SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 1 September 2016" Evening Shift (English Comprehension)

SSC CGL LOGO

SSC CGL (Tier - 1) Online Exam Paper - 2016 "held on 1 September 2016"

Evening Shift (English Comprehension)

EXAM DATE : 1-September-2016

EXAM START TIME : 16:15:00

EXAM DURATION : 01:15 Hrs

Question 76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

CONTRABAND

Options:

1) BURGLED
2) SMUGGLED
3) BAFFLED
4) JUGGLED

Correct Answer: SMUGGLED

Question 77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

LENIENT


Options:

1) STRICT
2) SOLID
3) FORGIVING
4) STOIC

Correct Answer: STRICT



Question 78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Options:

1) Scarety
2) Scarcity
3) Scarsity
4) Scarecity

Correct Answer: Scarcity

Question 79.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

He was(A) / very kind enough (B) / to invite me (C) / No Error(D).

Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: B

Click Here to Join SSC CGL (Tier -1) Online Crash Course

Click Here to Buy SSC CGL (Tier -1) Study Kit in Print Copy


Question 80.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

Police reports claim that (A) / substantial seizure of cocaine have been made(B) / in the last two months.(C) /No Error(D).


Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: B

Question 81.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

Every conceivable race and nationality(A) / had its shared of suffering(B) / in the world wars (C)/No Error(D).


Options:

1) A
2) B
3) C
4) D

Correct Answer: B

Question 82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

She __________ him angrily because he made the floor dirty with his muddy shoes.

Options:

1) scold
2) scolds
3) scolded
4) scolding

Correct Answer: scolded

Question 83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

He walked along the road wondering what __________ happened and where all the people had gone.


Options:

1) had
2) has
3) have
4) it

Correct Answer: had

Question 84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

The criminal was __________ lest he should escape.


Options:

1) fetid
2) fettered
3) fettled
4) feted

Correct Answer: fettered

Question 85.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

Drive home


Options:

1) Find one's roots
2) Emphasise
3) Refer
4) Draw

Correct Answer: Emphasise

Question 86.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

To end in smoke


Options:

1) End without any practical result
2) End with positive result
3) Die in a burning house
4) Risk everything in a single venture

Correct Answer: End without any practical result

Question 87.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.

A left handed compliment


Options:

1) A subtle rebuke
2) Wholesome praise
3) An ambiguous compliment
4) A mild compliment

Correct Answer: An ambiguous compliment

Question 88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

Experts who scientifically study insects


Options:

1) Gerontologists
2) Pathologists
3) Entomologists
4) Ornithologists

Correct Answer: Entomologists

Question 89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

One who pretends to be what he is not


Options:

1) Hypocrite
2) Pessimist
3) Optimist
4) Infallible

Correct Answer: Hypocrite

Question 90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.

A paper/story/poem first written out by hand


Options:

1) Handicraft
2) Manuscript
3) Handiwork
4) Thesis

Correct Answer: Manuscript

Question 91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

The interview came alive by satellite from Hollywood


Options:

1) came as live
2) came live
3) came up live
4) No improvement

Correct Answer: came live

Question 92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

There was little he could do to save his battered reputation


Options:

1) salvage
2) wreck
3) destroy
4) No improvement

Correct Answer: salvage

Question 93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

It is much too important to be made a joke of


Options:

1) too much important
2) too many important
3) very much important
4) No improvement

Correct Answer: No improvement

Question 94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

If he wants farther help, send him to me


Options:

1) further
2) much
3) best
4) No improvement

Correct Answer: further

Question 95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".

He jumped on the lake


Options:

1) in the
2) into the
3) onto the
4) No improvement

Correct Answer: into the

Question 96.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

Some languages are used by a few people. Others, such as Mandarin Chinese and English, are spoken by millions. Many people speak two or more languages. They may use one language at home with family and friends, and another at work or school. Regional variations of language are known as dialects. The Anglo-Saxons, who conquered Britain at the end of the Roman Empire, spoke a Germanic language, which later became English. Other Germanic languages include Danish, Dutch, German and Swedish. English also contains French-derived words after it was ruled by French-speaking kings following the Norman Conquest. 
Mandarin Chinese is spoken by ________people.

Options:

1) little
2) few
3) many
4) big

Correct Answer: many

Question 97.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

Some languages are used by a few people. Others, such as Mandarin Chinese and English, are spoken by millions. Many people speak two or more languages. They may use one language at home with family and friends, and another at work or school. Regional variations of language are known as dialects. The Anglo-Saxons, who conquered Britain at the end of the Roman Empire, spoke a Germanic language, which later became English. Other Germanic languages include Danish, Dutch, German and Swedish. English also contains French-derived words after it was ruled by French-speaking kings following the Norman Conquest. 

A person who is good at foreign languages is known as

Options:

1) Virtuoso
2) Linguist
3) Ventriloquist
4) Scholar

Correct Answer: Linguist

Question 98.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

Some languages are used by a few people. Others, such as Mandarin Chinese and English, are spoken by millions. Many people speak two or more languages. They may use one language at home with family and friends, and another at work or school. Regional variations of language are known as dialects. The Anglo-Saxons, who conquered Britain at the end of the Roman Empire, spoke a Germanic language, which later became English. Other Germanic languages include Danish, Dutch, German and Swedish. English also contains French-derived words after it was ruled by French-speaking kings following the Norman Conquest. 
_______are regional variations of a language

Options:

1) English
2) Mandarin Chinese
3) Home language
4) Dialects

Correct Answer: Dialects

Question 99.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

Some languages are used by a few people. Others, such as Mandarin Chinese and English, are spoken by millions. Many people speak two or more languages. They may use one language at home with family and friends, and another at work or school. Regional variations of language are known as dialects. The Anglo-Saxons, who conquered Britain at the end of the Roman Empire, spoke a Germanic language, which later became English. Other Germanic languages include Danish, Dutch, German and Swedish. English also contains French-derived words after it was ruled by French-speaking kings following the Norman Conquest. 

English also included French words ________ the Norman Conquest

Options:

1) after
2) prior
3) before
4) during

Correct Answer: after

Question 100.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

Some languages are used by a few people. Others, such as Mandarin Chinese and English, are spoken by millions. Many people speak two or more languages. They may use one language at home with family and friends, and another at work or school. Regional variations of language are known as dialects. The Anglo-Saxons, who conquered Britain at the end of the Roman Empire, spoke a Germanic language, which later became English. Other Germanic languages include Danish, Dutch, German and Swedish. English also contains French-derived words after it was ruled by French-speaking kings following the Norman Conquest. 
________ is part of a Germanic language.

Options:

1) Britain
2) Anglo-Saxons
3) English
4) Roman Empire

Correct Answer: English

 

Click Here to Join SSC CGL (Tier -1) Online Crash Course

Click Here to Buy SSC CGL (Tier -1) Study Kit in Print Copy

 

<< Go Back to Main Page