SSC CGL (Tier - 1) Previous Year Solved Paper - 2010 "General Awareness"

cgl logo

SSC CGL (Tier - 1) Previous Year Solved Paper - 2010

Subject: General Awareness

1. A concave lens always forms an image which is

(a) real and erect
(b) virtual and erect
(c) real and inverted
(d) virtual and inverted

2. A vitamin requires cobalt for its activity. The vitamin is

(a) Vitamin B12
(b) Vitamin D
(c) Vitamin B2
(d) Vitamin A

3. One of the constituents of tear gas is

(a) Ethane
(b) Ethanol
(c) Ether
(d) Chloropicrin

4. The modulus of rigidity is the ratio of

(a) longitudinal stress to longitudinal strain
(b) Volume stress to volume strain
(c) shearing stress to shearing strain
(d) tensile stress to tensile strain

5. The propagation of sound waves in a gas involves

(a) adiabatic compression and rarefaction
(b) isothermal compression and rarefaction
(c) isochoric compression and rarefaction
(d) isobaric compression and rarefaction

6. An atomic clock is based on transitions in

(a) Sodium
(b) Caesium
(c) Magnesium
(d) Aluminium

7. Plasma membrane in eukaryotic cells is made up of

(a) Phospholipid
(b) Lipoprotein
(c) Phospholipo-protein
(d) Phospho-protein

8. Which one of the following is also called the ‘power plants’ of the cell ?

(a) Golgi body
(b) Mitochondrion
(c) Ribosome
(d) Lysosome

9. What is the chemical name of vinegar ?

(a) Citric acid
(b) Acetic acid
(c) Pyruvic acid
(d) Malic acid

10. Which of the following is not a property of heavy water’?

(a) Boiling point of heavy water is lower than that or ordinary water
(b) Density of heavy water is higher than that of ordinary water
(c) Freezing point of heavy water is higher than that of ordinary water
(d) It produces corrosion

11. In which of the following processes is energy released ?

(a) Respiration
(b) Photosynthesis
(c) Ingestion
(d) Absorption

12. Animals living in the three trunks are known as

(a) Arboreal
(b) Volant
(c) Amphibious
(d) Aquatic

13. Arrange the following in chronological order:

1. Tughlaqs
2. Lodis
3. Saiyids
4. Ilbari Turks
5. Khiljis

(a) 1, 2, 3, 4, 5
(b) 5, 4, 3, 2, 1
(c) 2, 4, 5, 3, 1
(d) 4, 5, 1, 3, 2

14. The book titled ‘The Indian War of Independence’ was written by

(a) Krishna Verma
(b) Madame Carna
(c) B.G. Tilak
(d) V.D. Savarkar

15. Who was the founder of the ‘Servants of India Society’?

(a) G.K. Gokhale
(b) M.G. Ranade
(c) B.G. Tilak
(d) Bipin Chandra Pal

16. The term ‘Caste’ was derived from

(a) Portuguese
(b) Dutch
(c) German
(d) English

17. The term “Greater India” denotes

(a) Political unity
(b) Cultural unity
(c) Religious unity
(d) Social unity

18. Formalised system of trading agreements with groups of countries is known as

(a) Trading blocks
(b) Trade ventures
(c) Trade partners
(d) Trade organizations

19. Mahatma Gandhi was profoundly influenced by the writings of

(a) Bernard Shaw
(b) Karl Marx
(c) Lenin
(d) Leo Tolstoy

20. Seismic sea waves which approach the coasts at greater force are known as:

(a) Tides
(b) Tsunami
(c) Current
(d) Cyclone

21. Depression formed due to deflating action of winds are called:

(a) Playas
(b) Yardang
(c) Ventifacts
(d) Sand dunes

22. The land of maximum biodiversity is

(a) Tropical
(b) Temperate
(c) Monsoonal
(d) Equatorial

23. If input frequency of a full wave rectifier be n, then output frequency would be:

(a) n/2
(b) n
(c) 3n/2
(d) 2n

24. Heat transfer horizontally within the atmosphere is called

(a) Conduction
(b) Convection
(c) Absorption
(d) Advection

25. Indian Standard Time relates to

(a) 75.5º E longitude
(b) 82.5º E longitude
(c) 90.5º E longitude
(d) 0º longitude

26. Who is rightly called the “Father of Local Self Government” in India ?

(a) Lord Mayo
(b) Lord Ripon
(c) Lord Curzon
(d) Lord Clive

27. The Directive Principles of State Policy was adopted from the

(a) British Constitution
(b) Swiss Constitution
(c) U.S. Constitution
(d) Irish Constitution

