Model Questions for Scientific Assistant (IMD) Exam (Paper-2) PHYSICS - Set 47

Model Questions for Scientific Assistant (IMD) Exam (Paper-2) PHYSICS - Set 47

Write and Discuss Your Answer with Q.No in Comment Box at the Bottom of Post.

1. Rate of change of velocity of body is represented as

A. (V1 + V2)/t
B. (V1V2)/t
C. (V1-V2)/t
D. (V2-V1)/t

2. Average acceleration of a body during time interval ‘t’ is given by slope of its

A. speed-time graph
B. velocity-displacement graph
C. velocity-speed graph
D. velocity-time graph

3. At a particular instant, acceleration of a body is called

A. instantaneous displacement
B. instantaneous speed
C. instantaneous acceleration
D. instantaneous velocity

4. Magnitude of displacement from initial position to final position is the

A. curved line
B. circle
C. straight line
D. total distance

5. Height of projectile is given by formula

A.   2as = Vf2 - Vi2
B.   2 = Vf2 - Vi2
C.   2s = Vf2 - V
D.   2a = V
f2 - Vi2

 Study Kit for SSC Scientific Assistant (IMD) EXAM 2017

6. Newton’s laws of motion were published in year

A. 1887
B. 1987
C. 1787
D. 1687

7. 2 kg ball moving with velocity of 5 m s-1 collides with 4 kg ball at rest. velocities of both balls after collision will be

A. 2.66 and 3.33
B. 1.66 and 4.22
C. 1.66 and 1.33
D. 1.66 and 3.33

8. Graph illustrating velocity of object with time is called

A. speed-time graph
B. velocity-displacement graph
C. velocity-time graph
D. velocity-speed graph

9. Area-under-graph in a velocity time graph tells us the

A. distance covered
B. displacement
C. distance
D. speed

10. When no kinetic energy is lost, collision is said to be

A. inelastic
B. perfectly elastic
C. elastic
D. both a and b

 Study Kit for SSC Scientific Assistant (IMD) EXAM 2017

Answer

1. (d) 2. (d) 3. (c) 4. (c) 5. (a) 6. (d) 7. (d) 8. (c) 9. (a) 10. (b)


Get Daily Study Material via Email.