SSC CGL (Pre.) Previous Year Solved Paper - 2013 "General Awareness"

cgl logo

SSC CGL (Pre.) Previous Year Solved Paper - 2013

Subject: General Awareness

1. Social accounting system in India classified into is

(a) enterprise, households and government
(b) assets, liabilities and debt position
(c) public sector, private sector and joint sector
(d) income, product and expenditure

2. Forced savings refer to

(a) taxes on individual income and wealth
(b) compulsory deposits imposed on income tax payers
(c) provident fund contribution of private sector employees
(d) reduction of consumption consequent to a rise in prices

3. The demand for labour is called

(a) direct demand
(b) derived demand
(c) factory demand
(d) market demand

4. Which of the following is not an investment expenditure in goods and services?

(a) Purchase of a house
(b) Purchase of a machinery
(c) An increase in business inventories
(d) Expansion of the main plant of a company

5. Which one of the following represents the savings of the private corporate sector?

(a) Total profits of a company
(b) Undistributed profits
(c) Excess of income over expenditure
(d) Dividends paid to share holders

6. Who presides over the joint session of Indian Parliament?

(a) President of India
(b) Chairperson of Rajya Sabha
(c) Senior most Member of Parliament
(d) Speaker of Lok Sabha

7. Division of powers and independent Judiciary are the two important features of

(a) unitary form of Government
(b) democratic form of Government
(c) federal form of Government
(d) socialist form of Government

8. Which article of the Indian Constitution did Dr BR Ambedkar term as the ‘Heart and Soul of the Indian Constitution’?

(a) Article 19
(b) Article 356
(c) Article 32
(d) Article 14

9. Who was the first to use the term ‘State’?

(a) Plato
(b) Aristotle
(c) Machiavelli
(d) Hobbes

10. Under which article of the Constitution of India, can the fundamental rights of the members of the Armed Forces be specifically restricted?

(a) Article 19
(b) Article 21
(c) Article 25
(d) Article 33

11. Pulakesin II was the greatest ruler of the

(a) Chalukyas of Badami
(b) Chalukyas of Kalyani
(c) Pallavas of Kanchi
(d) Cholas of Tamil Nadu

12. The Uttaramerur inscription provides information on the administration of the

(a) Satavahanas
(b) Pallavas
(c) Cholas
(d) Chalukyas

13. Pitts India Act of 1784 was a/an

(a) regulating act
(b) ordinance
(c) resolution
(d) white paper

14. Which one of the following statements is not true in respect of AO Hume?

(a) He was a member of the Indian Civil Service
(b) He founded the Indian National Congress
(c) He presided over the Congress Annual Sessions twice
(d) He was an ornithologist

15. Which of the following movements saw the biggest peasant guerilla war on the eve of independence?

(a) Tebhaga Movement
(b) Punnapra Vayalar Movement
(c) Telangana Movement
(d) Noakhali Movement

16. Maps on large scale, representing both natural and man-made features are called

(a) Topographic maps
(b) Thematic maps
(c) Atlas maps
(d) Wall maps

17. Which river in India flows in a rift-valley?

(a) Tapti
(b) Narmada
(c) Krishna
(d) Cauvery

18. A narrow strip of land that connects two larger land masses is called

(a) peninsula
(b) cape
(c) isthmus
(d) strait

19. Tiny marine animals which constitute limestone skeletons are called

(a) foraminifera
(b) coral reefs
(c) diatoms
(d) clamitomonous

20. Apatanis are the major tribal group of

(a) Nagaland
(b) Sikkim
(c) Arunachal Pradesh
(d) Jharkhand

21. Which of the following plant pigments absorbs in red and far-red region of light?

(a) Chlorophyll
(b) Phytochrome
(c) Cryptochrome
(d) Carotenoids

22. The process through which excess of light energy is dissipated in photosynthesis is known as

(a) scavenging
(b) photolysis
(c) photophosphorylation
(d) quenching

23. AIDS virus destroys

(a) rnonocytes
(b) neutrophils
(c) basophils
(d) lymphocytes

24. Teeth and Bones acquire strength and rigidity from

(a) fluorine
(b) chlorine
(c) sodium
(d) calcium

25. The type of tail found in Shark is

(a) homocercal
(b) heterocercal
(c) diphycercal
(d) protocercal

26. The Sigmoid Colon is part of

(a) anal canal
(b) large Intestine
(c) ileum
(d) small Intestine

27. A good conductor while carrying current is

(a) negatively charged
(b) positively charged
(c) electrically neutral
(d) alternately charged positive and negative

