SSC CGL (Tier - 1) Exam Solved Paper - 2011 "General Awareness" (1st shift)


CGL Logo

SSC CGL (Tier - 1) Exam Solved Paper - 2011 "General Awareness" (1st shift)

Subject: General Awareness

1. In the budget for 2011-2012, the fiscal deficit (% of GDP) for 2011-2012 has been projected at

(a) 5.1
(b) 5.0
(c) 4.6
(d) 3.4

2. Which was described by Dr. B.R. Ambedkar as the ‘heart and soul’ of the Constitution?

(a) Right to Equality
(b) Right against Exploitation
(c) Right to Constitutional Remedies
(d) Rights to Freedom of Religion

3. Which is not the concern of the local government?

(a) Public Health
(b) Sanitation
(c) Law and order
(d) Public Utility Services

4. In India, the concept of single citizenship is adopted from

(a) England
(b) U.S.A.
(c) Canada
(d) France

5. Who had proposed partyless democracy in India

(a) Jaya Prakash Narayan
(b) Mahatma Gandhi
(c) Vinoba Bhave
(d) S.A. Dange

6. Disinvestment in Public Sector is called

(a) Liberalisation
(b) Globalisation
(c) Industrialisation
(d) Privatisation

7. ‘Darwin finches’ refers to a group of

(a) Fishes
(b) Lizards
(c) Birds
(d) Amphibians

8. An individual’s actual standard of living can be assessed by

(a) Gross National Income
(b) Net National Income
(c) Per Capita Income
(d) Disposable Personal Income

9. As announced by the Finance Minister in his Budget speech on 28th February 2011, with a view to assist States in modernising their stamp and registration administration, E-stamping is expected to be rolled out in all the districts of different States in a period of

(a) one year
(b) two year
(c) three year
(d) five year

10. Which Sikh Guru called himself the ‘Sachcha Badshah’?

(a) Guru Gobind Singh
(b) Guru Hargoving
(c) Guru Tegh Bahadur
(d) Guru Arjun Dev

11. The Civil Disobedience Movement was launched by Mahatma Gandhi in

(a) 1928
(b) 1930
(c) 1931
(d) 1922

12. What is the maximum strength prescribed for State Legislative Assemblies?

(a) 350
(b) 600
(c) 500
(d) 750

13. Fa-hien visited India during the region of

(a) Chandragupta II
(b) Samundragupta
(c) Ramagupta
(d) Kumaragupta

14. At which place in Bengal was the East India Company given permission to trade and build a factory by the Mughals in 1651?

(a) Calcutta
(b) Cassim Bazar
(c) Singur
(d) Burdwan

15. Diu is an island off

(a) Daman
(b) Goa
(c) Gujarat
(d) Maharashtra

16. Which from the following is a land-locked sea?

(a) Red Sea
(b) Timor Sea
(c) North Sea
(d) Aral Sea

17. Shivasamudram Falls is found in the course of river

(a) Krishna
(b) Godavari
(c) Cauvery
(d) Mahanandi

18. Who gave the slogan “Inquilab Zindabad”?

(a) Chandrashekhar Azad
(b) Subhash Chandra Bose
(c) Bhagat Singh
(d) Iqbal

19. The position of India Railways network in the world is

(a) second
(b) third
(c) fourth
(d) fifth

20. The oldest international airline is

(a) Dutch. KLM
(b) Air Canada
(c) Qantas Airways
(d) Air Sahara

21. Which of the following can be used to absorb neutrons to control the chain reaction during nuclear fission?

(a) Boron
(b) Heavy water
(c) Uranium
(d) Plutonium

22. Hydrogen bomb is based on the principle of

(a) controlled fission reaction
(b) uncontrolled fission reaction
(c) controlled fusion reaction
(d) uncontrolled fusion reaction

23. Troposphere is the hottest part of the atmosphere because

(a) it is closest to the Sun
(b) there are charged particles in it
(c) it is heated by the Earth’s surface
(d) heat is generated in it

24. The outermost layer of the Sun is called

(a) Chromosphere
(b) Photosphere
(c) Corona
(d) Lithosphere

25. Where was India’s computer installed?

(a) Indian Institute of Technology, Delhi
(b) Indian Institute of Science, Bangalore
(c) Indian Iron & Steel Co. Ltd., Burnpur
(d) Indian Statistical Institute, Calcutta

