SSC CGL (Tier - 1) Previous Year Solved Paper - 2012 "General Awareness"


ssc cgl logo

SSC CGL (Tier - 1, 1st shift) Previous Year Solved Paper - 2012

Subject: General Awareness

1. Which one of the following is an example for a non-economic good?

(a) Doctor’s service
(b) Teacher’s service
(c) Mother’s service
(d) Banker’s service

2. Which one of the following committee is associated with banking sector reforms in India ?

(a) L. C. Gupta
(b) Narsimhan
(c) Chakravarty
(d) Kelkar

3. Which one of the following is not a qualitative credit control measure of the RBI?

(a) Fixing margin requirements
(b) Variable interest rates
(c) Open market operations
(d) Credit rationing

4. The 13th Five Year Plan will be operative for the period

(a) 2010 - 2015
(b) 2011 - 2016
(c) 2012 - 2017
(d) 2013 - 2018

5. The national income of a nation is the

(a) Government’s annual revenue
(b) Sum total of factor incomes
(c) Surplus of public sector enterprises
(d) Exports minus imports

6. The Constitutional Amendment Act that has introduced safeguards against the misuse of proclamation of national emergency is the

(a) 42nd Amendment Act
(b) 43rd Amendment Act
(c) 44th Amendment Act
(d) 45th Amendment Act

7. The Fundamental Rights can be suspended by the

(a) Governor
(b) President
(c) Law Minister
(d) Prime Minister

8. The main reason for the growth of communalism in India is

(a) Educational and economic backwardness of minority groups
(b) Political consciousness
(c) Social inequalities
(d) Imposing ban on communal organisations

9. A Retired Judge of a High Court is not permitted to practice as a lawyer in

(a) Supreme Court
(b) Any Court in India
(c) High Courts
(d) Except the High Court where he retired

10. Which one of the following does not match?

(a) Hindu Marriage Act : 1955
(b) Medical Termination of Pregnancy Act: 1971
(c) Domestic Violence on Women Act: 1990
(d) Cruelty against Women: 1995

11. Who among the following was the First Viceroy of India ?

(a) Lord Ripon
(b) Lord Curzon
(c) Lord Mountbatten
(d) Lord Canning

12. Prithvi Raj Chauhan was defeated in the Second Battle of Tarain by

(a) Mahmud Ghazni
(b) Muhammad Ghori
(c) Qutbuddin Aibak
(d) Yalduz

13. The original name of Nana Phadnavis was

(a) Mahadaji Sindhia
(b) Tukoji Holkar
(c) Narayan Rao
(d) Balaji Janardan Bhanu

14. Who among the following first propounded the idea of Basic Education?

(a) Jawahar Lal Nehru
(b) Raja Ram Mohan Roy
(c) Mahatma Gandhi
(d) Dayanand Saraswati

15. Arrange the following in chronological order:

I. Dandi March
II. Simon Commission
III. Poona Pact
IV. Gandhi Irwin Pact

(a) II, I, III, IV
(b) II, I, IV, III
(c) IV, III, I, II
(d) IV, III, II I

16. Which one of the following is not correctly matched?

(a) Darjeeling - West Bengal
(b) Mount Abu - Rajasthan
(c) Kodaikanal - Tamil Nadu
(d) Simla - Uttar Pradesh

17. The earth is at its maximum distance from the Sun on

(a) January 30th
(b) December 22nd
(c) September 22nd
(d) July 4th

18. Consider the following pairs;

Tributary Main Piver
1. Chambal Yamuna
2. Sone Narmada
3. Manas Brahmputra

Which one of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) Only 3

19. A form of condensation that reduces visibility and causes breathing problems is

(a) Dew
(b) Frost
(c) Smog
(d) Mist

20. The total population divided by available arable land area is referred to as

(a) Population density
(b) Nutritional density
(c) Agricultural density
(d) Industrial density

21. Green glands are associated with

(a) Reproduction
(b) Excretion
(c) Respiration
(d) Digestion

22. During respiration, the gases enter into the blood and leave the same by the process of

(a) Active transport
(b) Diffusion
(c) Diffusion and active transport
(d) Osmosis

23. Heart is devoid of

(a) Cardiac muscle
(b) Involuntary muscle
(c) Voluntary muscle
(d) Smooth muscle

24. The soil salinity is measured by

(a) Conductivity meter
(b) Hygrometer
(c) Psychrometer
(d) Auxanometer

25. Which of the following is a fungal disease?

(a) Leucoderma
(b) Eczema
(c) Ringworm
(d) Elephantiasis

26. Chickenpox is caused by

(a) DNA virus
(b) Variola virus
(c) Streptococcus
(d) Vi rio cholerae

27. In struments can be shielded from outside magnetic effects by surrounding them with

(a) Iron shield
(b) Rubber shield
(c) Brass shield
(d) Glass shield

28. Find the odd one.

(a) Marble
(b) Blackboard
(c) Chalk
(d) Slaked lime

29. The following is a pseudo-force

(a) Centrepetal force
(b) Centrifugal reaction force
(c) Centrifugal force
(d) Strong nuclear force

