SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 2 September 2016" Morning Shift (English Comprehension)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 2 September 2016" Morning Shift (English Comprehension)

EXAM DATE : 2-September-2016
EXAM START TIME : 10:00:00
EXAM NAME : SSC Examination 2016

Question 76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

CUPIDITY

Options:

1) FEAR
2) FRIENDSHIP
3) GREED
4) LOVE

Correct Answer: GREED

Question 77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

CAPTIVATE


Options:

1) DISTRACT
2) OBSCURE
3) IMPRISON
4) RELEASE

Correct Answer: DISTRACT

Question 78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Options:

1) Clandistine
2) Clandestine
3) Clandistene
4) Clandestene

Correct Answer: Clandestine

Question 79.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

Can I have (A) / a loaf of bread (B) / and a jam jar? (C) / No error (D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: C

Question 80.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

Now that I am back at work, (A) / I have beginning (B) / to feel much better. (C) / No error (D)


Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: B

Question 81.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.

The artist, plainly a better critic (A) / than painter, destroyed what (B) / he made over for ten years. (C) / No error (D)


Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: C

Question 82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Never give your friends _____________ .


Options:

1) the cold arm
2) the cold elbow
3) the cold shoulder
4) the cold hand

Correct Answer: the cold shoulder

Question 83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

My mother upset the kettle of boiling water and ____________ her hand.

Options:

1) scalded
2) scolded
3) scorched
4) wounded

Correct Answer: scalded

Question 84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

His writings are ___________ mistakes.


Options:

1) brooded with
2) burst into
3) replete with
4) boasted of

Correct Answer: replete with

 

Click Here to Join SSC CGL (Tier -1) Online Crash Course

Click Here to Buy SSC CGL (Tier -1) Study Kit in Print Copy

 

uestion 85.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Cut a sorry figure


Options:

1) Did not stand straight
2) Apologised for his remarks
3) Created a wrong impression
4) Made a poor impression

Correct Answer: Made a poor impression

Question 86.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

To take to task


Options:

1) Forgave him
2) Slapped him
3) Gave him extra work
4) Reprimanded him

Correct Answer: Reprimanded him

Question 87.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Bring to light


Options:

1) Introduced
2) Revealed
3) Seen
4) Brought to life

Correct Answer: Revealed

Question 88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

A job carrying no salary


Options:

1) Honorary
2) Memento
3) Honorarium
4) Memorandum

Correct Answer: Honorary

Question 89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Act of stealing something in small quantities


Options:

1) Pillage
2) Plagiarise
3) Proliferate
4) Pilferage

Correct Answer: Pilferage

Question 90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Pertaining to the west


Options:

1) Celestial
2) Occidental
3) Oriental
4) Terrestrial

Correct Answer: Occidental

Question 91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

As soon as I arrived in home, I knew that something was wrong.


Options:

1) arrived by home
2) arrived home
3) arrived my home
4) No improvement

Correct Answer: arrived home

Question 92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

Unfortunately I did not pass in the examination


Options:

1) I did not pass over
2) I did not overcome
3) I did not pass
4) No improvement

Correct Answer: I did not pass

Question 93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

His powerful desire brought about his downfall.

Options:

1) His wishful desire
2) His desire for power
3) His eager desire
4) No improvement

Correct Answer: His desire for power

Question 94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

Ramesh laid in the shade of a tree before he could walk further.

Options:

1) lied
2) lay
3) lain
4) No improvement

Correct Answer: lay

Question 95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.

An education in handling money would imply the ability to oversee the consequences of over-spending or over-borrowing.


Options:

1) foresee
2) overlook
3) overvalue
4) No improvement

Correct Answer: foresee

Question 96.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

A knowledge of grammar is essential for good speaking and writing, by which one's mind is judged. Studying grammar means hard work: it must be learned as a whole, with no part omitted, and it demands much thought and patience. But, once acquired, it can give a life-time's pleasure and profit. Its study requires no physical hardship, no special room or expenses. If people spent only their leisure time studying grammar they could master it in one year. The author learned it in less than a year. As a private soldier earning sixpence a day, he sat on his bed and studied. Unable to afford candle or oil, he read in winter by firelight (when it was his turn). If he could manage it thus, and with no outside encouragement, then any youth, however poor or busy, could do the same.