26. The dried flower buds are used as a spice in

(a) Cardamom
(b) Cinnamon
(c) Cloves
(d) Saffron

27. The tissue in man where no cell division occurs after birth is

(a) skeletal
(b) nerves
(c) connective
(d) germinal

28. DNA fingerprinting is used to identify the

(a) Parents
(b) Rapist
(c) Thieves
(d) All the above

29. The normal cholesterol level in human blood is

(a) 80 – 120 mg%
(b) 120 – 140 mg%
(c) 140 – 180 mg%
(d) 180 – 200 mg%

30. Which of the following are warm-blooded animals?

(a) Whales
(b) Whale Sharks
(c) Alytes
(d) Draco

31. Syrinx is the voice box in

(a) Amphibians
(b) Reptiles
(c) Birds
(d) Mammals

32. The largest ecosystem of the Earth is

(a) Biome
(b) Hydrosphere
(c) Lithosphere
(d) Biosphere

33. In a food chain, the solar energy utilized by plants is only

(a) 10 per cent
(b) 1 per cent
(c) 0.1 per cent
(d) 0.01 per cent

34. Supersonic jet causes pollution by thinning of

(a) O3 layer
(b) O2 layer
(c) SO2 layer
(d) CO2 layer

35. OTEC stand for

(a) Ocean Thermal Energy Conservation
(b) Oil and Thermal Energy Conservation
(c) Ocean Thermal Energy Conversion
(d) Ocean Thermal Energy Conversion

36. As per Railway Budget for 2011-2012, the senior citizen concession for men has been increased from

(a) 25 % to 30%
(b) 30 % to 40%
(c) 40 % to 50%
(d) 30 % to 50%

37. The monster earthquake-cum-tsunami which his Japan on March, 11, 2011 has moved the country’s main island, Honshu, by about

(a) two feet
(b) three feet
(c) five feet
(d) eight feet

38. What is the commonly used unit for measuring the speed of data transmission?

(a) Mega Hertz
(b) Character per second
(c) Bits per second
(d) Nano seconds

39. Which type of reaction produces the most harmful radiation?

(a) Fusion reaction
(b) Fission reaction
(c) Chemical reaction
(d) Photo-Chemical reaction

40. Which type of glass is used for making glass reinforced plastic?

(a) Pyrex glass
(b) Flint glass
(c) Quartz glass
(d) Fibre glass

41. Which of the following metals causes Itai-Itai disease?

(a) Cadmium
(b) Chromium
(c) Cobalt
(d) Copper

42. Glycol is added to aviation gasoline because it

(a) reduces evaporation of petrol
(b) increases efficiency of petrol
(c) prevents freezing of petrol
(d) reduces consumption of petrol

43. Who invented penicillin?

(a) Alexander Fleming
(b) Louis Pasteur
(c) Dresser
(d) Edward Jenner

44. 2018 FIFA World Cup would be held in

(a) Russia
(b) Qatar
(c) France
(d) Netherlands

45. Who of the following was not the recipient of Nobel Prize in Economics 2010?

(a) Peter A. Diamond
(b) Christopher Pissarides
(c) Lui Xiaobo
(d) Dale Mortensen

46. Which troubled model was recalled recently by the Indian automobile giant Maruti Suzuki for replacement of faulty fuel pump gasket?

(a) Maruti 800
(b) Maruti A-Star
(c) Wagon R
(d) Baleno

47. As a part of Human Resource Development Ministry’s ‘brain gain’ policy to attract global talent, 14 world class universities to attract global talents are proposed to be set up in various states. Name the state from the following where no university of the aforesaid type is proposed to be located.

(a) Punjab
(b) Bihar
(c) Rajasthan
(d) Uttaranchal

48. Who discovered South Pole?

(a) Robert Peary
(b) Amundsen
(c) John Cabot
(d) Tasman

49. Which of the following folk dances is associated with Rajasthan?

(a) Rauf
(b) Jhora
(c) Veedhi
(d) Suisini

50. Which of the following books is authored by V.S. Naipalu?

(a) The Rediscovery of India
(b) A House for Mr. Biswas
(c) Witness the Night
(d) Tender Hooks

Answer Key

1.c 6.d 11.b 16.d 21.d 26.c 31.c 36.b 41a 46b.
2.c 7.c 12.c 17.c 22.d 27.b 32.a 37.d 42.c 47.d
3.c 8.d 13.a 18.c 23.c 28.d 33.c 38.c 43.a 48.b
4. 9.c 14.b 19.c 24.c 29.d 34.a 39.b 44.a 49.d
5.a 10.b 15.c 20.a 25.d 30.a 35.d 40.d 45.c 50.b

Click Here to Join SSC CGL (Tier -1) Online Crash Course

Click Here to Buy SSC CGL (Tier -1) Stud y Kit in Print Copy

<< Go Back to Main Page
 


Get Daily Study Material via Email.



comments powered by Disqus