Model Questions for Scientific Assistant (IMD) Exam (Paper-2) PHYSICS - Set 32

Model Questions for Scientific Assistant (IMD) Exam (Paper-2) PHYSICS - Set 32

Write and Discuss Your Answer with Q.No in Comment Box at the Bottom of Post

1. The atomic nucleus of an atom (of a given element) gains or loses protons and by doing this, it changes into a nucleus of a different element.

a. X-ray
b. Alpha particle
c. Beta particle
d. Transmutation

2. The amount of time needed for half the atoms of a radioactive element to decay into atoms of other elements.

a. Atomic number
b. Atomic mass number
c. Half-life
d. Transmutation

3. Electrons in an atom drop from higher energy levels down to the lowest energy level. The atom emits electromagnetic radiation with a frequency higher than that of ultraviolet radiation.

a. X-ray
b. Alpha particle
c. Beta particle
d. Gamma ray

4. Your hand and your table are both mostly empty space. Despite this, your hand does not pass through the table because----

a. Your hand does not realize that it is mostly empty space
b. Your table does not realize that it is mostly empty space
c. Your table is not mostly empty space
d. electric fields keep your hand from passing through the table

5. We encounter radioactivity during the course of our lives. Most of this exposure comes from----

a. radios
b. TV
c. nuclear power plants
d. the natural environment

Study Kit for SSC Scientific Assistant (IMD) EXAM 2017

6. An alpha particle is absorbed by an atomic nucleus. If nothing else happens what changes in the nucleus.

a. the number of protons is reduced
b. the number of electrons is reduced
c. the number of neutrons is reduced
d. the number of protons is increased

7. What happens if a Lithium atom emits an alpha particle? It becomes----

a. a lithium isotope
b. a lithium ion
c. helium
d. hydrogen

8. A 12,000 year-old sample of old carbon is 1/4 as radioactive as a current sample of carbon. Based on this value, what is the approximate half-life of Carbon 14.

a. 12,000 years
b. 12,000 days
c. 6,000 years
d. 6,000 days

9. Electric charge enclosed by Gaussian surface is----

A. 0
B. 1
C. min
D. max

10. For Gauss’s law, point charges in closed surface must be distributed----

A. arbitrarily
B. sequentially
C. rational
D. in line

Answer

1. (d) 2. (c) 3. (a) 4. (d) 5. (d) 6. (d) 7. (d) 8. (c) 9. (a) 10. (a)

Study Kit for SSC Scientific Assistant (IMD) EXAM 2017


Get Daily Study Material via Email.