Why should we learn grammar?


Options:

1) To develop speaking skills
2) To develop writing skills
3) To have a mastery over language
4) To acquire good speaking and writing skills

Correct Answer: To acquire good speaking and writing skills

Question 97.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

A knowledge of grammar is essential for good speaking and writing, by which one's mind is judged. Studying grammar means hard work: it must be learned as a whole, with no part omitted, and it demands much thought and patience. But, once acquired, it can give a life-time's pleasure and profit. Its study requires no physical hardship, no special room or expenses. If people spent only their leisure time studying grammar they could master it in one year. The author learned it in less than a year. As a private soldier earning sixpence a day, he sat on his bed and studied. Unable to afford candle or oil, he read in winter by firelight (when it was his turn). If he could manage it thus, and with no outside encouragement, then any youth, however poor or busy, could do the same.

How does the world judge a man's mind?


Options:

1) By his dress
2) By his manners
3) By his appearance
4) By his speech and writing

Correct Answer: By his speech and writing

Question 98.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

A knowledge of grammar is essential for good speaking and writing, by which one's mind is judged. Studying grammar means hard work: it must be learned as a whole, with no part omitted, and it demands much thought and patience. But, once acquired, it can give a life-time's pleasure and profit. Its study requires no physical hardship, no special room or expenses. If people spent only their leisure time studying grammar they could master it in one year. The author learned it in less than a year. As a private soldier earning sixpence a day, he sat on his bed and studied. Unable to afford candle or oil, he read in winter by firelight (when it was his turn). If he could manage it thus, and with no outside encouragement, then any youth, however poor or busy, could do the same.

How long would it take to gain mastery over grammar?


Options:

1) One year
2) Six months
3) Two years
4) Ten months

Correct Answer: One year

Question 99.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

A knowledge of grammar is essential for good speaking and writing, by which one's mind is judged. Studying grammar means hard work: it must be learned as a whole, with no part omitted, and it demands much thought and patience. But, once acquired, it can give a life-time's pleasure and profit. Its study requires no physical hardship, no special room or expenses. If people spent only their leisure time studying grammar they could master it in one year. The author learned it in less than a year. As a private soldier earning sixpence a day, he sat on his bed and studied. Unable to afford candle or oil, he read in winter by firelight (when it was his turn). If he could manage it thus, and with no outside encouragement, then any youth, however poor or busy, could do the same.

What is the occupation of the writer?

Options:

1) Teacher
2) Soldier
3) Artist
4) Clerk

Correct Answer: Soldier

Question 100.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

A knowledge of grammar is essential for good speaking and writing, by which one's mind is judged. Studying grammar means hard work: it must be learned as a whole, with no part omitted, and it demands much thought and patience. But, once acquired, it can give a life-time's pleasure and profit. Its study requires no physical hardship, no special room or expenses. If people spent only their leisure time studying grammar they could master it in one year. The author learned it in less than a year. As a private soldier earning sixpence a day, he sat on his bed and studied. Unable to afford candle or oil, he read in winter by firelight (when it was his turn). If he could manage it thus, and with no outside encouragement, then any youth, however poor or busy, could do the same.

The learning of grammar should be

Options:

1) patient, thoughtful and holistic
2) thoughtful, patient and piecemeal
3) holistic, thoughtful and rapid
4) thoughtful, rapid and piecemeal

Correct Answer: patient, thoughtful and holistic

 

Click Here to Join SSC CGL (Tier -1) Online Crash Course

Click Here to Buy SSC CGL (Tier -1) Study Kit in Print Copy

<< Go Back to Main Page