30. The hydraulic brake used in automobiles is a direct application of

(a) Archimedes principle
(b) Torricellean law
(c) Bernoulli’s Theorem
(d) Pascal’s law

31. Of the following, which is the fastest?

(a) CD-ROM
(b) RAM
(c) Registers
(d) Cache

32. An alternate name for the completely interconnected network topology is

(a) Mesh
(b) Star
(c) Tree
(d) Ring

33. Amides can be converted to amines by the reaction named

(a) Perkin
(b) Claisen
(c) Claisen
(d) Clemmesen

34. The base used as an antacid is

(a) Calcium hydroxide
(b) Barium hydroxide
(c) Magnesium hydroxide
(d) Silver hydroxide

35. A process which is not helpful in the prevention of rusting of iron is

(a) annealing
(b) applying grease
(c) galvanising
(d) painting

36. Denatured alcohol

(a) is a form of alcohol
(b) is unfit for drinking as it contains poisonous substances
(c) contains coloured impurities
(d) is sweet’ to taste

37. Phenolics as pollutants can be removed from waste water by use of

(a) Ion exchange resin technique
(b) Electrolyte decomposition technique
(c) Reverse osmosis method
(d) Polymeric adsorbents

38. The stability of a pond ecosystem depends on

(a) micro-organisms and fishes
(b) micro-organisms and zoo planktons
(c) fishes and reptiles
(d) producers and consumers

39. Supersonic air planes create a shock wave called

(a) Transition wave
(b) Ultrasound
(c) Transverse wave
(d) Sonic boom

40. The main factor which determines balance of nature is

(a) human activities
(b) Rabit and habitat
(c) environmental conditions
(d) availability of food

41. The danger signals are red while the eye is more sensitive to yellow because

(a) absorption in red is less than yellow and hence red is visi ble from a distance
(b) scattering in yellow light is less than red
(c) the wavelength of red light is more than yellow light
(d) none of the above reasons

42. One of the following Chief Ministers received the Highest Civilian Award “Bharat Ratna”

(a) Lalu Prasad Yadav of Bihar
(b) Late M. G. Ramachandran of Tamil Nadu
(c) Jyothi Basu of West Bengal
(d) Late N. T. Rama Rao of Andhra Pradesh

43. The first ‘disabled athelete’ to qualify for an able bodied event in the 2012 London Olympics in 400 metres race is

(a) Oscar Pistorius
(b) Walter Rallis
(c) Raymond Irchovich
(d) Gerald Hangovin

44. Which one of the following film actors has been conferred the Honorary Doctorate in Arts and Culture by the Bedford University, London?

(a) Shahrukh Khan
(b) Amir Khan
(c) Saif Ali Khan
(d) Anil Kapoor

45. The city of Prayag was named Allahabad -the city of Allah by

(a) Aurangzeb
(b) Akbar
(c) Shahjehan
(d) Bahadur Shah Zafar

46. Spot the odd one from the following:

(a) Tsunami
(b) Earthquakes
(c) Windmills
(d) Cyclones

47. Who among the following has won the Pantaloon’s Femina Miss India World, 2012 Award?

(a) Prachi Misra
(b) Vanya Misra
(c) RocheIla Maria
(d) Sandhya Agarwal

48. Which one of the following statements is not correct about India’s population as per the 2011 census?

(a) Literacy rate has gone up to 74% from 65%
(b) Kerala has the highest literacy rate
(c) Bihar has the lowest literacy rate
(d) Men outnumber women in growth of literates

49. Who advocated the adoption of ‘PURA’ model to eradicate rural poverty ?

(a) Dr. A. P. J. Abdul Kalam
(b) Sri Abhijit Sen
(c) Maulana Abdul Kalam Azad
(d) Prof. A. M. Patha

50. Which one of the following though called a garden is infact, not a garden?

(a) Vrindavan Garden of My sore
(b) Hanging Garden of Mumbai
(c) Eden Garden of Kolkata
(d) Shalimar Garden of Kashmir

Answer Key

1.c 6.c 11.d 16.d 21.b 26.b 31.c 36.b 41a 46.c
2.b 7.b 12.b 17.d 22.b 27.a 32.a 37.d 42.b 47.b
3.c 8.a 13.d 18.a 23.c 28.a 33.c 38.d 43.a 48.d
4. 9.d 14.c 19.c 24.a 29.c 34.c 39.d 44.a 49.a
5.b 10.c 15.b 20.a 25.c 30.d 35.a 40.c 45.b 50.c

Click Here to Join SSC CGL (Tier -1) Online Crash Course

Click Here to Buy SSC CGL (Tier -1) Stud y Kit in Print Copy

<< Go Back to Main Page


Get Daily Study Material via Email.



comments powered by Disqus