28. The angle between the magnetic meridian and the geographical meridian at a place is

(a) dip
(b) declination
(c) latitude
(d) azimuth

29. The device used for measuring the wavelength of X-rays is

(a) cyclotron
(b) bragg spectrometer
(c) mass spectrometer
(d) GM counter

30. Alpha particle is the nucleus of an atom of

(a) hydrogen
(b) helium
(c) oxygen
(d) lthium

31. Who is the founder of ‘Facebook’ which is currently the No.1 social networking website in India?

(a) Martin Cooper
(b) Orkut Buyukkokten
(c) Mark Zuckerberg
(d) Bill Gates

32. In programming, repeating some statements is usually called

(a) structure
(b) looping
(c) control structure
(d) compiling

33. Silicon is a polymer of

(a) Silicon tetrachloride
(b) Dialkyl dichloro silane
(c) Silane
(d) Tetraalkyl silane

34. Which is a natural colloid?

(a) Urea
(b) Cane-sugar
(c) Blood
(d) Sodium chloride

35. Which one of the following does not contain silver?

(a) Lunar caustic
(b) German silver
(c) Horn silver
(d) Ruby silver

36. The presence of cobalt in vitamin B12 was established for the first time by

(a) spectroscopy
(b) borax-Bead test
(c) sodium nitroprusside test
(d) hydrolysis test

37. Which bacterial strain developed from natural isolates by genetic manipulations can be used for treating oil spills?

(a) Agrobacterium
(b) Clostridum
(c) Nitrosomonas
(d) Pseudomonas

38. Coating of solid waste with impervious material is known as

(a) Chemical fixation
(b) landfill
(c) capping
(d) encapsulation

39. Ultraviolet rays can used in water treatment as

(a) precipitator
(b) hydrolyser
(c) disinfectant
(d) flocculator

40. Thiamidine dimer formation in DNA is caused by

(a) X-rays
(b) b and g -rays
(c) UV-rays
(d) IR-rays

41. Winner of the Australian Open Men’s Singles Title in 2013 is

(a) Andy Murray
(b) Rogaer Federer
(c) Novak Djokovic
(d) David Ferrer

42. Who among the following Presidents of MCC was a non-professional cricketer?

(a) Colin Cowdrey
(b) Peter May
(c) Christopher Martin Jenkin
(d) Ted Dexter

43. Who won the Nobel Prize for Peace in 2012?

(a) UN Intergovernmental Panel on Climate Change
(b) International Atomic Energy Agency
(c) Liu Xiaobo
(d) European Union

44. Who won the Jnanpith Award for 2011?

(a) Sitakant Mahapatra
(b) Sachidananda Routray
(c) Pratibha Ray
(d) Gopinath Mohanty

45. Who is the author of the book “No Full Stops in India”?

(a) Ved Mehta
(b) Nirad C Choudhuri
(c) Mark Tully
(d) RK Narayan

46. Which one of the following pairs is wrongly matched?

(a) Red Square - Moscow
(b) Tiananmen Square – Beijing
(c) Tahrir Square - Abu Dhabi
(d) Trafalgar Square - London

47. The term of a non-permanent member of the UN Security Council is

(a) 6 months
(b) 1 yr
(c) 2 yr
(d) 3 yr

48. Who is the Chairman of the 20th Law Commission?

(a) Justice JS Verma
(b) Justice KG Balakrishnan
(c) Justice DK Jain
(d) Justice Usha Mehra

49. Julia Gillard is the Prime Minister of

(a) Belgium
(b) Canada
(c) Australia
(d) New Zealand

50. Which is the first state in India to pass the Food Security Law?

(a) Kerala
(b) Chhattisgarh
(c) Gujarat
(d) Punjab

Answer Key

1.c 6.d 11.a 16.a 21.a 26.b 31.c 36.b 41.c 46.c
2.d 7.c 12.c 17.b 22.b 27.a 32.a 37.a 42.c 47.c
3.c 8.c 13.b 18.d 23.d 28.c 33.a 38.b 43.d 48.c
4.c 9.c 14.c 19.b 24.d 29.b 34.b 39.c 44.c 49.c
5.a 10.d 15.a 20.c 25.b 30.b 35.b 40.c 45.c 50.b

Click Here to Join SSC CGL (Tier -1) Online Crash Course

Click Here to Buy SSC CGL (Tier -1) Study Kit in Print Copy

<< Go Back to Main Page

 


Get Daily Study Material via Email.



comments powered by Disqus