Model Questions for Scientific Assistant (IMD) Exam (Paper-2) PHYSICS - Set 46

Model Questions for Scientific Assistant (IMD) Exam (Paper-2) PHYSICS - Set 46

Write and Discuss Your Answer with Q.No in Comment Box at the Bottom of Post.

1. If the magnetic field is stationary and the conductor is in motion then the emf induced is called

a. Mutually induced emf
b. Self induced emf
c. Dynamically induced emf
d. Statically induced emf

2. Coulomb’s First Law states that

a. Unlike poles attract each other
b. Unlike poles attract each other and like poles repel each other
c. The force between two magnetic poles placed in a medium directly proportional to their pole strengths
d. Like poles repel each other

3. Which among the following sentences is correct?

a. Lenz’s law is used to find the direction of induced current
b. Fleming’s right hand rule is used to find the direction of induced current
c. Fleming’s left hand rule is used to find the direction of force
d. All of these

4. The coefficient of coupling is given by

a. •(L2 L1) / M
b. M / (L2 L1)
c. (L2 L1) / M
d. M / •(L2 L1)

5. When the flux crosses the air gap, it bulges outward at the ends of the air gap and the flux density in the air gap is reduced. This is known as

a. Relative permeability
b. Magnetizing force
c. Leakage flux
d. Fringing

 Study Kit for SSC Scientific Assistant (IMD) EXAM 2017

6. The unit of magnetizing field intensity is

a. Newton / Weber
b. Ampere - turns / Weber
c. Newton - m / Weber
d. Only (a) and (b)

7. The induced emf sets up the direction of current in such a way that the magnetic field produced by it

a. Supports the cause producing it
b. Opposes the cause producing it
c. Increases
d. Decreases

8. The unit of magnetic flux is

a. Maxwell
b. Weber
c. Weber - m
d. Only (a) and (b)

9. According to the couloumb’s second law, the force between two magnetic poles placed in a medium is

a. Inversely proportional to the square of the distance between them
b. Inversely proportional to the absolute permeability of the surrounding medium
c. Directly proportional to their pole strengths.
d. All of these

10. Reluctance in a magnetic material is a property by virtue of which it opposes the creation of

a. Electric lines of force
b. Electric flux
c. Magnetic flux
d. Electric field density

 Study Kit for SSC Scientific Assistant (IMD) EXAM 2017

Answer

1. (c) 2. (b) 3. (d) 4. (d) 5. (d) 6. (d) 7. (b) 8. (d) 9. (d) 10. (c)


Get Daily Study Material via Email.