SSC CGL (Tier - 1) Previous Year Solved Paper - 2013, 2nd Shift "General Awareness"


cgl logo

SSC CGL (Tier - 1) Previous Year Solved Paper - 2013

Subject: General Awareness

1. Solids which conduct electricity at higher temperature but not at lower temperature are called

(a) super-conductor
(b) metallic-conductor
(c) semi-conductor
(d) insulator

2. Which one of the following has greatest mass?

(a) electron
(b) proton
(c) neutron
(d) hydrogen nucleus

3. A television channel characterised by

(a) frequency of transmitted signal
(b) velocity of transmitted signal
(c) physical dimension of television screen
(d) size of picture tube

4. The first computer mouse was built by

(a) Douglas Engelbart
(b) Willliam English
(c) Oaniel Coogher
(d) Rober Zawacki

5. An organisation’s profitability depends on

(a) Quality of data processed
(b) Quantity of data processed
(c) Speed of processing the data
(d) Both (A) and (C)

6. The density of water 1 g/cc. This is strictly valid at

(a) 0°C
(b) 4°C
(c) 25°C
(d) 100°C

7. The process of photosynthesis involves conversion of

(a) chemical energy into radiant energy
(b) chemical energy into mechanical energy
(c) solar energy into chemical energy
(d) mechanical energy into solar energy

8. A colloidal system in which a liquid is dispersed in a liquid is called

(a) gel
(b) emulsion
(c) sol
(d) precipitate

9. The antiseptic compound present in dettol is

(a) Iodine
(b) Enloroxylenol
(c) Biothional
(d) Cresol

10. As per the TRIPS Agreement-1994, a good originating from a region with specific character/quality/reputation is covered/to be protected under the IPR as

(a) Patent
(b) Trademark
(c) Trade secret
(d) GI (Geographical Indicator)

11. Which of the following crop cultivation is banned by the Hon’ble Supreme Court of India?

(a) Lathyrus (Khesari)
(b) Genetically modified brinjal
(c) Bt cotton for export
(d) Bt cotton for local use

12. Ice glacier’s melting is a common phenomenon linked to the rise in seawater level. The glaciers are predominantly percent in

(a) Greenland
(b) Antarctica
(c) Himalayas
(d) Arctic

13. Who is known for establishing the “Anand Van”?

(a) Jubilant Budha
(b) H.N.Bahuguna
(c) Baba Amte
(d) Motilal Nehru

14. The civilian Airport of highest altitude is in

(a) Tibet
(b) Nepal
(c) India
(d) China

15. Genomic (DNA) studies in camel have been completed recently by the scientists of

(a) South Africa
(b) India
(c) China
(d) Pakistan

16. International Simon Bolivar Prize was recently awarded to Augn San Suu Kkyi by the government of

(a) Mauritius
(b) China
(c) Venezuela
(d) Cuba

17. BCCI conferred “Col. C. K. Naydu Lifetime Achievement Award” during 2012 to

(a) Sachin Tendulkar
(b) M.S. Dhoni
(c) VVS Laxman
(d) Sunil Gavaskar

18. Air quality depicting PM 2.5 is more hazardous to

(a) Archaeological Monuments
(b) National Parks
(c) Botanical Gardens
(d) Old Men and Women

19. Which of the following is not a fundamental right as per the Indian Constitution?

(a) Right to Education
(b) Right to Information
(c) Right to Speech
(d) Right to Life

20. Who is custodian of the Indian Constitution?

(a) President of India
(b) Chief Justice of India
(c) Prime Minister of India
(d) Chairman of Rajya Sabha

21. Piped Natural Gas (PNG) is used for

(a) Mining
(b) Welding
(c) Anaesthesia
(d) Cooking

22. Greenpark Stadium is in

(a) Bangalore
(b) Dehradun
(c) Chandigarh
(d) Kanpur

23. Rowlatt Act 1919 was enacted during the period of

(a) Lord Chelmsford
(b) Lord William
(c) Lord Minto
(d) Lord Bentinck

24. Panchayati Raj System was implemented first in the pair of states

(a) Andhra Pradesh and Rajasthan
(b) Assam and Bihar
(c) Arunachal Pradesh and Uttar Pradesh
(d) Punjab and Chandigarh

25. Human Environment Conference- 1972 was held at

(a) Stockholm
(b) Paris
(c) Geneva
(d) Australia

26. ‘Gold’ is mainly related to

(a) Local market
(b) National market
(c) International market
(d) Regional market

