Model Questions for Scientific Assistant (IMD) Exam (Paper-2) PHYSICS - Set 30

New! SSC Stenographers Grade C&D Answer Keys Released

Model Questions for Scientific Assistant (IMD) Exam (Paper-2) PHYSICS - Set 30

Write and Discuss Your Answer with Q.No in Comment Box at the Bottom of Post

1. An electromagnetic wave has a wavelength of 1 m. What is its frequency?

a. 30,000 Hz
b. 300,000 Hz
c. 3,000,000 Hz
d. 300,000,000 Hz

2. If Proxima Centauri, our closest star, were to explode right now, it would take about 4 years for us to know about it because----

a. it takes 4 years to build a big telescope to see the star
b. it takes 4 years to obtain funding to build the necessary telescope
c. the star is 4 years old
d. it takes 4 years for the light from this star to reach us\

3. When two waves are superposed, they reinforce each other, or cancel each other.

a. Huygen’s Principle
b. Diffraction
c. Interference
d. Polarization

4. A two-dimensional interference pattern that captures three-dimensional information.

a. Huygen’s Principle
b. Diffraction
c. Interference
d. Hologram

5. Alignment of the transverse vibrations of electromagnetic radiation.

a. Huygen’s Principle
b. Diffraction
c. Interference
d. Polarization

Study Kit for SSC Scientific Assistant (IMD) EXAM 2017

6. Every point on a wave front acts as a source of waves. These waves combine to form the next wave front.

a. Huygen’s Principle
b. Diffraction
c. Interference
d. Polarization

7. Bending of light around the edges of an object or around the edges of a narrow slit.

a. Huygen’s Principle
b. Diffraction
c. Interference
d. Polarization

8. To most efficiently absorb an electromagnetic wave, the frequency of the wave should be ___ the natural frequency of the material being used to absorb the wave.

a. greater than
b. less than
c. equal to
d. zero compared to

9. When electron clouds in a material are made to oscillate ____ waves are necessarily emitted----

a. electronic
b. magnetic
c. de Broglie
d. electromagnetic

10. A surface that appears smooth to one kind of waves can appear rough to another kind of waves whose wavelength is ____ compared to the first kind.

a. zero
b. infinite
c. smaller
d. larger

Answer

1. (d) 2. (d) 3. (c) 4. (d) 5. (d) 6. (a) 7. (b) 8. (c) 9. (d) 10. (c)

Study Kit for SSC Scientific Assistant (IMD) EXAM 2017


Get Daily Study Material via Email.