Model Questions for Scientific Assistant (IMD) Exam (Paper-1) - Set 30

Model Questions for Scientific Assistant (IMD) Exam (Paper-1) - Set 30

Write and Discuss Your Answer with Q.No in Comment Box at the Bottom of Post

1. The Balwant Rai Mehta Committee was a committee on----

(a) Democratic Decentralisation
(b) Panchayati Raj institutes
(c) Administration arrangements for rural development
(d) Commentary development programme.

2. Panchayati Raj from of rural local government was adopted first by----

(a) Rajsathan and MP
(b) AP and West Bangal
(c) Rajasthan and AP
(d) AP and Rajsathan

3. The District and sessions judge works directly gender the central of----

(a) District Collector
(b) Governor of the state
(c) Law minister of the state
(d) High Court of the state

4. Arrange the following in ascending order----

1. Tehsil
2. sub-division
3. village
4. Paragama

Codes :

(a) 2, l, 2, 3
(b) 2, 1, 3, and 4
(c) 3, 4, 1, 2
(d) 3, 4, 2 and 1

5. Which of the following is a committee on Panchayat Raj institutions’?

(a) Balwant Rai Mehta Committee
(b) G.V.K. Rao Committee
(c) L.M. Singhvi Committee
(d) Ashok Mehta Committee

Study Kit for SSC Scientific Assistant (IMD) EXAM 2017

6. Who of the following act as the returning officer for elections to parliamentary and assembly constituencies?

(a) Superintendent of Police
(b) District Judge
(c) Divisional Commissioner
(d) District Collector.

7. The District Collection belongs to which of the following department of the State government?

(a) Revenue Department
(b) District Judge
(c) Divisional Commissioner
(d) District Collector.

8. Which of the following is the basic territorial unit of Administration in India?

(a) Revenue Division/Subdivision
(b) Tehsil/Mandal
(c) District/Zila
(d) Village

9. Municipal Corporations are created for the administration of----

(a) Big Cities
(b) Towns and Small Cities
(c) UTs
(d) Capital Cites

10. Which one of the following is not one of the three authorities of Municipalities?

(a) Corporation Council
(b) Municipal Counsellors
(c) Mayor
(d) Nagar Panchayats

Answer

1. (d) 2. (c) 3. (d) 4. (c) 5. (d) 6. (d) 7. (d) 8. (c) 9. (a) 10. (d)

Study Kit for SSC Scientific Assistant (IMD) EXAM 2017


Get Daily Study Material via Email.