SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 1 September 2016" Morning Shift (English Comprehension)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 1 September 2016"

Morning Shift (English Comprehension)

EXAM DATE : 1-September-2016

EXAM START TIME : 10:00:00

EXAM NAME : SSC Examination 2016

Question 76. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

RECEPTACLE

Options:

1) COMPARTMENT
2) HOLE
3) CONTAINER
4) FUNNEL

Correct Answer: CONTAINER

Question 77. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

VANITY

Options:

1) PRIDE
2) LOVE
3) COURAGE
4) HUMILITY

Correct Answer: HUMILITY

Question 78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Options:

1) Acquisision
2) Acqiusition
3) Acquisition
4) Acquisetion

Correct Answer: Acquisition

Question 79.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

If you permit me to speak the truth (A) / I shall state without hesitation (B) / that you have done a mistake (C) / No Error (D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: C

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

Question 80.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

I succeeded persuading him (A) / to come with me (B) / only after hours of argument (C) / No Error (D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: A

Question 81.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

Vermin (A) / does much harm (B) / to crops (C) / No Error (D)

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: B

Question 82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Light is _____ than sound.

Options:

1) faster
2) more faster
3) sounder
4) lighter

Correct Answer: faster

Question 83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

The man _____ for the purpose never did what was expected of him.

Options:

1) supplied
2) favoured
3) employed
4) cited

Correct Answer: employed

Question 84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

There was a serious _____ between the two brothers.

Options:

1) altercation
2) alteration
3) aberration
4) altieration

Correct Answer: altercation

Question 85.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

To give oneself airs

Options:

1) Space to breathe
2) Time
3) Acting strange
4) Behaving arrogantly

Correct Answer: Behaving arrogantly

Question 86.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

At a stone's throw

Options:

1) At a short distance
2) At a place where quarrels take place
3) At a great distance
4) A quarry

Correct Answer: At a short distance

Question 87.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Bone of contention

Options:

1) A delicious non-vegetarian item
2) An item which made them content
3) Cause for quarrel
4) A link between them

Correct Answer: Cause for quarrel

Question 88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

A person who has lost the protection of the law

Options:

1) Outlaw
2) Immigrant
3) Outcast
4) Orphan

Correct Answer: Outlaw

Question 89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Falsification of documents etc.

Options:

1) Xeroxing
2) Forgery
3) Laminating
4) Copying

Correct Answer: Forgery

Question 90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

To make atonement for one's sins

Options:

1) Expiate
2) Renounce
3) Remonstrate
4) Recant

Correct Answer: Expiate

Question 91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

The boys absented themselves for two days.

Options:

1) were absented
2) absented
3) had absented
4) No improvement

Correct Answer: No improvement

Question 92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

My mother insists on setting up something everyday for charity.

Options:

1) on
2) in
3) aside
4) No improvement

Correct Answer: aside

Question 93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

He began on a new business venture.

Options:

1) embarked
2) begun
3) opened
4) No improvement

Correct Answer: embarked

Question 94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

I have to say them the truth.

Options:

1) tell
2) state
3) speak
4) No improvement

Correct Answer: tell

Question 95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

The SSB will interview the candidate between 11 a.m. and 3.00 p.m.

Options:

1) 11.00 am to 3 pm
2) 11.00 from 3 pm
3) 11.am by 3.00 pm
4) No improvement

Correct Answer: No improvement

A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

Settled life and cultivation gave man leisure; he had no longer to always think of getting food. During spare time he could make stone tools, hoes or pots and weave cloth. Some people spared from producing their own food could even devote themselves to other activities all the time. This resulted in a division of labour. The division of labour made it possible for various groups to specialize, that is, to acquire greater skill and learn better techniques in doing one kind of work. 

The settled community life needed rules to regulate the behaviour of the members of the community. It is not possible to know exactly how regulations were established. It appears that the decisions regarding the community were taken by the people as a whole, or by a council of elders, as is in the practice in tribal societies. There were perhaps no kings or any organized government. Most likely, there were chiefs elected by the community for their qualities of leadership. But, these chiefs could not pass their positions on to their sons and they enjoyed few special privileges. Archaeological excavations have not revealed anything which would indicate the prevalence of a higher status for some members of the community. This is also supported by the study of life in many tribes in modern times. Thus, social inequalities do not seem to have emerged even in Neolithic times.

Question 96. What did man do in his spare time?

Options:

1) Made stone tools
2) Made hoes or pots
3) Weave cloth
4) All of the above

Correct Answer: All of the above

Question 97. In the passage, "division of labour" means?

Options:

1) Specialization to acquire greater skills
2) Learning arithmetic
3) Working in groups
4) Working from home

Correct Answer: Specialization to acquire greater skills

Question 98. To which period do the Neolithic times refer:

Options:

1) Later part of the Stone Age
2) Early part of the Stone Age
3) Later part of the Ice Age
4) Medieval times

Correct Answer: Later part of the Stone Age

Question 99. Chiefs were elected by the community for their

Options:

1) age
2) qualities of leadership
3) responsibility and courage
4) trust and loyalty

Correct Answer: qualities of leadership

Question 100. The meaning of 'privilege' is

Options:

1) allowance
2) favour
3) benefit
4) interest

Correct Answer: benefit

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Kit for SSC CGL EXAM

Postal Test Series Programme For SSC CGL (Tier -1) Exam

Online Test Series For SSC CGL (Tier -1) Exam

<< Go Back to Main Page