SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 6 September 2016" (English Comprehension)

SSC CGL Papers

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 6 September 2016" (English Comprehension)

EXAM DATE : 6-September-2016

EXAM START TIME : 16:15:00

EXAM NAME : SSC Examination 2016

EXAM DURATION : 01:15 Hrs

TOTAL MARKS : 200

TOTAL NO OF QUESTIONS : 100

Question 76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

NEGOTIATION

Options:

1) IN-BETWEEN
2) CARELESSNESS
3) BARGAINING
4) SLACKNESS

Correct Answer: BARGAINING

Question 77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

IMPROMPTU

Options:

1) PUNCTUAL
2) PROMPT
3) PREPARED
4) PROFOUND

Correct Answer: PREPARED

Question 78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Options:

1) Bureaucracy
2) Beureaucracy
3) Beureaucracie
4) Bureaucracie

Correct Answer: Bureaucracy

 

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Question 79.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

He told his friend (A) / that he could not do that work (B) / because it is not to his taste (C) / No Error (D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: C

Question 80.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

The tragedy of Julius Caesar (A) / was written by William Shakespeare (B) / about 1599 (C) / No Error (D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: C

Question 81.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

The writer is (A) / evidently enamoured at (B) / the subject (C) / No Error (D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: B

Question 82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Nothing is impossible _____ him.

Options:

1) in
2) about
3) for
4) on

Correct Answer: for

Question 83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

My relations _____ him are not friendly.

Options:

1) between
2) with
3) to
4) for

Correct Answer: with

Question 84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

George _____ to this country a year ago.

Options:

1) was coming
2) came
3) is coming
4) comes

Correct Answer: came

Question 85.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Blow one's trumpet

Options:

1) To praise another
2) To praise a leader
3) To praise oneself
4) To praise a community

Correct Answer: To praise oneself

Question 86.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Stick to his guns

Options:

1) Stand by his truth
2) Maintain his own opinion
3) Maintain his weapons
4) Maintain his anger

Correct Answer: Maintain his own opinion

Question 87.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

At sea

Options:

1) Journey
2) At a loss
3) Surprise
4) Sad

Correct Answer: At a loss

Question 88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

One who is eighty years old

Options:

1) Septagenarian
2) Sextagenarian
3) Nonagenarian
4) Octogenarian

Correct Answer: Octogenarian

Question 89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

A shady fertile place in the desert

Options:

1) Oasis
2) Motel
3) Orchard
4) Garden

Correct Answer: Oasis

Question 90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

A place where bees are kept

Options:

1) Apiary
2) Nursery
3) Aviary
4) Kennel

Correct Answer: Apiary

Question 91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

Seeing may be believing but understanding are definitely knowing.

Options:

1) understanding could be knowing
2) understanding to know
3) understanding is definitely knowing
4) No improvement

Correct Answer: understanding is definitely knowing

Question 92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

There are some bacteria that are survive inside nuclear power stations.

Options:

1) have
2) were
3) can
4) No improvement

Correct Answer: can

Question 93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

No sooner did she finish the lecture, that the students began to leave.

Options:

1) then the students began to leave
2) than the students began to leave
3) and the students began to leave
4) No improvement

Correct Answer: than the students began to leave

Question 94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

Hundreds gathered to await the boxer's arrival at the airport.

Options:

1) to await for
2) to awaits for
3) to wait
4) No improvement

Correct Answer: No improvement

Question 95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

The dissidents hold a great problem in every political party.

Options:

1) cause
2) instil
3) incite
4) No improvement

Correct Answer: cause

A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

Stockholm is spread out on an archipelago of 14 islands, where Lake Malaren meets the Baltic Sea. More airy than Venice, with wide-open spaces, it is one-third water. Its other two-thirds combine arched bridges, jet fountains, and palatial buildings trimmed with gold. For Stockholmers, fans of great outdoors, this is an amiable and graceful home and a healthy environment in which to live. Minutes from the city centre are parks and woodland for recreation, and clear water for swimming and fishing. In winter, everyone takes to ice-skating, on artificial rinks in the shadows of grand palaces, or on the frozen waters of the channel.

Stockholm is also a city at the leading edge of fashion, design and advanced technology. Fashion houses and IT companies use the city as a test market for their innovations, especially as Stockholmers are followers of technology. Stockholm is the capital as well as the largest city of Sweden. It is the site of the government and Parliament of the country.

Question 96. An archipelago is a collection of _____ .

Options:

1) cities
2) islands
3) lakes
4) coral-reefs

Correct Answer: islands

Question 97. Stockholm is

Options:

1) One-third water and two-thirds arched bridges, jet fountains and palatial buildings
2) Two-thirds water and one-third land
3) Full of tall buildings
4) a city with lots of people

Correct Answer: One-third water and two-thirds arched bridges, jet fountains and palatial buildings

Question 98. What is the opposite of the word 'amiable'?

Options:

1) Enervating
2) Refreshing
3) Invigorating
4) Unpleasant

Correct Answer: Unpleasant

Question 99. Why is Stockholm used as a test market for innovation by IT companies and Fashion houses?

Options:

1) The Stockholmers are followers of technology.
2) Stockholm is the largest city of Sweden.
3) The citizens are fashionable.
4) The people like the outdoors.

Correct Answer: The Stockholmers are followers of technology.

Question 100. Stockholm is important to the country because _____ .

Options:

1) it has palatial buildings.
2) there are parks and woodlands for recreation.
3) there are artificial skating rinks.
4) it is the largest city and capital of Sweden.

Correct Answer: it is the largest city and capital of Sweden.

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

<< Go Back to Main Page