitor
4) Transistor

Correct Answer: Transistor

Question 33.A __________ is an agreement between the communicating parties on how communication is to proceed.

Options:

1) Path
2) SLA
3) Bond
4) Protocol

Correct Answer: Protocol

Question 34.Name the gas used in preparation of bleaching powder

Options:

1) Oxygen
2) Hydrogen
3) Nitrogen
4) Chlorine

Correct Answer: Chlorine

Question 35.The depletion in Ozone layer is caused by ___________ .

Options:

1) Nitrous oxide
2) Carbon dioxide
3) Chlorofluorocarbons
4) Methane

Correct Answer: Chlorofluorocarbons

Question 36.Sariska and Ranthambore are the reserves for which of the following

Options:

1) Lion
2) Deer
3) Tiger
4) Bear

Correct Answer: Tiger

Question 37.The prestigious 'Jawaharlal Nehru Award for International Understanding' is instituted by

Options:

1) National Centre for Art and Culture
2) Department of Youth and Sports
3) Nehru Memorial Museum
4) Indian Council for Cultural Relations

Correct Answer: Indian Council for Cultural Relations

Question 38.Phosphorus is kept in water because

Options:

1) its ignition temperature is very high
2) its ignition temperature is very low
3) its critical temperature is high
4) its critical temperature is low

Correct Answer: its ignition temperature is very low

Question 39.The famous Dilwara temples of Mount Abu are a sacred pilgrimage place for the

Options:

1) Buddhists
2) Jains
3) Sikhs
4) Parsis

Correct Answer: Jains

Question 40.The unit of measurement of noise is

Options:

1) Decibel
2) Hertz
3) Amplifier
4) Acoustics

Correct Answer: Decibel

Question 41.The commonly used coolant in refrigerators is

Options:

1) Ammonia
2) Nitrogen
3) Freon
4) Oxygen

Correct Answer: Freon

Question 42.The complete form of 'IC' in electronics is

Options:

1) Internal circuit
2) Independent circuit
3) Integrated circuit
4) Inbuilt circuit

Correct Answer: Integrated circuit

Question 43.Who among the following did Gandhiji regard as his political Guru?

Options:

1) Mahadev Desai
2) Dayanand Saraswati
3) Acharya Narendra Dev
4) Gopal Krishna Gokhale

Correct Answer: Gopal Krishna Gokhale

Question 44.Which of the following constitutional Amendment Act, deals with the Elementary Education as a Fundamental Right?

Options:

1) 84th Amendment Act
2) 85th Amendment Act
3) 86th Amendment Act
4) 87th Amendment Act

Correct Answer: 86th Amendment Act

Question 45.The World's largest island is

Options:

1) Greenland
2) Iceland
3) New Guinea
4) Madagascar

Correct Answer: Greenland

Question 46.Sea water is saltier than rain water because

Options:

1) Sea animals are salt producing
2) The air around the sea is saltish
3) Rivers wash away salts from earth and pour them into the sea
4) Sea beds have salt producing mines

Correct Answer: Rivers wash away salts from earth and pour them into the sea

Question 47.Pannalal Ghosh played which of the following musical instruments?

Options:

1) Flute
2) Sitar
3) Violin
4) Santoor

Correct Answer: Flute

Question 48.Rio Summit is associated with

Options:

1) Convention on Biological Diversity
2) Green house gases
3) Ozone depletion
4) Wet lands

Correct Answer: Convention on Biological Diversity

Question 49.Polyploidy arises due to change in the

Options:

1) number of chromatids
2) structure of genes
3) number of chromosomes
4) structure of chromosomes

Correct Answer: number of chromosomes

Question 50.Which South Korean author in May 2016 won the 2016 Man Booker International Prize for her novel 'The Vegetarian'?

Options:

1) Han Kang
2) Yiyun Li
3) Tami Hoag
4) Taya Zinkin

Correct Answer: Han Kang

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

<< Go Back to Main Page