27. Bilateral monopoly refers to the market situation of

(a) two sellers two buyers
(b) own seller and two buyers
(c) two sellers and one buyer
(d) one seller and one buyer

28. The economist who believed that unemployment is impossible and that market mechanism has a built in regulatory system to meet any ups and downs

(a) J.M. Keynes
(b) Ohlin
(c) J.B. Say
(d) Galbraith

29. Constituent Assembly of India was formulated on the recommendation of

(a) Wavel Plan
(b) Cripps Mission
(c) August Offer
(d) Cabinet Mission

30. Which of the following is an essential element of the state?

(a) Sovereignty
(b) Government
(c) Territory
(d) All of these

31. Which has become a legal right under 44th Amendment?

(a) Right to Education
(b) Right to Property
(c) Right to Judicial Remedies
(d) Right to Work

32. By which Constitution Amendment Act, Right to Property ceased to remain a fundamental right?

(a) 44th
(b) 42nd
(c) 43rd
(d) 45th

33. Who said “Truth is the ultimate reality and it is God”?

(a) Swamy Vivekananda
(b) Rabindra Nath Taogre
(c) M.K. Gandhi
(d) Radhakrishnan

34. Which of the following tribes is associated with the “Tana Bhagat” movement?

(a) Uraon
(b) Munda
(c) Santhal
(d) Konda dora

35. Who founded the Naujawan Bharat Sabha?

(a) B.C. pal
(b) G. Subramania Iyer
(c) Sardar Bagat Singh
(d) Rukmani Lakshmipath

36. The Narendra Mandal or Chamber of Princes was inaugurated in 1921 by

(a) Lord Curzon
(b) Lord Wellesley
(c) Duke of Cannaught
(d) Duke of Wellingdon

37. Budha, Dhamma and Sangha together are known as

(a) Triratna
(b) Trivarga
(c) Trisarga
(d) Trimurti

38. Who was called Lichchavi Dauhitra?

(a) Chandragupta I
(b) Skandagupta
(c) Kumaragupta
(d) Samundragupta

39. Which hill station is called as the ‘Queen of the Satpuras’

(a) Pachmarhi
(b) Nilgiri
(c) Mahenderagiri
(d) Cardamom

40. Which national highway connects Delhi and Kokata via Mathura and Varanasi?

(a) NH 4
(b) NH 2
(c) NH 10
(d) NH 6

41. The country where drip irrigation is more efficiently used is

(a) India
(b) Israel
(c) Sri Lanka
(d) England

42. Which of the following is an endangered species?

(a) Black buck
(b) Blue sheep
(c) Gangetic dolphin
(d) Mithun

43. Of the following man-made disasters, which is socially induced?

(a) Debris Avalanche
(b) Salt Waste Intrusion
(c) Arson
(d) Ozone depletion

44. Which one of the following endocrine gland is situated in the neck?

(a) Pancreas
(b) Thyroid
(c) Pituitary
(d) Adrenals

45. The seat of intelligence is situated in the

(a) cerebrum
(b) cerebellum
(c) medulla
(d) thalamus

46. What is the Normal Blood Volume in human adult?

(a) One litre
(b) Three litres
(c) Five litres
(d) Seven litres

47. The fasting blood glucose level in adults in mg/100 ml is

(a) 200
(b) 160
(c) 100
(d) 600

48. Entomology is the study of

(a) Birds
(b) Insects
(c) Fossils
(d) Fungi

49. Exobiology is a science that deals with

(a) extinct forms
(b) life in other planets
(c) life in the outer space
(d) life in marine habitat

50. In radio-communication, the signals emitted by transmitting antenna are reflected on

(a) stratosphere
(b) ozonosphere
(c) ionosphere
(d) troposphere

Answer Key

1.c 6.b 11.b 16.c 21.d 26.c 31.b 36.c 41.b 46.c
2.c 7.c 12.a 17.d 22.d 27.d 32.a 37.a 42.a 47.c
3.a 8.b 13.c 18.d 23.a 28.c 33.c 38.d 43.c 48.b
4.b 9.b 14.d 19.b 24.a 29.d 34.a 39.a 44.b 49.b
5.d 10.d 15.c 20.b 25.a 30.d 35.c 40.b 45.a 50.c

Click Here to Join SSC CGL (Tier -1) Online Crash Course

Click Here to Buy SSC CGL (Tier -1) Study Kit in Print Copy

<< Go Back to Main Page


Get Daily Study Material via Email.



comments powered by Disqus