Model Questions for Scientific Assistant (IMD) Exam (Paper-2) PHYSICS - Set 45

Model Questions for Scientific Assistant (IMD) Exam (Paper-2) PHYSICS - Set 45

Write and Discuss Your Answer with Q.No in Comment Box at the Bottom of Post.

1. The coefficient of coupling is given by

a. M / •(L2L1)
b. M / (L2 L1)
c. •(L2 L1) / M
d. (L2 L1) / M

2. If the magnetic field is stationary and the conductor is in motion then the emf induced is called

a. Dynamically induced emf
b. Statically induced emf
c. Self induced emf
d. Mutually induced emf

3. Which among the following sentences is correct?

a. Lenz’s law is used to find the direction of induced current
b. Fleming’s right hand rule is used to find the direction of induced current
c. Fleming’s left hand rule is used to find the direction of force
d. All of these

4. The induced emf sets up the direction of current in such a way that the magnetic field produced by it

a. Supports the cause producing it
b. Opposes the cause producing it
c. Increases
d. Decreases

5. When the flux crosses the air gap, it bulges outward at the ends of the air gap and the flux density in the air gap is reduced. This is known as

a. Leakage flux
b. Fringing
c. Relative permeability
d. Magnetizing force

 Study Kit for SSC Scientific Assistant (IMD) EXAM 2017

6. The unit of magnetizing field intensity is

a. Newton / Weber
b. Ampere - turns / Weber
c. Newton - m / Weber
d. Only (a) and (b)

7. Reluctance in a magnetic material is a property by virtue of which it opposes the creation of

a. Electric flux
b. Magnetic flux
c. Electric field density
d. Electric lines of force

8. The unit of magnetic flux is

a. Maxwell
b. Weber
c. Weber - m
d. Only (a) and (b)

9. According to the couloumb’s second law, the force between two magnetic poles placed in a medium is

a. Directly proportional to their pole strengths.
b. Inversely proportional to the square of the distance between them
c. Inversely proportional to the absolute permeability of the surrounding medium
d. All of these

10. Coulomb’s First Law states that

a. Unlike poles attract each other
b. Like poles repel each other
c. Unlike poles attract each other and like poles repel each other
d. The force between two magnetic poles placed in a medium directly proportional to their pole strengths

 Study Kit for SSC Scientific Assistant (IMD) EXAM 2017

Answer

1. (a) 2. (a) 3. (d) 4. (b) 5. (b) 6. (d) 7. (b) 8. (d) 9. (d) 10. (c)


Get Daily Study Material via Email.