Model Questions for Scientific Assistant (IMD) Exam (Paper-2) PHYSICS - Set 44

Model Questions for Scientific Assistant (IMD) Exam (Paper-2) PHYSICS - Set 44

Write and Discuss Your Answer with Q.No in Comment Box at the Bottom of Post.

1. In linear motion, energy is given by 1D 2mv2. Similarly, in rotational motion, rotational energy is given by

A. 1/2 × I × w²; where I: moment of inertia of body, w: angular velocity
B. 1/2 × I² × w; where I: moment of inertia of body, w: angular velocity
C. 1/2 × I² × w²; where I: moment of inertia of body, w: angular velocity
D. 1/2 × I × w; where I: moment of inertia of body, w: angular velocity

2. Boyle’s law states that

A. pressure of a gas is inversely proportional to square of its volume i.e. P × V² = constant
B. pressure of a gas is directly proportional to its volume i.e. PD V = constant
C. pressure of a gas is directly proportional to square of its volume i.e. P D V² = constant
D. pressure of a gas is inversely proportional to its volume i.e. P × V = constant

3. Isothermal bulk modulus is equal to

A. g D P; where g: ratio of specific heat capacities of gas, P: pressure
B. The ratio of specific heat capacities of gas
C. Pressure
A. g × P; where g: ratio of specific heat capacities of gas, P: pressure

4. Adiabatic bulk modulus is equal to:

A. Pressure
B. Y D P; where Y: ratio of specific heat capacities of gas, P: pressure
C. The ratio of specific heat capacities of gas
D. Y × P; where Y: ratio of specific heat capacities of gas, P: pressure

5. Bernoulli’s principle shows that, at points in a moving fluid where potential energy change is very small

A. pressure becomes independent of velocity of moving fluid
B. pressure remain independent of speed of stationary fluid
C. pressure is low where velocity is high and conversely, pressure is high where velocity is low
D. pressure is low where velocity is low and similarly, pressure is high where velocity is high

 Study Kit for SSC Scientific Assistant (IMD) EXAM 2017

6. 1 N (newton) is equal to

A.   102 dynes
B.   10
3 dynes
C.   10
4 dynes
D.   10
5 dynes

7. Torricelli’s theorem states that velocity ‘v’ of liquid emerging from bottom of wide tank is given by Ö(2gh). In practice, this velocity is:

A. lesser than Ö(2gh)
B. equal to Ö(2gh)
C. greater than Ö(2gh)
D. independent of height and gravitational field strength

8. Dimensions of Young’s modulus are

A.   [M]-1 [L]-1 [T]-2
B.   [M]-1 [L]-2 [T]-2
C.   [M] [L]-2 [T]-2
D.   [M] [L]-1 [T]-2

9. Kepler’s 3rd law states that...

A. squares of periods of revolution of planets are proportional to cube of their mean distance from sun
B. squares of periods of revolution of planets are inversely proportional to cube of their mean distance from sun
C. periods of revolution of planets are proportional to cube of their mean distances from sun
D. periods of revolution of planets are inversely proportional to cube of their mean distances from sun

10. It is easier to roll a stone up a sloping road than to lift it vertical upwards because

A. work done in rolling is more than in lifting
B. work done in both is same but the rate of doing work is less in rolling
C. work done in rolling a stone is less than in lifting it
D. work done in lifting the stone is equal to rolling it

 Study Kit for SSC Scientific Assistant (IMD) EXAM 2017

Answer

1. (a) 2. (d) 3. (c) 4. (d) 5. (c) 6. (d) 7. (a) 8. (d) 9. (a) 10. (d)

 


Get Daily Study Material via Email.