Model Questions for Scientific Assistant (IMD) Exam (Paper-2) PHYSICS - Set 33

New! SSC Stenographers Grade C&D Answer Keys Released

Model Questions for Scientific Assistant (IMD) Exam (Paper-2) PHYSICS - Set 33

Write and Discuss Your Answer with Q.No in Comment Box at the Bottom of Post

1. Gauss’s law due to different charge distribution is used to calculate----

A. electric field
B. electric charge
C. electric intensity
D. electric field lines

2. Field lines parallel to sides of a box will have flux that is----

A. 1
B. min
C. 0
D. max

3. Law stated as flux is 1/Eo times total charge is----

A. ohms law
B. newton’s law
C. gauss’s law
D. coulombs law

4. A body at rest or moving with uniform velocity will have acceleration----

A. 1
B. 0
C. min
D. max

5. To satisfy first condition of equilibrium, if rightward forces are positive, leftward forces must be----

A. positive
B. negative
C. doubled
D. halved

6. If a body is in rest or in uniform velocity, it is said to be in----

A. rest
B. uniform motion
C. equilibrium
D. constant force

Study Kit for SSC Scientific Assistant (IMD) EXAM 2017

7. “Sum of all forces acting on a body is zero”. This condition represents equilibrium’s----

A. first condition
B. second condition
C. third condition
D. fourth condition

8. To satisfy first condition of equilibrium, if upward forces are positive then downward forces must be----

A. positive
B. negative
C. doubled
D. halved

8. Device that converts electrical energy into mechanical energy is----

A. AC generator
B. DC generator
C. cell
D. DC motor

10. Alternative current generator is basically based upon----

A. amperes law
B. Lenz’s law
C. Faradays law
D. coulombs law

Answers

1. (c) 2. (c) 3. (c) 4. (b) 5. (b) 6. (c) 7. (a) 8. (b) 9. (d) 10. (c)

Study Kit for SSC Scientific Assistant (IMD) EXAM 2017


Get Daily Study Material via Email.