28. Which is the second nearest star to the Earth after the Sun ?

(a) Vega
(b) Sirius
(c) Proxima Centaur
(d) Alpha Centauri

29. The two forms of democracy are

(a) Parliamentary and Presidential
(b) Direct and Indirect
(c) Monarchical and Republican
(d) Parliamentary and King

30. Which is an extra-Constitutional body ?

(a) Language Commission
(b) Planning Commission
(c) Election Commission
(d) Finance Commission

31. The Prime Minister of India is

(a) Elected
(b) Appointed
(c) Nominated
(d) Selected

32. Which is not an All India Service?

(a) Indian Administration Service
(b) Indian Police Service
(c) Indian Foreign Service
(d) Indian Forest Service

33. The forest in Sunderban is called

(a) Scrub jungle
(b) Mangrove
(c) Deciduous forest
(d) Tundra

34. Noise is measured in

(a) Watt
(b) REM
(c) Centigrade
(d) Decibel

35. Who among the following captured his third consecutive National Billiards title in the year 2009

(a) Pankaj Advani
(b) DevendraJoshi
(c) Geet Sethi
(d) Dhruv Sitawala

36. The Messenger Satellite launched by NASA is to study

(a) Mercury
(b) Venus
(c) Saturn
(d) Jupiter

37. What was the name of the ship that sank near the Paradip Port in September, 2009 causing an oil spill?

(a) Red Rose
(b) Black Rose
(c) White Rose
(d) Green Rose

38. Who among the following has been honoured with the prestigious Dadasaheb Phalke Award for 2007?

(a) YashChopra
(b) Ustsad Amjad Ali Khan
(c) Manna Dey
(d) A. Nageshwara Rao

39. An Intelligent terminal

(a) has a microprocessor, but cannot be programmed by the user
(b) can process small data processing jobs, with the use of a large CPU
(c) interacts with the user in English
(d) cannot take data from the user

40. Which one of the following is not a method of estimating National Income ?

(a) Expenditure method
(b) Product method
(c) Matrix method
(d) Income method

41. The monetary policy is India is formulated by

(a) Central Government
(b) Industrial Financial Corporation of India
(c) Reserve Bank of India
(d) Industrial Development Bank of India

42. A short-term government security paper is called

(a) Share
(b) Debenture
(c) Mutual fund
(d) Treasury bill

43. WTO basically promotes

(a) Financial support
(b) Global peace
(c) Unilateral trade
(d) Multilateral trade

44. Under which market condition do firms have excess capacity ?

(a) Perfect competition
(b) Monopolistic competition
(c) Duopoly
(d) Oligopoly

45. Price theory is also known as

(a) Macro Economics
(b) Development Economics
(c) Public Economics
(d) Micro Economics

46. At present, India is following

(a) Fixed exchange rate
(b) Floating exchange rate
(c) Pegged up exchange rate
(d) Pegged down exchange rate

47. Who among the following won the ‘ICC Cricketer of the Year Award’ for the year 2009 ?

(a) M.S. Dhoni
(b) Gautam Gambhir
(c) Mitchell Johnson
(d) Tillakaratne Dilshan

48. The bats can fly in the dark because

(a) they can see the objects in darkness
(b) they have weak legs and are likely to be attacked by predators
(c) they generate flashes of light
(d) they generate ultrasonic sound waves

49. What changes will happen to a bowl of ice and water kept at exactly zero degree Celsius ?

(a) All ice will melt
(b) All water will become ice
(c) No change will happen
(d) Only some ice will melt

50. National Income is the

(a) Net National Product at market price
(b) Net National Product at factor cost
(c) Net Domestic Product at market price
(d) Net domestic Product at factor cost

Answer Key

1.b 6.b 11.a 16.a 21.b 26.b 31.b 36.a 41c 46.b
2.a 7.a 12.a 17.b 22.a 27.d 32.c 37.a 42.d 47.c
3.d 8.b 13.d 18.a 23.d 28.c 33.b 38.c 43.d 48.d
4.b 9.b 14.d 19.d 24.b 29.a 34.d 39.a 44.b 49.c
5.a 10.a 15.a 20.b 25.b 30.b 35.a 40.c 45.d 50.b

Crash Course for SSC CGL (Tier-1) Exam

Study Materials for SSC CGL EXAM

Courtesy: SSC

<< Go Back to Main Page


Get Daily Study Material via Email.



comments powered by Disqus