Model Questions for Scientific Assistant (IMD) Exam (Paper-2) PHYSICS - Set 31

Model Questions for Scientific Assistant (IMD) Exam (Paper-2) PHYSICS - Set 31

Write and Discuss Your Answer with Q.No in Comment Box at the Bottom of Post

1. The bottom of a swimming pool appears closer to the surface than it actually is. This is caused by ___ of light.

a. refraction
b. fraction
c. reflection
d. flection

2. About 9 AM, in the morning, a beam of sunlight enters the water of your swimming pool. The beam necessarily bends ___ as it enters the water.

a. by zero degrees
b. by 180 degrees
c. by 90 degrees
d. towards the normal

3. Atoms which contain the same number of protons, but different numbers of neutrons.

a. Quarks
b. Isotopes
c. Atomic number
d. Atomic mass number

4. A proton or a neutron. A particle present in an atomic nucleus.

a. X-ray
b. Alpha particle
c. Beta particle
d. Nucleon

5. Particles that join together to make protons and neutrons.

a. X-ray
b. Alpha particle
c. Quarks
d. Isotopes

Study Kit for SSC Scientific Assistant (IMD) EXAM 2017

6. The number of protons in an atomic nucleus.

a. Isotopes
b. Atomic number
c. Atomic mass number
d. Half-life

7. Electromagnetic radiation with high frequency. Emitted by nuclei of some radioactive atoms.

a. Beta particle
b. Gamma ray
c. Nucleon
d. Quarks

8. An electron or positron. Emitted by nuclei of some radioactive atoms.

a. X-ray
b. Alpha particle
c. Beta particle
d. Gamma ray

9. The total number of neutrons and protons in an atomic nucleus.

a. Quarks
b. Isotopes
c. Atomic number
d. Atomic mass number

10.. The nucleus of a helium atom with 2 protons, 2 neutrons. Ejected by some radioactive nucleii.

a. X-ray
b. Alpha particle
c. Beta particle
d. Gamma ray

Answer

1. (a) 2. (d) 3. (b) 4. (d) 5. (c) 6. (b) 7. (b) 8. (c) 9. (d) 10. (b)

Study Kit for SSC Scientific Assistant (IMD) EXAM 2017


Get Daily Study Material via Email.