SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 29 August 2016" Evening Shift (English Comprehension)

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 29 August 2016"

Evening Shift (English Comprehension)

Question 76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

REVILE

Options:
1) REVIVE
2) REVIEW
3) ABUSE
4) REVEAL

Correct Answer: ABUSE

Question 77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

SQUANDER

Options:
1) SPEND
2) REDUCE
3) SLANDER
4) SKIMP

Correct Answer: SKIMP

Question 78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Options:
1) Sanctaries
2) Sanctauries
3) Santuaries
4) Sanctuaries

Correct Answer: Sanctuaries

Question 79.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

He had already sent me message (A) / that his arrival (B) / was scheduled for Thursday (C) / No error (D)

Options:
1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: A

Question 80.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

Science and technology and (A) / their fallouts do not (B) / complete human culture (C) / No error (D)

Options:
1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: B

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

Question 81.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

The angry bird flap (A) / her wings, flies a short (B) / distance and returns. (C) / No error (D)

Options:
1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: A

Question 82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

The clock has __________ for want of winding.

Options:
1) run down
2) run short
3) run past
4) run up

Correct Answer: run down

Question 83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Few people know that flowers use textures to __________ different kinds of insects.

Options:
1) signal
2) feel
3) attract
4) distract

Correct Answer: attract

Question 84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

They abandoned their comrades __________ the wolves.

Options:
1) by
2) between
3) on
4) among

Correct Answer: among

Question 85.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

For keeps

Options:
1) Himself
2) Away
3) Forever
4) Hid

Correct Answer: Forever

Question 86.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Pale into insignificance

Options:
1) Seemed less important
2) Was less exciting
3) Was less hectic
4) Was dull and pale

Correct Answer: Seemed less important

Question 87.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

With one voice

Options:
1) By one man
2) By one community
3) Unanimously
4) In disharmony

Correct Answer: Unanimously

Question 88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Drug which causes people to sleep easily

Options:
1) Poppy
2) Soporific
3) Beguile
4) Pedant

Correct Answer: Soporific

Question 89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

The branch of philosophy concerned with the study of the principles of beauty, especially in art

Options:
1) Artistic
2) Aesthetics
3) Ethics
4) Metaphysics

Correct Answer: Aesthetics

Question 90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

The study of skin

Options:
1) Dermatology
2) Dermatoglyphics
3) Stratigraphy
4) Oncology

Correct Answer: Dermatology

Question 91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

She has that rare character - the ability to listen to people.

Options:
1) rare ear
2) rare characteristic
3) rare sense
4) No improvement

Correct Answer: No improvement

Question 92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

Both of them have not apologized yet.

Options:
1) Neither of them has
2) Any of them have
3) None of the two
4) No improvement

Correct Answer: Neither of them has

Question 93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

The greater the demand, higher the price.

Options:
1) the high
2) a higher
3) the higher
4) No improvement

Correct Answer: the higher

Question 94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

His appointment as coach is yet another feather in his wing.

Options:
1) feather in his hat
2) badge in his hat
3) feather in his cap
4) No improvement

Correct Answer: feather in his cap

Question 95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

The majority of the rain-fed Indian rivers, either dry up, or become trickle after the monsoon.

Options:
1) the trickle
2) a trickle
3) an trickle
4) No improvement

Correct Answer: a trickle

A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

It's nothing short of a revolution in how we eat, and it's getting closer every day. Yes, a lot of people are obese, and yes, the definition of "healthy eating" seems to change all the time. But in labs and research centres around the world, scientists are racing to match our genes and our taste buds, creating the perfect diet for each of us, a diet that will fight disease, increase longevity, boost physical and mental performance, and taste great to boot. As food scientist J.Bruce German says, "The foods we like the most will be the most healthy for us."

Is that going to be a great day, or what?

All this will come to pass, thanks to genomics, the science that maps and describes an individual's genetic code. In the future, personalized DNA chips will allow us to assess our own inherited predispositions for certain diseases, then adjust our diets accordingly. So, if you're at risk for heart disease, you won't just go on a generic low-fat diet. You'll eat foods with just the right amount and type of fat that's best for you. You'll even be able to track your metabolism day-to-day to determine what foods you should eat at any given time, for any given activity. "Since people differ in their genetics and metabolism, one diet won't fit all," says German.

As complex as all this sounds, it could turn out to be relatively simple.

Question 96. What are scientists doing?

Options:
1) Racing in labs and research centres around the world
2) Asking us to start dieting
3) Creating the perfect diet for us
4) Try and make us taller

Correct Answer: Creating the perfect diet for us

Question 97. What does J. Bruce German say?

Options:
1) The food we like is not healthy for us
2) The food we like is the healthiest one for us
3) The most healthy food should be liked by us
4) Food scientists like healthy food

Correct Answer: The food we like is the healthiest one for us

Question 98.What is genomics?

Options:
1) The science which describes about maps
2) The science which describes an individual
3) The science which deals with years
4) The science that maps and describes an individual's genetic code

Correct Answer: The science that maps and describes an individual's genetic code

Question 99. Why won't a common diet fit everybody?

Options:
1) Because different people eat different food
2) Because their genes are different
3) Since they differ in genetics and metabolism
4) Because of their different moods

Correct Answer: Since they differ in genetics and metabolism

Question 100.What will be possible in the future?

Options:
1) Personalised DNA chips for people to assess their own inherited predispositions
2) You are at great risk for heart disease
3) You will not be able to determine what food you should eat
4) You will be unable to adjust your diet

Correct Answer: Personalised DNA chips for people to assess their own inherited predispositions

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

<< Go Back to Main Page